Hopp til innhold

Tufte fnyser av «skremselstaktikk»: – Han sitter og hyler, han gjøken ved siden av oss

TOKYO/OSLO (NRK): Norges dobbeltfirer med Olaf Tufte og co. lykkes ikke i prøveheatet. Men det var deres egen feil og ikke motstanderen, til tross for at de prøvde å sette ut nordmennene.

Sommer-OL i Tokyo 2021

LANGT BAK: Norges dobbeltfirer klarte ikke å ta seg direkte videre til finale fra forsøksheatet.

– Jeg sa ifra på start. Han sitter og hyler, han gjøken ved siden av oss, fortalte Tufte etter forsøksheatet og fortsatte:

– Jeg visste at det kom. Han tror han er kul da, han tror han skremmer folk.

Rowing - Men's Quadruple Sculls - Heats

ITALIA: Den italienske fireren lagde lyd både før og underveis i forsøksheatet.

Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters

For før den norske båten ble nummer fire og ikke fikk det til å stemme natt til fredag, stemte noen i den italienske båten i for å sette ut konkurrentene.

Veteranen er klar på at det ikke er noe krangel mellom Norge og Italia, og i pressesonen etter heatet fnøys han av det hele.

– At Italia sitter og skriker under brua for å prøve å skremme oss … Kom igjen da, guttunger, sa Tufte.

– Ingen intensjon om å forstyrre

Møtt med kritikken, fnyser og avfeier italienske Luca Rambaldi kritikken fra den norske legenden.

– Jeg er beæreet over at den store Olaf Tufte tenker og bryr seg om meg. Men dette skjedde ikke. Jeg skriker vanligvis ikke ved starten, og jeg gjorde det ei heller under broa i dag. Jeg har ikke hans sportslige meritter enda og respekterer ham enormt og ville aldri gjort noe slikt for å destabilisere en motstander, sier Rambaldi til NRK.

Italieneren forteller videre at deres tidligere lagkamerat Filippo Mondelli var den som pleide å skrike ved starten som en motivasjon til resten av laget. Mondelli har ikke sittet i båten siden VM i 2019 på grunn av en alvorlig sykdom, og døde tragisk i april i år, bare 26 år gammel.

Når det kommer til situasjonen under brua, bortforklarer Rambaldi skriket som intern kommunikasjon i deres firer.

– Rett etter broen skrek vår nummer tre Andrea Panizza for å gi beskjed om at Polen var på vei til å ro forbi oss, men det var ingen intensjon om å forstyrre noen. Vi driver med fair play, understreker Rambaldi.

Langt bak finaleplass

Selv om det ikke påvirket Tufte eller den norske båten, kan taktikken ha funket for italieneren som tok seg direkte videre til finalen etter andreplassen bak Polen.

Den norske båten på sin side, med Erik Solbakken, Oscar Helvig, Olaf Tufte og Martin Helseth, var nesten ti sekunder bak heatvinneren. Det var langt verre enn landslagstrener Kjetil Undset trodde det skulle bli.

Rolandslaget trener på Årungen

TRENER: Rolandslagets trener Kjetil Undset, var ikke fornøyd med det han så av dobbeltfireren i forsøksheatet.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– At det skulle bli så ille, det så jeg ikke for meg, sa Undset etter forsøksheatet og fortsatte:

– Da de først ble rodd fra, så ble det altfor høye skuldre og for mye kaos. De hang ikke sammen.

45 år gamle Tufte, som tok gull for 17 år siden i Athen og som har annonsert at han legger opp etter årets OL, oppsummerte løpet slik:

– Vi ror jo dårlig. Vi vet jo hva vi kan prestere. Det er jo betryggende å vite at vi kan j***** mye bedre enn dette. Men det er jo desto kjipere å gå ut og levere dårlig når vi vet hva vi kan.

– Det ble et sjokk

Men selv om veteranen tok nedturen med fatning, var treneren kritisk i bakkant av løpet og stilte en rekke spørsmål ved oppladningen og prestasjonen til den norske båten.

– Den norske modellen har vært å bygge på det å stille med litt tunge bein i det første løpet og bygge seg opp, for vi har som regel minst en semifinale, en oppsamling, eller en kvartfinale i tillegg. Her går den raskeste og nest rakeste båten rett til finale, så det ble et sjokk, fortalte Undset og fortsatte:

– Kanskje har vi ikke god nok erfaring med å gjøre det. Vi har kanskje vært litt for snille på trening, det er absolutt mulig.

For treneren så ikke dette resultatet komme.

– Nei, ikke så voldsomt. Vi har prestert veldig bra før vi dro ned her. Det løsnet veldig bra på trening i går. Mye av det vi har gjort er veldig bra. Men det er litt det med dobbeltfirer i en så rask båt. Når det ikke henger i hop, så koster det ekstra, fortalte Undset.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SKUFFET: Veteranen Olaf Tuftet var skuffet etter at den norske båten ikke tok seg direkte videre til finale.

Foto: Lise Åserud / NTB

Les også: Avslører elendig stemning i Tuftes båt – vurderte å droppe OL

Heller ikke Tufte hadde forventet at den norske båten skulle ende så langt bak heatvinneren.

– Det var ikke helt det vi håpa på, men vi har rodd som vi rodde og vi får ikke tatt det tilbake. Det er ny sjanse på søndag og da må vi bare samle oss. De var en litt kjipere åpningsløp enn vi håpa på. Vi kan enten velge å sette oss ned å grine eller bretta opp armene og forberede oss til søndag, sa Tufte etter løpet.

– Det svinger mye

Håpet er dog ikke ute for den norske båten. For søndag venter et oppsamlingsheat hvor det er en nye sjanser for kvalifisere seg til finalen.

Er det mulig å rette på dette på kort tid?

– Det er det absolutt mulig å rette på det, det gjør vi i løpet av én økt, det svinger mye, sa Undset.

Men samtidig måtte treneren innse at noe av håpet svant da det ikke ble direkte avansement.

– Det er jo klart at det hadde vært en lettelse å vite at man var klar for finalen. Det føles som en kronglete sti og du ikke helt vet veien, så gjelder det å stole på egne ferdigheter. Det må samles i hop blant alle fire. Det blir en psykologisk runddans, for å være sikre på at vi er enige om kursen.

Den taktikken stemmer Tufte i, og det var positive tendenser, forteller 45-åringen.

– Når alle skuffa så nå må man være konstruktive og finne ting å jobbe med. De første hundre meterne var vi ganske bra med, og det har vi egentlig ikke vært i hele år. Så får vi ta med oss det, det er i hvert fall en positiv greie. Så overlevde vi, det er jo bra. Da har vi mulighet på søndag også, sa Tufte.

Sportsnyheter

Fernandes til NRK om banestormeren: – Fikk ikke med meg det som skjedde

En tilskuer løp ut på banen med regnbueflagg i VM-kampen mellom Portugal og Uruguay. Minutter senere ble Bruno Fernandes den store helten for Portugal da han sikret avansement til åttedelsfinalen.

Siste nytt

 • Tyskland fikk bot på over 100.000 etter regelbrudd i VM

  Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har gitt Tysklands fotballforbund en bot på rundt 100.000 kroner for å ha brutt reglene på en pressekonferanse i VM.

  Den tyske avisen Bild meldte tidligere tirsdag at Fifa hadde satt i gang en etterforskning som følge av at kun trener Hansi Flick stilte opp på pressekonferansen foran puljekampen mot Spania. Ifølge Fifas regler er alle lag forpliktet til å stille med en spiller i tillegg til treneren.

  Tyskland har blitt ilagt en bot på rett i overkant av 100.000 kroner for regelbruddet, skriver nyhetsbyrået DPA. Regelen er en del av artikkel 44 i VM-reglementet. Det inneholder media- og markedsføringsreglene VM-lagene må forholde seg til.

  Flick begrunnet fraværet av spillere med den lange avstanden fra hotellet deres i Al-Shamal til pressesenteret i Doha, i tillegg til den korte tiden mellom pressekonferansen (14.15) og deres siste trening før Spania-kampen (17.30).

  – Vi ønsker ikke at noen spillere skal ta denne turen, det er nesten tre timer. Spillerne bør forberede seg til treningen i den viktige fasen av turneringen. Det må vi akseptere, sa Flick. (NTB)

  Hansi Flick
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Kamerun-keeper Onana ferdig i VM etter trenerkrangel

  André Onana har forlatt Kameruns VM-tropp i Qatar som følge av uenigheter med trener Rigobert Song. Inter-keeperen fikk ikke spille mot Serbia.

  Noen timer før mandagens kamp kom det fram at Onana ble holdt ute av oppgjøret av disiplinære årsaker. I etterkant har flere medier rapportert at grunnen var uenigheter med trener Song.

  Mandag kveld publiserte Kameruns fotballforbund en pressemelding der det kom fram at Onana ble «suspendert inntil videre».

  Inter-målvakten blir heller ikke å se i siste puljekamp mot Brasil ettersom han har reist hjem til Kamerun, melder Daily Mail. Det er ventet at Onana selv kommer med en uttalelse senere tirsdag.

  Kamerun må slå allerede cupspillklare Brasil for å ha håp om avansement.

  I alt har Onana stått 34 kamper for Kamerun. Han tok del i lagets 0-1-tap for Sveits i VM-åpningen. Foran sesongen sluttet han seg til Inter i italiensk serie A på fri overgang etter flere år i Ajax i Nederland. (NTB)

  Andre Onana
  Foto: Petr Josek / AP
 • Uttak til landskamper i ishockey mot Slovakia og Latvia

  Den norske landslagssjefen i ishockey, Tobias Johansson, har tatt ut troppen til landskamper mot Slovakia og Latvia i Bratislava 15. og 16. desember:

  Tobias Johansson hadde sine første kamper som norsk landslagssjef i Trondheim i november mot Latvia og Danmark. Det ble ett tap og en seier. Det var med et lag fullt av ferske spillere. Denne gangen er veteraner som Mathis Olimb og Alexander Bonsaksen med igjen.

  Målvakter:

  Jonas Arntzen (Örebro), Henrik Holm (Stavanger), Tobias Normann (Sparta).

  Backer:

  Alexander Bonsaksen (Frisk Asker), Sander Vold Engebråten (Storhamar), Johannes Johannesen (Mora), Christian Kåsastul (Frisk Asker), Max Krogdahl (Västervik), Erlend Lesund (Rögle), Emil Lilleberg (Oskarshamn), Mattias Nørstebø (Björklöven).

  Løpere:

  Michael Haga (Black Wings Wien), Ludvig Hoff (Stavanger Oilers), Kristian Jakobsson (Sparta), Andreas Martinsen (Lillehammer), Mathis Olimb (Vålerenga), Mats Rosseli Olsen (Frölunda), Thomas Olsen (Vålerenga), Thomas Berg Paulsen (Stavanger Oilers), Martin Røymark (Vålerenga), Eirik Salsten (Storhamar), André Bjelland Strandborg (Stavanger), Mathias Trettenes (HPK), Markus Vikingstad (Fischtown Pinguins). (NTB)

   Alexander Bonsaksen
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste