– De kaller det sprint, men det var den jævligste sprinten jeg noen gang har deltatt i, og noen gang kommer til å delta i, sier Svahn til NRK.
– Jeg dør heller enn å gjøre det igjen.
Hun legger til:
– Det er slitsomt første gangen, andre gangen vet man ikke helt hvor man skal ta veien og tredje gangen vil man heller skyte seg selv. Fjerde gangen kommer man seg knapt opp, forteller Svahn, som til slutt endte på sjetteplass (sist i finalen).
Vinner ble Therese Johaug. Smått sensasjonelt, om man ser på Johaugs tidligere meritter i sprint. Men adskillig mindre oppsiktsvekkende med tanke på at det i realiteten var et ren motbakkeløp.
– Tar ikke æren for å ha vunnet sprint
– Jeg vet veldig godt at det ikke er et sprintløp og jeg skal ikke ta æren for å ha vunnet sprintrenn, men for meg var det moro å lykkes, erkjenner Johaug.
SEIERSKVINNEN: Mens Therse Johaug feirer sin første sprintseier, ligger konkurrentene strødd i alpinbakken i Åre.
Foto: Anders Wiklund / Anders Wiklund/TT31-åringen har hele tiden nektet å erkjenne at hun kunne vinne løpet. Men med seieren i lomma, legger hun ikke skjul på at hun begynte så se lyst på det etter mandagens løypeinspeksjon.
– Jeg skal jo ærlig innrømme at da jeg så den bakken her i går, så var jeg sånn «seriøst, skal vi gå det her»? Jeg så mine muligheter da, det skal jeg ærlig innrømme, sier hun til NRK.
Etappen i Åre har vært omdiskutert av flere årsaker. For det første har mange stilt spørsmål ved om den fratok spesialsprinterne en mulighet til å vinne det som er definert som en sprintkonkurranse.
Viktig vektsignal
Tirsdag morgen kastet dessuten professor og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, en ny brannfakkel inn i løypedebatten. Hennes poeng er at motbakkeløp favoriserer lette løpere.
I den kategorien finner man definitivt vinneren. Men med sin tredjeplass viste Astrid Uhrenholdt Jacobsen at også større løpere kunne hevde seg.
– Jeg tror det er kjempeviktig at de yngre løperne som sitter hjemme ser at først og fremst handler det om å være godt trent og gjøre en god jobb, bruke tida man har både gjennom junior- og tidlig senioralder på å trene seg opp til å få god kapasitet og beholde hurtigheten sin. Det føler jeg at jeg har bevist gjennom hele sesongen. Jeg er stabilt god på både korte og lengre løp, sier Jacobsen, som til tross for egen suksess fortsatt er skeptisk til etappen.
– Jeg og sikkert veldig mange andre har vært skeptisk til er om det kan kalles en sprint. Konkurransetidene er som i en sprint og heatoppsettet er likt. Men bortsett fra det er det en del ting i dag som tyder på at man trenger andre egenskaper enn det de jentene som satser på sprint har, påpeker hun.
HELNORSK: Etter tre av seks etapper i SKi Tour 2020, har bare norske kvinner vært på pallen. I Åre var det Heidi Weng (t.v.), Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Foto: Terje Pedersen / Terje PedersenLeder klart
Heidi Weng ble nummer to i rennet og sørget med det for at det for tredje gang på tre etapper ble helnorsk seierspall i Ski Tour 2020.
Norges sprintspesialist Maiken Caspersen Falla var sjanseløs i motbakken og endte til slutt på niendeplass.
– Jeg føler at jeg er god nok for en finale, så det er litt surt, mente hun.
Therese Johaug leder Ski Tour klart etter onsdagens sprint i Åre. Før torsdagens langløp fra Storlien til Åre er hun 1.07 foran Heidi Weng og nærmere to minutter foran Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
– Det skal skje et lite under for at det skal være mulig å slå henne nå, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.
På herresiden la Johannes Høsflot Klæbo fingerproblemene bak seg og vant tirsdagens sprintrenn i Åre på overbevisende vis. Pål Golberg økte ledelsen i Ski Tour-sammendraget.