Flere håndballprofiler skuffet etter OL-vraking: – Bittersøtt

Håndballandslagene får bare ta med 14 spillere til OL. Det gjorde at blant annet Emilie Hegh Arntzen ikke fikk plass.

Vipers mesterliga

BARE ÉN MED: Heidi Løke (t.v.) takket nei til OL, mens Marta Tomac fikk plass fremfor Emilie Hegh Arntzen (t.h.). Her fra mesterligaen med Vipers tidligere i sommer.

Foto: Artem Gusev / NTB

Landslagssjef Thorir Hergeirsson har tatt ut 14 spillere og én fast reserve til lekene i Tokyo. Der fant han ikke plass til bakspiller Emilie Hegh Arntzen, som i stedet er henvist til én av tre reserveplasser. Lagvenninne Marta Tomac i Vipers Kristiansand er inne i varmen. Også Kristine Breistøl er med.

– Det var jevnt mellom Breistøl, Ingvild Bakkerud og Arntzen. De som ikke kommer med, både Emilie, Malin Aune og Bakkerud er skuffet. Da vi tok denne runden i går så ble det ikke sagt så mye, forteller Hergeirsson.

– Det er spesielt og en ekstra spenning rundt en sånn samling. Det er blandede følelser, for vi er på kloss hold både med dem som er kjempeglade og de som er veldig lei seg. Det blir litt bittersøtt, sier kaptein Stine Bredal Oftedal.

Oftedal og Arnt

TRØST: Stine Bredal Oftedal og Emilie Hegh Arntzen etter tapet mot Russland i bronsefinalen i VM i 2019.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Landslaget er for øyeblikket på samling i Frankrike. 21 spillere er med, og dermed var det flere som var skuffet fredag kveld.

– Det er ambivalent. Jeg er stolt og glad selv, og mange er overlykkelige for å være med, mens skuffelsen er veldig stor hos noen. Det er sjansen man tar ved å spille på landslaget, at det kommer til et punkt man er nødt til å velge en tropp. Alle vet det er smalere i OL, men den risikoen må man ta, selv om man kan bli skuffet, mener Nora Mørk.

«Ny» strekspiller

En viss overraskelse var det også at Vilde Ingeborg Johansen fikk plass på strekposisjon.

– Vi fikk tidlig et forfall fra Heidi Løke, mens Vilde Ingstad har vært uheldig og operert et leddbånd i tommelen. Vilde (Ingeborg Johansen) er meget solid, men det er ikke så mange som kjenner til henne fra før. Det er et høyt fjell å klatre forbi Løke, Brattset-Dale og Ingstad, men hun er en viktig backup, forklarer landslagssjefen.

Vilde Ingeborg Johansen

FÅR OL-SJANSE: 27-åringen Vilde Ingeborg Johansen fra Herning-Ikast.

Foto: Vidar Ruud / NTB

I de siste EM og VM-ene har kamptroppene hatt 16 spillere, men fire reserver har vært på plass og det har vært mulig med mange bytter. I OL får lagene ha med én reserve inn til OL-leiren, mens tre må bli værende i byen hvor de lader opp. Man kan bytte tre spillere, men vedkommende får denne gangen ikke komme tilbake ved senere anledning.

– Dette er alltid en krevende prosess, og det er flere hensyn å ta, sier Hergeirsson.

– Jeg tror troppen er veldig god. Vi har enorme kvaliteter, blanding av spillertyper og mye erfaring. Jeg ser veldig lyst på det, sier Oftedal.

Siste OL for Myrhol

Herrens landslagssjef Christian Berge hadde allerede røpet at han bare tar med tre kantspillere til lekene, hvor håndballgutta deltar for første gang på 49 år. Men med samtlige spillere tilgjengelig, innrømmer han at prosessen med å kutte ned til 14 spillere skapte hodebry.

– Det var en del utfordringer. Vi vil spille med tre strekspillere og vi har tre vanvittig gode høyrebacker. Det ble en del diskusjoner og vi falt ikke ned på dette før i 12. time, sier Berge.

Både kaptein Bjarte Myrhol og venstrekant Magnus Jøndal avslutter sin landslagskarriere med OL. Kantspiller Alexander Blonz er helt ute av lista, mens Magnus Fredriksen er inne.

– Magnus er en litt annerledes spillertype, mer duellsterk, sier Berge, som er opptatt av å løfte laget – spesielt defensivt – etter VM-nedturen i Egypt.

Bjarte Myrhol

SISTE TUR: Bjarte Myrhol legger opp som håndballspiller etter OL.

Foto: Toms Kalnins / NTB

Etter en tøff sesong, har spillerne nå fri før avreise til Fukuoka 9. juli.

– Det er to tropper uten de helt store overraskelsene. Begge lag har de aller fleste tilgjengelige, så det er mange om beinet. Jeg synes det er gøy at Sebastian Barthold er med som reserve, for han har hatt en strålende sesong i Aalborg. Hos jentene er vel det mest overraskende at Hegh Arntzen «kun» er med som reserve, sier NRKs håndballekspert, Håvard Tvedten.

Sportsnyheter

Andrei Deniskin rasisme

Bileta skakar hockey-verda: – Sårande og utilgiveleg

Ein gest frå Andrei Deniskin har fått ei samla hockey-verd til å reagere knallhardt. Han får det glatte laget både av klubbar og NHL-stjerner.

Siste nytt

 • Ny Carlsen-seier i intens duell

  Magnus Carlsen trengte omspill for å beseire Maxime Vachier-Lagrave i Champions Chess Tour, men hevet seg i lynsjakken og sikret to nye poeng mandag.

  Det betyr at Carlsen har fem poengs forsprang i sammendraget etter tre av ni runder i finaleturneringen i sjakktouren.

  Wesley So slo Vladislav Artemjev i hurtigsjakken mandag og spiste inn ett poeng på nordmannen.

  Norway Chess 2020
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Norge kan få OL-plass i ishockey

  Kinas herrelag i ishockey kan miste plassen i vinter-OL på hjemmebane til vinteren fordi lagets nivå er for dårlig. I så fall vil Norge ta over plassen.

  Det avslører den nyvalgte presidenten i Det internasjonale ishockeyforbundet (IIHF), Luc Tardif, overfor nyhetsbyrået AFP. Tardif sier at en avgjørelse skal tas i løpet av oktober.

  – Dette spørsmålet melder seg helt klart for herrelaget, men ikke for kvinnene. Det skal spilles kamper med Kinas lag som skal følges av en IIHF-representant, og så vil en avgjørelse fattes, sier Tardif.

  Ettersom Norge er det øverst rangerte laget som ikke kvalifiserte seg til OL, vil nordmennene få OL-plassen og gå inn i gruppe med Canada, Tyskland og USA dersom Kina fjernes fra turneringen.

  – Det stemmer. Vi er øverst på rankingen av de lagene som ikke er med i utgangspunktet. Vi ble orientert om dette på IIHF-kongressen i St. Petersburg i helgen, sier ishockeypresident Tage Pettersen til NTB.

  OL-kvalifisering ishockey. Zucarello
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Hansen mister kvalifiseringskamper

  Rosenborg-keeper André Hansen er kneskadd og kan ikke spille for Norge i de viktige VM-kvalifiseringskampene mot Tyrkia og Montenegro i oktober.

  Det melder Rosenborg. Hansen måtte byttes ut på grunn av knesmellen i søndagens seriekamp mot Mjøndalen.

  – Undersøkelser viser at André pådro seg en lettgradig båndskade i kneet. Dermed venter uker med alternativ trening, sier RBK-lege Reidar Due til klubbens nettsted.

  Hansen er førstevalg på keeperplass ettersom Rune Almenning Jarstein har vært ute med sykdom i lang tid.

  Hansens skade er ikke den eneste bekymringen landslagssjef Ståle Solbakken har før han tirsdag tar ut troppen til de to kampene.

  Det er avgjort at Alexander Sørloth går glipp av den neste samlingen. I tillegg er det usikkerhet rundt Erling Braut Haaland (muskelskade) og Sander Berge (lårskade).

  Andre Hansen
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal