Avslører elendig stemning i Tuftes båt – vurderte å droppe OL

Stemningen på Norges dobbeltfirer i OL var til tider så dårlig at Oscar Helvig begynte å lure på om det var noen vits å dra til Tokyo.

VM rolandslaget.

DÅRLIG STEMNING: Den norske dobbeltfireren, her på et bilde fra før VM 2019, har slitt med å få teknikken til å sitte. Fra venstre: Olaf Tufte, Oscar Helvig, Erik Solbakken og Martin Helseth.

Foto: Vidar Ruud / NTB

– Det var et par uker da jeg tenkte: Herregud, det er ikke verdt å dra til OL bare for å surre med de greiene her, sier Helvig åpenhjertig til NRK.

Et av Norges medaljehåp i OL, den norske dobbeltfireren, har slitt med både dårlig stemning i laget og svake sportslige resultater denne sesongen.

Ingenting stemte under EM, som ble en fiasko. I Zagreb i månedsskiftet april/mai gikk det heller ikke veien for dobbeltfireren. De endte sist av de seks båtene i finalen.

– Det var så j.... dårlig stemning. Jeg sa faktisk til Martin (Helseth, red.anm.) at hvis dette fortsetter en uke til så.... jeg gidder ikke å ha det rævva med meg selv og samtidig ha det rævva med de andre gutta – og så gjøre det dårlig i tillegg. Det var tungt, innrømmer han.

Rolandslaget trener på Årungen

Helvig forteller at stemningen ble dårlig på laget før man gjorde endringer.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Var dypt nede i kjelleren

Og etter hvert begynte laget å bli virkelig bekymret. Ting stemte ikke. De greide rett og slett ikke å knekke koden. Hva var galt?

– Jeg tror nok at alle var frustrert på hverandre og seg selv. Alle var dypt nede i kjelleren og tenkte fælt, forklarer Helvig.

– Kommunikasjonen forsvinner, egentlig. Folk er sure og vet ikke hva de skal si. Du bare kjenner at energien blir trukket ut av deg.

Det begynte imidlertid å løsne da det ble gjort endringer i båten.

Vanligvis har veteranen Olaf Tufte hatt posisjonen bakerst (stroke), mens Solbakken har vært nummer to i båten. Nå byttet de to plass, noe som ga nesten umiddelbare resultater.

I den siste verdenscupkonkurransen for sesongen, i Sabaudia i Italia 4. til 6. juni, ble det nemlig sølv til den norske båten.

– Det var veldig viktig, egentlig. Det gikk fra at jeg gledet meg til OL var over til at jeg gledet meg til at det begynte, forteller Helvig.

Rolandslaget trener på Årungen

Rolandslaget under trening på Årungen.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

– Løsnet ganske fort

Kjetil Undset, som er trener for dobbeltfireren, sier endringene i båten var av stor betydning.

– Vi var litt on «the dark side» før vi byttet. Da løsnet det ganske fort. Det gjelder å få ut mest mulig potensial av hver enkelt. For mange er det prestisje å sitte bakerst i båten, men jeg synes Olaf har vært veldig konstruktiv. Han la det nærmest i fanget på oss at det var på tide å prøve noe annet, sier treneren.

– Det har vært krevende og har tatt mye energi. Men det har vært en erfaring jeg ikke ville vært foruten.

Martin Helseth beskriver de fire som medlemmer i gammelt ekteskap, der man ikke nødvendigvis vil være sammen.

– Men vi har roingen til felles, og vi klarer å løse det ganske godt, synes jeg.

– Nå er vi på et ganske bra sted. Jeg tror det var viktig for oss å få den bekreftelsen at vi kan å ro, som vi gjorde i Italia.

Norges dobbeltfirer består av: Olaf Tufte (Horten), Martin Helseth (Aalesund), Erik Solbakken (Moss) og Oscar Stabe Helvig (NSR). Reserve: Jens Nikolai Holm (Sarpsborg).

Rolandslaget. Dobbeltfirer.

Den norske dobbeltfireren på ett brett. Til venstre er også Birgit Skarstein.

Foto: NRK

Siste nytt

 • Osaka ute av OL

  Stjernen Naomi Osaka måtte gi tapt med sifrene 1-6, 4-6 i 3. runde av OL-tennisen mot tsjekkiske Marketa Vondrousova. Dermed er Japans store gullhåp i tennis ute.

  Osaka var en av de største hjemmefavorittene i forkant av OL og imponerte i de to første rundene. Men mot useedede Vondrousova sa det stopp, og verdenstoeren må si takk og farvel til OL på hjemmebane.

  Dermed er de tre beste spillerne på kvinnenes ATP-ranking ute av OL. Verdensener Ashleigh Barty røk ut allerede i 1. runde, mens verdenstreer Aryna Sabalenka tapte i 2. runde.

  fRAqkh6zLXI
  Foto: MIKE SEGAR / Reuters
 • Feilet i parkonkurransen

  Ingen av de norske rifleskytterne klarte å ta seg videre fra OL-kvalifiseringen i parkonkurransen i 10 meter luftrifle, til tross for at de på papiret lå an til å være medaljekandidater.

  Bare de åtte beste lagene gikk videre.

  Tre serier på ti skudd ble gjennomført og begge lagene fikk totalt 626,8 poeng. Jenny Stene og Jon-Herman Hegg endte på 9. plass og Jeanette Hegg Duestad og Henrik Larsen på 10. plass.

  Jenny Stene og Jon-Hermann Hegg
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Utsatt for krasj - havnet i vannet

  Seilerne Marie Rønningen og Helene Næss fikk en svak start på OL-mesterskapet i 49er-seiling.

  I det første seillaset ble duoen nummer 10, men det var i det påfølgende seillaset at uhellet var ute. De norske kvinnene krasjet med Nederland og Helene Næss havnet i vannet.

  Det tok tid før seilbåten kom i gang igjen. Lenge var det usikkert om de faktisk kunne fortsette, eller om det var skade på båten. Etterhvert kom kvinnene i gang igjen, men tapte mye tid.

  – Det er klart skuffelsen er enorm når de får et uhell som i dag. De tapte mange minutter på det, sa ekspertkommentator Tiril Bue på Discoverys sending.

  De seilet inn på 17. plass og hele 5.19 bak Storbritannia som krysset mållinjen først.

  Helene Næss og Marie Rønningen.
  Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal