Svenskenes komet etter Johaug-bank: – Dør heller enn å gjøre det igjen

ÅRE/OSLO (NRK): Therese Johaug var suveren opp alpinbakken i Åre og klatret opp til sin aller første verdenscupseier i en sprint. For den svenske sprintkometen Linn Svahn ble oppoverbakken en forferdelig opplevelse.

wwvdKIE_CIM

UTSLÅTT OG UTMATTET: Linn Svahn var helt ferdig etter tirsdagens sprint i Åre.

Foto: Anders Wiklund/TT / Anders Wiklund/TT

– De kaller det sprint, men det var den jævligste sprinten jeg noen gang har deltatt i, og noen gang kommer til å delta i, sier Svahn til NRK.

– Jeg dør heller enn å gjøre det igjen.

Hun legger til:

– Det er slitsomt første gangen, andre gangen vet man ikke helt hvor man skal ta veien og tredje gangen vil man heller skyte seg selv. Fjerde gangen kommer man seg knapt opp, forteller Svahn, som til slutt endte på sjetteplass (sist i finalen).

Vinner ble Therese Johaug. Smått sensasjonelt, om man ser på Johaugs tidligere meritter i sprint. Men adskillig mindre oppsiktsvekkende med tanke på at det i realiteten var et ren motbakkeløp.

– Tar ikke æren for å ha vunnet sprint

– Jeg vet veldig godt at det ikke er et sprintløp og jeg skal ikke ta æren for å ha vunnet sprintrenn, men for meg var det moro å lykkes, erkjenner Johaug.

4M_B2w5XqxQ

SEIERSKVINNEN: Mens Therse Johaug feirer sin første sprintseier, ligger konkurrentene strødd i alpinbakken i Åre.

Foto: Anders Wiklund / Anders Wiklund/TT

31-åringen har hele tiden nektet å erkjenne at hun kunne vinne løpet. Men med seieren i lomma, legger hun ikke skjul på at hun begynte så se lyst på det etter mandagens løypeinspeksjon.

– Jeg skal jo ærlig innrømme at da jeg så den bakken her i går, så var jeg sånn «seriøst, skal vi gå det her»? Jeg så mine muligheter da, det skal jeg ærlig innrømme, sier hun til NRK.

Etappen i Åre har vært omdiskutert av flere årsaker. For det første har mange stilt spørsmål ved om den fratok spesialsprinterne en mulighet til å vinne det som er definert som en sprintkonkurranse.

Viktig vektsignal

Tirsdag morgen kastet dessuten professor og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, en ny brannfakkel inn i løypedebatten. Hennes poeng er at motbakkeløp favoriserer lette løpere.

I den kategorien finner man definitivt vinneren. Men med sin tredjeplass viste Astrid Uhrenholdt Jacobsen at også større løpere kunne hevde seg.

– Jeg tror det er kjempeviktig at de yngre løperne som sitter hjemme ser at først og fremst handler det om å være godt trent og gjøre en god jobb, bruke tida man har både gjennom junior- og tidlig senioralder på å trene seg opp til å få god kapasitet og beholde hurtigheten sin. Det føler jeg at jeg har bevist gjennom hele sesongen. Jeg er stabilt god på både korte og lengre løp, sier Jacobsen, som til tross for egen suksess fortsatt er skeptisk til etappen.

– Jeg og sikkert veldig mange andre har vært skeptisk til er om det kan kalles en sprint. Konkurransetidene er som i en sprint og heatoppsettet er likt. Men bortsett fra det er det en del ting i dag som tyder på at man trenger andre egenskaper enn det de jentene som satser på sprint har, påpeker hun.

w5CzSctOfV4

HELNORSK: Etter tre av seks etapper i SKi Tour 2020, har bare norske kvinner vært på pallen. I Åre var det Heidi Weng (t.v.), Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Leder klart

Heidi Weng ble nummer to i rennet og sørget med det for at det for tredje gang på tre etapper ble helnorsk seierspall i Ski Tour 2020.

Norges sprintspesialist Maiken Caspersen Falla var sjanseløs i motbakken og endte til slutt på niendeplass.

– Jeg føler at jeg er god nok for en finale, så det er litt surt, mente hun.

Therese Johaug leder Ski Tour klart etter onsdagens sprint i Åre. Før torsdagens langløp fra Storlien til Åre er hun 1.07 foran Heidi Weng og nærmere to minutter foran Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det skal skje et lite under for at det skal være mulig å slå henne nå, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

På herresiden la Johannes Høsflot Klæbo fingerproblemene bak seg og vant tirsdagens sprintrenn i Åre på overbevisende vis. Pål Golberg økte ledelsen i Ski Tour-sammendraget.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Trosset kritikken og slo Auklands «uslåelige» rekord - gikk over 520 km på ski

Når man trodde Anders Aukland hadde satt skapet på plass i «kilometerkrigen», bestemte 45-åringen Henrik Sollie seg for å slå rekorden. På 32 timer gikk Sollie over 520 km på ski. 45-åringen mener han hadde kontroll på kroppen hele veien.

Siste nytt

 • Medier:– Son fullfører verneplikten

  Ifølge engelske medier er Tottenham-stjerne Son Heung-Min dratt til Sør-Korea for å fullføre verneplikten i Premier League-pausen.

  Anerkjente The Guardian er en av avisene som mener å vite at det dreier seg om en fire uker lang verneplikt.

  Alle menn som er fysisk i stand til det skal avtjene toårig verneplikt i forsvaret i Sør-Korea. Son gjorde seg fortjent til å slippe unna den forpliktelsen da han var med å vinne Asia-mesterskapet i 2018. De fire obligatoriske ukene der er snakk om i dette tilfellet er visstnok et unntak som alle uansett må igjennom.

  Premier League - Aston Villa v Tottenham Hotspur
  Foto: Andrew Boyers / Reuters
 • Avskjedshilsen til danskene

  Åge Hareide takker for all støtte i sin avskjedshilsen til den danske fotballfansen.

  – Jeg vil takke for alle fantastiske tilbakemeldinger til meg og laget. Det trenger vi i disse koronatider. Jeg håper at dere vil fortsette med å støtte opp om Danmark, landslaget og Kasper Hjulmands jobb. Det er meget, meget viktig for meg at dette fortsetter og at Danmark kan bite fra seg i den neste turneringen. Helt til slutt: Pass på dere selv! sier Hareide i en videohilsen lagt ut av Danmarks Fotballforbund.

  66-åringen ble ansatt som Danmarks landslagssjef i fotball i 2016 og ledet laget i 42 kamper. Kun tre av dem endte med tap.

  Åge Hareide tok de rødhvite til EM-sluttspillet som skulle ha vært arrangert blant annet i Danmark i sommer.

  Siden mesterskapet er flyttet til neste år, blir det uten Hareide som trener. Nevnte Hjulmand er den som overtar jobben etter sunnmøringen.

  Åge Hareide
  Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix)
 • – Club Brügge seriemester i Belgia

  Styret i den belgiske ligaen anbefaler at resten av kampene denne sesongen skal avlyses. Det eneste som gjenstår er at anbefalingen godkjennes av generalforsamlingen, skriver Het Nieuwsblaad.

  Det betyr at Club Brügge blir seriemester. Ingen av de 16 lagene i toppdivisjonen rykker ned.

  Champions League - Group A - Club Brugge v Real Madrid
  Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal