Hopp til innhold

Fire dødsfall i proffboksing på kort tid: – Det er noe som skjer

De mektige bokseforbundene i USA vil granske hva som har gått galt etter at fire boksere har mistet livet på grunn av skader siden juli. Den norske proffbokseren Tim-Robin Lihaug tror vekttap før innveiing kan være et problem.

TØFF KAMP: Patrick Day fra USA (til venstre) er ein av fire proffboksarar som har dødd internasjonalt den siste tida.

TØFF KAMP: Patrick Day fra USA (til venstre) fikk så hard medfart av Charles Conwell at han til slutt døde av skadene.

Foto: Dylan Buell / AFP

– Vi må vende tilbake til tegnebrettet og prøve å forstå hva som skjer, sier Mauricio Sulaiman, som er president for World Boxing Council (WBC), til New York Times.

– For det er noe som skjer, kommenterer han.

Den bekymrede kommentaren kommer etter at den 27 år gamle bokseren Patrick Day døde onsdag forrige uke, fire dager etter at han ble slått ut av den tidligere olympiske bokseren Charles Conwell i en kamp i Chicago

Slaget som slo ut Day, var så hardt at han fikk konstatert hjerneskade. Day ble lagt i kunstig koma, men livet sto ikke til å redde. Etter fire dager døde bokseren på sykehus.

Dødsfallene i boksing ble det store samtaleemnet under det årlige møtet til paraplyorganisasjonen Association of Boxing Commissions (A.B.C.) i USA nylig.

Et av temaene som ble diskutert, var å få bedre kontroll med raskt vekttap like før kamp og tilhørende dehydrering.

– Enhver bokser som går i ringen er villig til å gjøre hva som helst for å vinne - for å lykkes og tjene penger til familien. Hvis du ber ham om å gå 20 runder, vil han gjøre det som må til. De er krigere, og det er vår plikt å beskytte dem mot seg selv, sier Sulaiman.

 WBC president Mauricio Sulaiman

BEKYMRET: WBC-president Mauricio Sulaiman.

Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Stoppet kampen

Days dødsfall føyer seg inn i rekken av flere tragiske hendelser i boksesporten i år.

I juli døde 28 år gamle Maksim Dadasjev fra Russland og argentinske Hugo Santillan (23) som følge av skader de ble påført under boksekamper. De to bokserne døde med en ukes mellomrom.

– Det får deg til å innse hvilken type sport vi driver med, sier Dadasjevs trener Buddy McGirt til ESPN.

– Han gjorde alt riktig på trening. Det var ingen problemer, ingenting. Han virket OK og klar, men sånn er denne idretten. Det krever bare ett slag.

Ifølge The Guardian var imidlertid kampen mot Subriel Matias så brutal at treneren valgte å stoppe kampen i 11. runde. På vei til garderoben skal bokseren ha kollapset og begynt å kaste opp.

Argentinske Hugo Santillan, som kjempet i klassen super lettvekt, bokset mot Eduardo Javier Abreu i Buenos Aires. Han begynte å blø fra nesen i fjerde runde og valgte å bryte kampen. Like etterpå besvimte han og ble sendt til sykehus. Han våknet aldri igjen.

I september ble så boksesporten rammet av nok et dødsfall. Bulgarske Boris Stantsjov døde i ringen under en kamp i Albania. Etter kampen ble det kjent at Stantsjov hadde bokset ulovlig da han hadde brukt lisensen til en slektning.

Og så i oktober kom altså den tragiske nyheten om Patrick Days dødsfall.

The Homecoming i Sør amfi

RISIKO: Tim-Robin Lihaug sparrer kun opp mot kamp.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Vet det er en viss risiko

Norske Tim-Robin Lihaug debuterte som proffbokser i 2012. Han er påvirket av dødsfallene den siste tiden, men hevder likevel det er få hendelser i proffboksing sammenlignet med andre ekstremsporter.

– Jeg føler meg så trygg som man kan være når man holder på med en tøff idrett. Jeg vet det er en viss risiko å være profesjonell bokser, sier han til NRK.

– Hva med basehopping og amerikansk fotball, spør han.

Lihaug har likevel etter hvert lært seg å ta enkelte forholdsregler.

– Enkelte boksere sparrer veldig mye gjennom hele året. Det kan ofte være tøffere enn selve kampen. Jeg sparrer kun opp mot kamp, jeg ønsker ikke så mye hard sparring, forteller Lihaug.

Den norske proffbokseren støtter også de amerikanske kampsportforbundene som nå ønsker bedre kontroll med boksernes vekttap før innveiing.

– Det finnes folk som er ekstreme på dette. Har man ikke nok væske i hjernen, er det skadelig. I utgangspunktet gjør man dette for å være størst og sterkest i sin vektklasse, sier han.

 Maxim Dadashev

KOLLAPSET ETTER KAMP: Russiske Maksim Dadasjev (t.v.) bokset mot Subriel Matas.

Foto: Steve Marcus / AFP

– Et tøft år

Fire dødsfall i løpet av fire måneder.

Riktignok har det ikke vært flere dødsfall i 2019, men det er likevel dobbelt så mange som i hele 2018 da italienske Christian Daghio og britiske Scott Westgarth døde av skadene de fikk.

I 2017 døde canadiske bokserne David Whittom og Tim Hague av skadene de ble påført i bokseringen.

Ifølge en oversikt fra The Independent i 1995 hadde rundt 500 proffboksere mistet livet i ringen, eller som følge av skader, siden innføringen av Queensberry-reglene i 1867 (The Independent skriver 1884, men det er ikke riktig).

I dag har tallet steget til rundt 530.

Det britiske forbundet Headaway, som jobber for å forebygge hjerneskader, slår nå alarm.

– Hvor mange flere liv må gå tapt før denne meningsløse sporten blir forbudt, sier lederen Peter McCabe i en uttalelse.

– Dessverre er ikke dette en isolert hendelse. Det er en lang rekke med unødvendige boksestragedier der liv har gått tapt.

Den engelske boksepromotoren Eddie Hearn fra England er en av de store promotørene innen sporten. Han tar nå til orde for bedre og hyppigere helsekontroller av utøverne.

– Det er så mange ting vi kan se på, spesielt (hjerne) skanninger, sier han, og etterlyser flere undersøkelser.

– Et av problemene er hyppigheten av skanninger etter min mening, forteller Hearn i et intervju med IFL TV.

Boxing: Conwell vs Day

BLE LIGGENDE: Patrick Day i kampen mot Charles Conwell.

Foto: Jon Durr / Reuters

Farligere nå

I Norge ble proffboksing tillatt i 2014. Da ble det da 33 år gamle forbudet opphevet.

Norges Bokseforbund er en del av Norges idrettsforbund, og organiserer ikke proffboksere. President Odd Haktor Slåke understreker imidlertid at man ikke har fått tilbakemeldinger om flere skader i Norge etter at proff-forbudet ble opphevet.

Overlege Ingunn Rise Kirkeby ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet har tidligere advart mot boksesporten. Hun sier at dødsfallene i profesjonell boksing har økt kraftig internasjonalt i forhold til antall kamper. På 50-tallet var det nemlig langt flere proffboksekamper enn i dag - men dødstallene har holdt seg på samme nivå.

– Det er mye farligere nå å drive med proffboksing enn det var for 50-100 år siden, konkluderte hun i 2014 etter å ha studert mye av forskningen på området.

Det har ikke endret seg. Kirkeby sier til NRK at det ikke finnes noen holdepunkter for at boksesporten er blitt tryggere siden 2014.

– Det er ingenting som tyder på det, kommenterer hun.

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal