Finsk stjerne svimte av etter målgang - Weng misliker tour-oppsettet

MERÅKER (NRK): Dagens 34 kilometer lange Ski Tour-etappe i Meråker kostet mye for flere av løperne. Den finske stjernen Krista Pärmäkoski besvimte etter målgang.

Krista Pärmäkoski måtte få hjelp ut fra målområdet etter fellesstarten i Meråker.

HJELPES UT: Den finske stjernen Krista Pärmäkoski måtte hjlpes ut fra stadionområdet i Meråker etter målgang.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg husker ikke noe av dette, sier Krista Pärmakoski til NRK etter de 34 kilometerne i dagens Ski Tour.

– Var du bevisstløs?

– Ja, men nå er jeg OK. Jeg husker ikke noe fra jeg falt etter målgang.

Finnen fikk det tøft på det som er det lengste løpet for kvinnene i årets verdenscup. I mål var hun hele 4 minutter og 31 sekunder bak vinneren Therese Johaug.

Etter målgang ble hun liggende lenge i målområdet og måtte hjelpes ut av stadion. Pärmäkoski ønsket først ikke å svare på spørsmål da NRK lurte på hva som hadde skjedd.

– Det første jeg husker er at dere fulgte etter meg. Jeg var så sint, sier hun og ler.

Men finnenes store stjerne var ikke alene om å ha det tungt i rundløypa på Meråker. Flere løpere gikk næringstomme, blant dem var Heidi Weng som lenge var en av de nærmeste utfordrerne til Johaug.

– Jeg gikk meg tom. Tremil passer meg ikke lenger. Jeg går bra i to mil, men de siste 13 kilometerne skulle jeg helst vært i mål.

Kritiserer tour-oppsettet

Weng skjønner godt at Pärmäkoski fikk det så tøft. Den norske stjernen var selv vanvittig sliten og synes at programmet i den svensk-norske touren er for tøff med en lang tremil to dager etter den harde sprinten opp alpintbakken i Åre.

Ski Tour 2020

KRITISERER: Heidi Weng var kritisk til tour-oppsettet etter å ha gått næringstom på torsdagens tremil.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg synes det var veldig vanskelig få ut drikke av den der slangen. Så det var helt håpløst. I tillegg synes jeg den sprinten var helt grusom for den kostet så mye krefter. Når du i tilegg skal gå en tremil her... Jeg skulle gjerne hatt en hviledag til, sier Weng.

I tillegg hadde arrangøren hadde bestemt at det kun skulle være tre drikkestasjoner i løpet av de drøye tre milene.

– Det er et spesielt løp, men alle visste det før de kom at det bare var tre drikkestasjoner. Men jeg liker det, men farten var så høy. Det var et morsomt løp, sier Pärmäkoski.

Flere av løperne gikk med godt synlige drikkebelter på etappen. Av miljøhensyn er det nemlig bestemt at utøverne skal bære sin egen næring for å begrense bruken av snøskutere.

– Vi har gjort noe klokt i dag med å velge å gå med drikke. Det ser ut som at de som ikke orker det fikk det veldig tungt på slutten. Det tror jeg kan svare seg i de dagene som kommer, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen til NRK i målområdet.

Ski Tour 2020

DRIKKEBELTE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk med drikkebelte på torsdagens Ski Tour-etappe og priset seg lykkelig for det.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Dagens langløp skiller seg fra de andre tremilene i verdenscupsirkuset med at løypa i Meråker ikke er en vanlig rundløype. Derfor var det ikke mulig å sette ut like mange drikkestasjoner underveis som normalt på de lengre løpene.

Dermed var mulighetene for å få i seg drikke underveis redusert.

– Det var egentlig bare et regnestykke på hvor mye væske og sukker kommer man til å trenge og hvor mye vi kommer til å få i oss om vi bare skulle ta fra drikkestasjonene. Det regnestykket gikk ikke opp, derfor valgte vi å gå med drikke selv.

Ebba Andersson var en av de som valgte å ikke gå med drikkebelte. På spørsmål om hun vurderte det, svarer hun:

– Jo, absolutt. Jeg hadde tenkt det, men tenkte at det kommer til å bli flere drikkestasjoner. Ville ikke bruke tid og kraft på å få i meg væske under en så hard belastning.

– Angrer ikke?

– Nei, det gjør jeg ikke.

Ski Tour 2020

ANGRER IKKE: Svenske Ebba Andersson angret ikke på at hun gikk uten drikkebelte i Meråker.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

«Brutal» vind

Dagens 34 kilometer lange etappe skulle etter planen gå fra Storlien i Sverige til Meråker på norsk side av grensen. Men på grunn av kraftig vind droppet arrangørene den historiske grensepasseringen.

Likevel spilte vinden en stor rolle i dramaet som utspilte seg på snaufjellet i Meråker.

Vegard Ulvang testet dagens løype og omtalte vinden som brutal. I kommentatorbua ble også vinden et tema og forholdene ble omtalt som vanskelig å gå normalt på ski i.

Johaug ble gående alene etter et rykk allerede etter tre kilometer. Bak kom Ingvild Flugstad Østberg jaktende. Gjøvik-jenta var på det meste 34 sekunder bak Johaug, men på vei inn til stadion nærmet hun seg kraftig.

Etter en uoffisiell måling var Flugstad Østberg bare 6 sekunder bak.

Men Therese Johaug klarte så vidt å holde unna og var i mål bare 4 sekunder bak Ingvild Flugstad Østberg.

– Mulig jeg åpna litt tøft. Det var mye motvind og når en ikke har gått løypa før var det tøft. Jeg måtte jobbe veldig, forteller Johaug til NRK i målområdet.

– Jeg hadde 40 sekund når vi snudde. Så når vi nærma oss mål og det var rundt ti kilometer igjen, så var det plutselig 12 sekund. Og jeg bare. What? Måtte virkelig gå i kjelleren de siste kilometerene. Så det var en kul fight med Ingvild på slutten.

Ski Tour 2020

NÆRME: Ingvild Flugstad Østberg var like bak Therese Johaug inn på stadion i Meråker.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Therese Johaug leder nå Ski Tour-sammendraget to minutter foran Ingvild Flugstad Østberg. Heidi Weng klarte ikke å holde tempoet til Flugstad Østberg hele veien til mål og tapt til slutt mye tid i sammendraget.

Weng er nå 2 minutter og 29 sekunder bak Dalsbygd-jenta og innehar tredjeplassen i sammendraget.

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • Medier:– Son fullfører verneplikten

  Ifølge engelske medier er Tottenham-stjerne Son Heung-Min dratt til Sør-Korea for å fullføre verneplikten i Premier League-pausen.

  Anerkjente The Guardian er en av avisene som mener å vite at det dreier seg om en fire uker lang verneplikt.

  Alle menn som er fysisk i stand til det skal avtjene toårig verneplikt i forsvaret i Sør-Korea. Son gjorde seg fortjent til å slippe unna den forpliktelsen da han var med å vinne Asia-mesterskapet i 2018. De fire obligatoriske ukene der er snakk om i dette tilfellet er visstnok et unntak som alle uansett må igjennom.

  Premier League - Aston Villa v Tottenham Hotspur
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Avskjedshilsen til danskene

  Åge Hareide takker for all støtte i sin avskjedshilsen til den danske fotballfansen.

  – Jeg vil takke for alle fantastiske tilbakemeldinger til meg og laget. Det trenger vi i disse koronatider. Jeg håper at dere vil fortsette med å støtte opp om Danmark, landslaget og Kasper Hjulmands jobb. Det er meget, meget viktig for meg at dette fortsetter og at Danmark kan bite fra seg i den neste turneringen. Helt til slutt: Pass på dere selv! sier Hareide i en videohilsen lagt ut av Danmarks Fotballforbund.

  66-åringen ble ansatt som Danmarks landslagssjef i fotball i 2016 og ledet laget i 42 kamper. Kun tre av dem endte med tap.

  Åge Hareide tok de rødhvite til EM-sluttspillet som skulle ha vært arrangert blant annet i Danmark i sommer.

  Siden mesterskapet er flyttet til neste år, blir det uten Hareide som trener. Nevnte Hjulmand er den som overtar jobben etter sunnmøringen.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)
 • – Club Brügge seriemester i Belgia

  Styret i den belgiske ligaen anbefaler at resten av kampene denne sesongen skal avlyses. Det eneste som gjenstår er at anbefalingen godkjennes av generalforsamlingen, skriver Het Nieuwsblaad.

  Det betyr at Club Brügge blir seriemester. Ingen av de 16 lagene i toppdivisjonen rykker ned.

  Champions League - Group A - Club Brugge v Real Madrid
  Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal