Tufte fnyser av «skremselstaktikk»: – Han sitter og hyler, han gjøken ved siden av oss

TOKYO/OSLO (NRK): Norges dobbeltfirer med Olaf Tufte og co. lykkes ikke i prøveheatet. Men det var deres egen feil og ikke motstanderen, til tross for at de prøvde å sette ut nordmennene.

Sommer-OL i Tokyo 2021

LANGT BAK: Norges dobbeltfirer klarte ikke å ta seg direkte videre til finale fra forsøksheatet.

– Jeg sa ifra på start. Han sitter og hyler, han gjøken ved siden av oss, fortalte Tufte etter forsøksheatet og fortsatte:

– Jeg visste at det kom. Han tror han er kul da, han tror han skremmer folk.

Rowing - Men's Quadruple Sculls - Heats

ITALIA: Den italienske fireren lagde lyd både før og underveis i forsøksheatet.

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

For før den norske båten ble nummer fire og ikke fikk det til å stemme natt til fredag, stemte noen i den italienske båten i for å sette ut konkurrentene.

Veteranen er klar på at det ikke er noe krangel mellom Norge og Italia, og i pressesonen etter heatet fnøys han av det hele.

– At Italia sitter og skriker under brua for å prøve å skremme oss … Kom igjen da, guttunger, sa Tufte.

– Ingen intensjon om å forstyrre

Møtt med kritikken, fnyser og avfeier italienske Luca Rambaldi kritikken fra den norske legenden.

– Jeg er beæreet over at den store Olaf Tufte tenker og bryr seg om meg. Men dette skjedde ikke. Jeg skriker vanligvis ikke ved starten, og jeg gjorde det ei heller under broa i dag. Jeg har ikke hans sportslige meritter enda og respekterer ham enormt og ville aldri gjort noe slikt for å destabilisere en motstander, sier Rambaldi til NRK.

Italieneren forteller videre at deres tidligere lagkamerat Filippo Mondelli var den som pleide å skrike ved starten som en motivasjon til resten av laget. Mondelli har ikke sittet i båten siden VM i 2019 på grunn av en alvorlig sykdom, og døde tragisk i april i år, bare 26 år gammel.

Når det kommer til situasjonen under brua, bortforklarer Rambaldi skriket som intern kommunikasjon i deres firer.

– Rett etter broen skrek vår nummer tre Andrea Panizza for å gi beskjed om at Polen var på vei til å ro forbi oss, men det var ingen intensjon om å forstyrre noen. Vi driver med fair play, understreker Rambaldi.

Langt bak finaleplass

Selv om det ikke påvirket Tufte eller den norske båten, kan taktikken ha funket for italieneren som tok seg direkte videre til finalen etter andreplassen bak Polen.

Den norske båten på sin side, med Erik Solbakken, Oscar Helvig, Olaf Tufte og Martin Helseth, var nesten ti sekunder bak heatvinneren. Det var langt verre enn landslagstrener Kjetil Undset trodde det skulle bli.

Rolandslaget trener på Årungen

TRENER: Rolandslagets trener Kjetil Undset, var ikke fornøyd med det han så av dobbeltfireren i forsøksheatet.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– At det skulle bli så ille, det så jeg ikke for meg, sa Undset etter forsøksheatet og fortsatte:

– Da de først ble rodd fra, så ble det altfor høye skuldre og for mye kaos. De hang ikke sammen.

45 år gamle Tufte, som tok gull for 17 år siden i Athen og som har annonsert at han legger opp etter årets OL, oppsummerte løpet slik:

– Vi ror jo dårlig. Vi vet jo hva vi kan prestere. Det er jo betryggende å vite at vi kan j***** mye bedre enn dette. Men det er jo desto kjipere å gå ut og levere dårlig når vi vet hva vi kan.

– Det ble et sjokk

Men selv om veteranen tok nedturen med fatning, var treneren kritisk i bakkant av løpet og stilte en rekke spørsmål ved oppladningen og prestasjonen til den norske båten.

– Den norske modellen har vært å bygge på det å stille med litt tunge bein i det første løpet og bygge seg opp, for vi har som regel minst en semifinale, en oppsamling, eller en kvartfinale i tillegg. Her går den raskeste og nest rakeste båten rett til finale, så det ble et sjokk, fortalte Undset og fortsatte:

– Kanskje har vi ikke god nok erfaring med å gjøre det. Vi har kanskje vært litt for snille på trening, det er absolutt mulig.

For treneren så ikke dette resultatet komme.

– Nei, ikke så voldsomt. Vi har prestert veldig bra før vi dro ned her. Det løsnet veldig bra på trening i går. Mye av det vi har gjort er veldig bra. Men det er litt det med dobbeltfirer i en så rask båt. Når det ikke henger i hop, så koster det ekstra, fortalte Undset.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SKUFFET: Veteranen Olaf Tuftet var skuffet etter at den norske båten ikke tok seg direkte videre til finale.

Foto: Lise Åserud / NTB

Les også: Avslører elendig stemning i Tuftes båt – vurderte å droppe OL

Heller ikke Tufte hadde forventet at den norske båten skulle ende så langt bak heatvinneren.

– Det var ikke helt det vi håpa på, men vi har rodd som vi rodde og vi får ikke tatt det tilbake. Det er ny sjanse på søndag og da må vi bare samle oss. De var en litt kjipere åpningsløp enn vi håpa på. Vi kan enten velge å sette oss ned å grine eller bretta opp armene og forberede oss til søndag, sa Tufte etter løpet.

– Det svinger mye

Håpet er dog ikke ute for den norske båten. For søndag venter et oppsamlingsheat hvor det er en nye sjanser for kvalifisere seg til finalen.

Er det mulig å rette på dette på kort tid?

– Det er det absolutt mulig å rette på det, det gjør vi i løpet av én økt, det svinger mye, sa Undset.

Men samtidig måtte treneren innse at noe av håpet svant da det ikke ble direkte avansement.

– Det er jo klart at det hadde vært en lettelse å vite at man var klar for finalen. Det føles som en kronglete sti og du ikke helt vet veien, så gjelder det å stole på egne ferdigheter. Det må samles i hop blant alle fire. Det blir en psykologisk runddans, for å være sikre på at vi er enige om kursen.

Den taktikken stemmer Tufte i, og det var positive tendenser, forteller 45-åringen.

– Når alle skuffa så nå må man være konstruktive og finne ting å jobbe med. De første hundre meterne var vi ganske bra med, og det har vi egentlig ikke vært i hele år. Så får vi ta med oss det, det er i hvert fall en positiv greie. Så overlevde vi, det er jo bra. Da har vi mulighet på søndag også, sa Tufte.

Siste nytt

 • Klopp: – Gnidde meg ikke i hendene

  Søndag møtes Manchester United og Liverpool til storkamp i Premier League. Da Liverpool-manager Jürgen Klopp fredag møtte pressen, ble han blant annet konfrontert med en uttalelse fra tidligere United-stjerne Paul Scholes om at han må ha gnidd seg i hendene da han så Uniteds førsteomgang mot Atalanta onsdag.

  – Jeg var sammen med meg da jeg så kampen, og det var ikke ett sekund der jeg gnidde meg i hendene, det kan jeg si. Det var det ingen grunn til, innledet Klopp om mesterligakampen der Ole Gunnar Solskjærs lag lå under 2–0 til pause, men til slutt vant 3–2.

  – Hvis du så kampen, kunne du åpenbart se at Atalanta i første omgang ga United noen problemer. Men selv i den omgangen hadde United tre klare sjanser, og andre omgang var en ren maktdemonstrasjon av United. Så nei, jeg gnidde meg ikke i hendene. Jeg forbereder laget til kampen mot en eksepsjonelt og virkelig god motstander, fastslo Klopp.

  På pressekonferansen ble han også bedt om å sammenligne Cristiano Ronaldo og Mohamed Salah. Da ristet han på hodet og gliste.

  – Jeg har aldri tenkt på det. Hvorfor skal vi sammenligne Cristiano Ronaldo og Mo Salah, spurte han retorisk i seansen Liverpool har delt på Twitter.

  Så foretok han likevel en sammenligning:

  – Åpenbart er begge verdensklassespillere. Sånn er det. Selv om Ronaldos venstrefot ikke er så ille, så vil jeg si at Mos venstrefot er litt bedre. Ronaldo er kanskje litt bedre i lufta og høyrefoten hans er sannsynligvis bedre. De er begge temmelig raske. Desperate etter å score. Det er det, men jeg har ikke tenkt så mye på det og dessverre ikke så interessert i det, svarte Klopp.

  Jürgen Klopp
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Nummer 20 i VM

  Turneren Sofus Heggemsnes falt én plass fra kvalifiseringen og endte som nummer 20 i mangekampfinalen i VM fredag, melder NTB.

  Heggemsnes ble den tredje norske utøveren til å ta seg til en VM-finale i turn da han kvalifiserte seg som nummer 19 med poengsummen 80,498.

  I finalen endte han med 79,299 poeng. Den beste øvelsen hans var bøylehest, der han ble nummer ti.

  Kineseren Boheng Zhang vant foran Daiki Hashimoto fra Japan og Illja Kovtun fra Ukraina.

  Team Tokyo OL 2020. Sofus Heggemsnes
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Kilde droppar verdscuopninga

  Aleksander Aamodt Kilde står over verdscupopninga i storslalåm i Sölden denne helga. Han har vore skadd sidan han fall på trening og sleit korsbandet i januar.

  Kilde vil prioritere renna i Lake Louise i slutten av november.

  Kilde står med seks enkeltsigrar i verdscupen og vann verdscupen samanlagt i 2019/20-sesongen

  Aleksander Aamodt Kilde
  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal