NRK Meny
Normal

Idrettspolitikere er skeptiske til Oslo-OL

Flertallet i Kulturkomiteen på Stortinget er skeptiske eller sier klart nei til at Norge skal søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo i 2022.

Gjul, Andresen og Oslo-OL

Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul og Sosialistisk Venstrepartis Rannveig Kvifte Andersen er to av medlemmene i Stortingets kulturkomité som er skeptiske eller sier nei til et vinter-OL i Oslo i 2022.

Foto: NTB Scanpix/NRK/Oslo Kommune

Det viser en ringerunde NRK har gjort til medlemmene av Kulturkomiteen på Stortinget. Politikerne som er negative mener kostnadene blir for høye.

– Selv er jeg ganske skeptisk til et stort OL i Oslo. Jeg mener idrettspengene bør brukes til idrettsanlegg i hele Norge, ikke at vi skal bruke milliarder av kroner de kommende årene kun på Oslo-regionen, sier Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul, leder i kulturkomitéen, til NRK.no.

Selv om det er Stortinget som til slutt avgjør om Norge skal søke om vinter-OL i Oslo i 2022 eller ikke, er det sannsynligvis Kulturkomiteen som skal sende innstilling til Stortinget i saken.

Nei fra flere

Øyvind Korsberg (Frp)

Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg mener et OL i Oslo vil koste for mye, og at man heller bør prioritere å bruke penger på idrettsanlegg over hele landet.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Olemic Thommessen

Høyres Olemic Thommessen er en av få medlemmer i kulturkomitéen som stiller seg positiv til en OL-søknad fra Oslo, men heller ikke hans standpunkt kommer uten forbehold.

Foto: NRK

Øyvind Korsberg fra Fremskrittspartiet og Rannveig Kvifte Andresen fra Sosialistisk Venstreparti er av samme oppfatning som komitéens leder.

– Jeg synes rett og slett det er å bruke alt for mye penger på et idrettsarrangement. Særlig når man vet det er skrikende behovet for idrettsanlegg over hele landet, sier Korsberg til NRK.no.

– Jeg mener kostnadene er for høye. Vi har nylig fått en rapport som viser at OL i Oslo ville gått med et stort underskudd. Selv om det blir en folkefest som vi så på Lillehammer tidligere, så mener jeg at kostnadene blir for store. Vi må bruke penger på velferdstilbud, og ikke på en folkefest, mener Andresen.

Oslo kommune la mandag frem en analyse av kostandene ved et Oslo-OL, der det anslås et underskudd på ni millarder kroner.

Ja fra enkelte

Selv om flertallet av komiteens medlemmer sier et klart nei eller uttrykker skepsis til en søknad om Oslo-OL i 2022, er det også medlemmer av komitéen som stiller seg mer positive.

– Vi er positivt avventende til søknaden som skal komme fra Oslo. Vi synes det er flott at Norge en gang i blant tar på seg så store idrettsarrangementer. Det er naturlig for en vinteridrettsnasjon som Norge, sier Høyres Olemic Thommessen til NRK.no.

– Hvorfor er du positivt avventende?

Det er nødt til å være avventende til et så stort prosjekt. Det dreier seg om mange penger. Det er ingen enkel sak å ta stilling til sånn sett. Her det skal de store regnestykkene gå opp. Det er prioriteringer i forhold til andre samfunnsoppgaver som skal løses. Det er et stort regnestykke, det skal vi føle at vil være en riktig prioritering å gjøre.

Forstår skepsisen

Thommessen synes likevel det er spennende med et OL.

– Erfaringen fra Lillehammer var at vi fikk et løft som nasjon for selvbildet. I tillegg fikk vi gjennomført mye utbygging som har kommet Lillehammer-regionen til gode. Jeg er helt sikker på at et OL-prosjekt i Oslo også vil løse store oppgaver når det gjelder utbygging av for eksempel av Groruddalen som er aktuelt i denne sammenheng, sier han.

Høyre-politikeren sier det er en forståelig holdning at flere i komitéen er skeptiske til OL i Oslo.

– Det er mange penger vi snakker om. Sånn sett er det greit å gi klar beskjed, men spesielt visjonært synes jeg kanskje ikke det er, sier Thommessen.

Stortinget vil ikke få søknaden før tidligst neste år, altså etter høstens valg. Ingen av de politiske partiene har foreløpig tatt et klart standpunkt i Oslo-OL spørsmålet.

Siste nytt

 • FIS lar russerne gå verdenscup

  De seks russiske langrennsløperne som er utestengt av IOC på livstid får inntil videre lov til å konkurrere i verdenscupen. Det melder Det internasjonale skiforbundet (FIS) i en pressemelding torsdag. FIS sitt dopingpanel avventer til de får bevis fra IOC før de eventuelt ønsker å utestenge utøverne.

  Belog og Legkov
  Foto: Pierre Teyssot / Afp
 • Bekreftet: Thoresen til Russland

  Storhamar bekrefter på sine nettsider at Patrick Thoresen vender tilbake til SKA St. Petersburg i KHL. – Vi ønsker Patrick masse lykke til i jakten på sitt 3. Gagarin cup-trofe, skriver klubben. Han spiller sin siste kamp for Storhamar på søndag.

  Hockey Classic: GET-Ligaen: Lillehammer - Storhamar
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Norge slo Tyskland

  Norge måtte slå Tyskland for å gå videre til semifinalen i EM, og «Team Ulsrud» innfridde forventningene. Tyskland holdt følge med nordmennene hele veien, men Ulsrud og gjengen holdt hodet kaldt, og vant til slutt 6-4.

  Team Ulsrud
  Foto: Georgios Kefalas / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Firenasjonersturnering håndball kvinner: Norge - Sør-Korea
4-4-2 Europa League: Rosenborg - Real Sociedad