Hopp til innhold

Landslagslegen avfeier Gjert Ingebrigtsens isbad-teori

DOHA/OSLO (NRK): I forrige VM tok han bronsemedalje på 1500 meter, men i år stivnet Filip Ingebrigtsen i semifinalen og røk ut. Faren frykter årsaken ligger i nedkjølingsregimet de har kjørt i Doha.

r

En skuffet Filip Ingebrigtsen forlot VM-arenaen sammen med pappa Gjert.

Halvannen time etter at Filip Ingebrigtsen hadde løpt seg ut av VM, kom trenerpappa Gjert ut for å møte pressen for å gi en oppdatering på hva han tror har skjedd etter den svært overraskende mesterskapsexiten.

Han forteller at 26-åringen ikke sa mye da de to møttes. Gjert Ingebrigtsen fortsetter med å si at sønnen har vært uheldig som fikk trøbbel med «knipen» i magen på 5000 meteren tidligere i uken, og at når du må bryte en slik distanse «da er det noe med muskulaturen som man ikke helt skjønner».

– Må finne ut av det

I går kjente han seg «som en million» og det var ingen begrensninger på noe som helst. I dag kjenner han det motsatte.

– Vi har aldri vært med på at noe har endret seg så radikalt fra den ene dagen til den andre.

Gjert sier Filip var stiv i muskulaturen relativt tidlig underveis i 1500-metersemifinalen, og lanserer så en ukjent teori på hvordan ting har gått galt:

– Det kan være at det vi har gjort her, med det is-regimet med isbadet har slått feil ut med Filip. Det må vi finne ut av før OL (I Tokyo sommeren 2020, som for øvrig også er spådd å bli glohett), sier han.

f

Filip løp ned sammen med lillebror Jakob etter å ha røket ut av VM. Jakob er derimot klar for søndagens finale på 1500 meter.

Foto: Lise Åserud

– Er det noen forskjell på de to der (Jakob og Filip)?

– Jakob har vi kjørt kjøleregime på tidligere. Det gjorde han for første gang i 2016. Han responderer bra på det. Filip har vi ikke kjørt tilsvarende på. Vi må diskutere med det medisinske. Filip har en annen sensibilitet på fryktelig mye. Han reagerer på veldig mye rart, sier Gjert Ingebrigtsen, og fortsetter:

– Han reagerer på mye rart. Som i Berlin i fjor. Han fikk antibiotika og kroppen slo seg vrang i 14 dager eller tre uker. Ting som er normalt for andre er ikke normalt for Filip.

r

Etter nedjoggingen var smilet tilbake hos Filip Ingebrigtsen. Her snakker han med det som er noen av hans beste konkurrenter på 1500 meter, de finaleklare kenyanske løperne Ronald Kwemoi og Timothy Cheruiyot.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Avfeier isbadskepsis

Landslagets lege Ove Talsnes har lite tro på at isbadet kan ha ødelagt for Filip. Snarere tvert imot.

Ove Talsnes

OLYMPIATOPPEN: Ove Talsnes.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Jeg snakket med Filip og vi diskuterte dette i går, og han har ikke reflektert over at dette kan gi en negativ effekt i forhold til prestasjon. Jeg tror heller det har gitt en positiv effekt, sier Talsnes når han møter pressen lørdag formiddag.

Han bekrefter at Jakob har testet praksisen mer enn Filip, men at de ikke har sett noen utøvere som har reagert negativt på isbad hverken før eller etter konkurranse.

– Vi har ingen indikasjon på at Filip tåler dette dårligere enn noen andre, mener Talsnes.

– Mye rart som går gjennom hodet

Gjert Ingebrigtsen ble deretter fortalt at sønnen var overrasket over det som utspilte seg under semifinalen.

– Vi ble overrasket, og han ble det. Det kom som lyn fra klar himmel. Ingenting minnet om det i går og i dag. Han skjønner ingen verdens ting, rett og slett.

26-åringen kom til VM som en gullkandidat på distansen, og var naturlig nok skuffet.

– Jeg har fått litt tid til å bearbeide det, men det er mye rart som går gjennom hodet, sier Filip Ingebrigtsen.

Da spurten startet på 1500 meteren greide Ingebrigtsen aldri helt å komme seg opp i toppfart, og han ble nummer syv.

Slik så det ut da Filip Ingebrigtsen løp semifinale. Han fikk det tøft på den siste runden, og da konkurrentene spurtet, stivet det for det norske medaljehåpet.

– Det krampet seg til, det var stivt og tungt å løfte beina, beskriver Ingebrigtsen, og legger til:

– Jeg ble overrasket.

Dermed ble han avhengig av å gå videre på tid for å ta seg til finalen, men i den andre semifinalen gikk det så fort at det ikke gikk veien for ham.

– Så at han slet

Det overrasket naturlig nok noen av konkurrentene at Ingebrigtsen, som tok bronse på distansen i forrige VM og har hatt flere topp-plasseringer i årets Diamond League, fikk såpass med trøbbel.

– Jeg så Filip slet, og da tenkte jeg bare på å løpe så fort som mulig, sier Kalle Berglund fra Sverige, som gikk til finalen.

– Jeg er ganske overrasket, men jeg slo ham også i Bislett Games, så jeg har gjort det før. Jeg har ingen respekt for noen i løpet, legger han til.

5

Ingebrigtsen reagerte på denne måten da han kom i mål.

Foto: Lise Åserud

Trenerpappaen var også overrasket, og han greier ikke slippe tanken på at det kanskje var det nye restitusjonsopplegget som ødela. I Doha har utøverne måttet prøve ut litt nye ting, mye på grunn av varmen og den høye luftfuktigheten.

– Filip har ikke kjørt sånn opplegg tidligere. Det var ikke en liten risiko, men en stor. Men Filip reagerer på en annen måte enn vanlige folk, sier Gjert Ingebrigtsen, som deretter ble spurt om isbadingen hadde skjedd med hans godkjenning.

– Det er noe som mer er et kall det et program fra Olympiatoppen for å forberede de på det som venter utøverne i OL neste år. Både når det gjeldet det medisinske og vestene. Alt er på en slags test. Det er veldig greit å vite hva som virker og ikke går.

Lillebror Jakob løp i den andre semifinalen, og gikk direkte til finalen.

Direkte fra friidretts-VM i Doha.

Her kan du se sendingen fra VM.

Siste nytt

  • Stian Solberg ga ishockeylandslaget 1-0-seier over Latvia i forlengning

    Stian Solberg vant pucken, gikk fra egen halvdel og ga Norges ishockeylandslag 1-0-seier over Latvia etter 37 sekunder i forlengningen fredag.

    Det skjedde etter tre målløse perioder i Riga.

    Det norske laget gikk rett i strupen på bronsevinneren fra fjorårets VM og dominerte den første perioden. Norge vant skuddstatistikken i de første 20 minuttene 13-2, og supertalentet Michael Brandsegg-Nygård hadde to stolpetreff.

    Solberg er svært ettertraktet og kan i juni bli den første norske spiller som velges i første runde i NHL-draften.

    Lagene møtes igjen lørdag i generalprøven før elite-VM. Mandag offentliggjør landslagssjef Tobias Johansson troppen til mesterskapet i Tsjekkia. Norge spiller sin første kamp mot Sveits fredag 10. mai. (NTB)

    Brandsegg
    Foto: NTB
  • Gåskjenn imponerte igjen i Vueltaen

    Ingvild Gåskjenn imponerte igjen og tråkket inn til 11.-plass på den tøffe etappen i kvinnenes Vuelta a España fredag.

    Hun hang med tetgruppen helt til bare et par kilometer gjensto av den siste bratte stigningen. Da ble det for tøft å matche tempoet til de beste, men hun kom i mål ett minutt etter etappevinner Évita Muzic.

    Den franske 24-åringen var den eneste som greide å følge nederlandske Demi Vollering i den røde ledertrøya, og hun passerte henne også på de siste metrene.

    Vollering økte med sin 2.-plass forspranget til sine nærmeste rivaler i sammendraget. Før de to siste etappene er hun 56 sekunder foran italienske Elisa Longo Borghini.

    Gåskjenn er beste norske på 15.-plass, 5.13 minutt bak lederen.

    fOJ3-7Dfrfg
    Foto: NTB
  • Foden og Shaw vant journalistpris – Ødegaard og Terland i topp seks

    Manchester City-spillerne Phil Foden og Khadija Shaw er av fotballjournalistforeningen (FWA) kåret til sesongens spillere i engelsk fotball.

    Foden fikk 42 prosent av stemmene i avstemningen om årets mannlige spiller. Han vant foran Arsenal-spiller Declan Rice og lagkamerat Rodri. Martin Ødegaard endte på fjerdeplass.

    Det er tredje gang på de fire siste årene at prisen går til en City-spiller. Erling Braut Haaland vant i fjor og Ruben Dias i 2021.

    Elisabeth Terland ble beste norske kvinne på femteplass. Hun har hatt en meget god sesong for Brighton. (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal