Hopp til innhold

Svenskenes komet etter Johaug-bank: – Dør heller enn å gjøre det igjen

ÅRE/OSLO (NRK): Therese Johaug var suveren opp alpinbakken i Åre og klatret opp til sin aller første verdenscupseier i en sprint. For den svenske sprintkometen Linn Svahn ble oppoverbakken en forferdelig opplevelse.

wwvdKIE_CIM

UTSLÅTT OG UTMATTET: Linn Svahn var helt ferdig etter tirsdagens sprint i Åre.

Foto: Anders Wiklund/TT / Anders Wiklund/TT

– De kaller det sprint, men det var den jævligste sprinten jeg noen gang har deltatt i, og noen gang kommer til å delta i, sier Svahn til NRK.

– Jeg dør heller enn å gjøre det igjen.

Hun legger til:

– Det er slitsomt første gangen, andre gangen vet man ikke helt hvor man skal ta veien og tredje gangen vil man heller skyte seg selv. Fjerde gangen kommer man seg knapt opp, forteller Svahn, som til slutt endte på sjetteplass (sist i finalen).

Vinner ble Therese Johaug. Smått sensasjonelt, om man ser på Johaugs tidligere meritter i sprint. Men adskillig mindre oppsiktsvekkende med tanke på at det i realiteten var et ren motbakkeløp.

– Tar ikke æren for å ha vunnet sprint

– Jeg vet veldig godt at det ikke er et sprintløp og jeg skal ikke ta æren for å ha vunnet sprintrenn, men for meg var det moro å lykkes, erkjenner Johaug.

4M_B2w5XqxQ

SEIERSKVINNEN: Mens Therse Johaug feirer sin første sprintseier, ligger konkurrentene strødd i alpinbakken i Åre.

Foto: Anders Wiklund / Anders Wiklund/TT

31-åringen har hele tiden nektet å erkjenne at hun kunne vinne løpet. Men med seieren i lomma, legger hun ikke skjul på at hun begynte så se lyst på det etter mandagens løypeinspeksjon.

– Jeg skal jo ærlig innrømme at da jeg så den bakken her i går, så var jeg sånn «seriøst, skal vi gå det her»? Jeg så mine muligheter da, det skal jeg ærlig innrømme, sier hun til NRK.

Etappen i Åre har vært omdiskutert av flere årsaker. For det første har mange stilt spørsmål ved om den fratok spesialsprinterne en mulighet til å vinne det som er definert som en sprintkonkurranse.

Viktig vektsignal

Tirsdag morgen kastet dessuten professor og spesialist på spiseforstyrrelser, Jorunn Sundgot-Borgen, en ny brannfakkel inn i løypedebatten. Hennes poeng er at motbakkeløp favoriserer lette løpere.

I den kategorien finner man definitivt vinneren. Men med sin tredjeplass viste Astrid Uhrenholdt Jacobsen at også større løpere kunne hevde seg.

– Jeg tror det er kjempeviktig at de yngre løperne som sitter hjemme ser at først og fremst handler det om å være godt trent og gjøre en god jobb, bruke tida man har både gjennom junior- og tidlig senioralder på å trene seg opp til å få god kapasitet og beholde hurtigheten sin. Det føler jeg at jeg har bevist gjennom hele sesongen. Jeg er stabilt god på både korte og lengre løp, sier Jacobsen, som til tross for egen suksess fortsatt er skeptisk til etappen.

– Jeg og sikkert veldig mange andre har vært skeptisk til er om det kan kalles en sprint. Konkurransetidene er som i en sprint og heatoppsettet er likt. Men bortsett fra det er det en del ting i dag som tyder på at man trenger andre egenskaper enn det de jentene som satser på sprint har, påpeker hun.

w5CzSctOfV4

HELNORSK: Etter tre av seks etapper i SKi Tour 2020, har bare norske kvinner vært på pallen. I Åre var det Heidi Weng (t.v.), Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Leder klart

Heidi Weng ble nummer to i rennet og sørget med det for at det for tredje gang på tre etapper ble helnorsk seierspall i Ski Tour 2020.

Norges sprintspesialist Maiken Caspersen Falla var sjanseløs i motbakken og endte til slutt på niendeplass.

– Jeg føler at jeg er god nok for en finale, så det er litt surt, mente hun.

Therese Johaug leder Ski Tour klart etter onsdagens sprint i Åre. Før torsdagens langløp fra Storlien til Åre er hun 1.07 foran Heidi Weng og nærmere to minutter foran Ingvild Flugstad Østberg og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

– Det skal skje et lite under for at det skal være mulig å slå henne nå, sier landslagstrener Ole Morten Iversen.

På herresiden la Johannes Høsflot Klæbo fingerproblemene bak seg og vant tirsdagens sprintrenn i Åre på overbevisende vis. Pål Golberg økte ledelsen i Ski Tour-sammendraget.

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Norge møtte Østerrike i den første kampen i nasjonsligaen.

Graham Hansen svarer NRKs ekspert: – Et ufortjent stempel

Før kampen mot Østerrike skrev Carl-Erik Torp at de norske spillerne ikke kunne klage lenger. Nå får han svar av Caroline Graham Hansen.

Siste nytt

  • Carlsen vant Speed Chess Championship

    Magnus Carlsen vant fredag lynsjakkturneringen Speed Chess Championship. I finalen slo nordmannen Hikaru Nakamura.

    I online-turneringen har Carlsen har utklasset alle sine motstandere.

    (NTB)

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Xavi forlenger med Barcelona

    Xavi (43) bekreftet fredag at han kommer til å forlenge kontrakten som trener for Barcelona med ytterligere ett år.

    Den nye kontrakten strekker seg fram til 2025. Et par timer senere kom også bekreftelsen fra klubben.

    Den tidligere midtbanespilleren tok over trenerjobben i 2021, og han ledet klubben til et nytt seriemesterskap sist sesong.

    – Vi vant to titler sist sesong og er en klubb i utvikling, sier treneren som overtok jobben på en treårskontrakt etter nederlenderen Ronald Koeman. Den kontrakten han hadde løp til 2024.

    Barcelona er plassert som nummer to i årets La Liga, to poeng bak Real Madrid. (NTB)

    6llf_df4WrY
    Foto: AP
  • Sverige markerte sammen med det spanske landslaget

    Sammen med Spania markert Sverige sin motstand mot bråket i det spanske fotballforbundet før lagenes kamp i nasjonsligaen fredag kveld.

    Før kampen poserte de to lagene med et stort banner med teksten «Vår kamp er en global kamp».

    De siste ukene har det vært mye bråk i det spanske forbundet etter at fotballpresidenten kysset en av spillerne på munnen, mot hennes vilje, etter VM-triumfen i sommer. Flere av landslagsspillerne har nektet å spille og presidenten har etter hvert gått av.

    Helt opp til denne uken var det usikkert om Spania i det hele tatt kunne stille lag i nasjonsligakampene mot Sverige og Sveits.

    En avtale mellom regjeringen og fotballforbundet gjorde at de fleste av de uttatte spillerne møtte opp til kamp under den nye treneren Montse Tome.

    Sverige og Spania markerer sammen
    Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Se høydepunktene fra Norge - Østerrike 01:08
Neste