Konkurrentene stusser over Ingebrigtsen-brødrenes VM-valg: – Kommer til å få betale for det

DOHA/OSLO (NRK): Jakob og Filip Ingebrigtsen valgte å «doble» ved å løpe både 5000 og 1500 meter i VM. Fasiten er at bare den yngste av de to brødrene er videre til finale på favorittøvelsen. Konkurrentene deres stusser over valget.

Jakob Ingebrigtsen

Jakob Ingebrigtsen knytter neven etter å ha gått videre fra forsøksheatet på 1500 meter torsdag.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Craig Engels gikk videre til finale på 1500 meter fredag kveld og sier det løpsopplegget brødrene har valgt, er knallhardt. Han sier likevel at han har enorm respekt for valget.

– Men er det en rar prioritering?

– Ja, jeg tror de hadde dominert, i hvert fall vært medaljekandidater for medalje på 1500 meter. Men av og til blir man for selvsikker. De ville vel ha medaljene på 5000 meter også, sier amerikaneren til NRK.

Lewandowski og Engels

Marcin Lewandowski (venstre) og Craig Engels, her etter semifinalen på 1500 meter fredag.

Foto: Reuters/Afp

– Kommer til å få betale for det

Polske Marcin Lewandowski vant heatet med blant annet Jakob Ingebrigtsen. Han fikk av NRK spørsmål om det å løpe 5000 meter før 1500 meteren var en dum idé.

– Kanskje ikke en dårlig idé, fordi de hadde sjanse på medalje på 5000 meter. Men de kommer til å få betale for det, fordi de kommer til å være slitne, sier Lewandowski.

Les også: Filip Ingebrigtsen er ute av VM: – Rett og slett ikke bra nok

Jakob: Klar sammenheng

For Filip Ingebrigtsen ble nummer syv i sitt heat. De fem første i hvert heat var sikret finalebillett. Han var dermed avhengig av å gå videre på tid. Håpet var ørlite. Men da det andre og siste semifinaleheatet var unnagjort, var fasiten klar. En av sesongens beste på 1500 meter så langt i sesongen var ute.

Umiddelbart ble det mye snakk om at de to løperbrødrene allerede har løpt både forsøk og finale på 5000 meter. I tillegg til forsøk på 1500 meter torsdag og fredag semifinale på samme distanse.

Jakob Ingebrigtsen tok seg komfortabelt til finale ved å bli nummer fire i semifinalen. 19-åringen er helt klar når han av NRK blir spurt om brorens 5000 meter-løp tidligere i mesterskapet har en sammenheng med at han fredag røk ut av VM.

– Det er nok kun det. Vi vet at vi begge er gode nok til å ta oss til finale hvis vi satser 1500 meter og bare det. Men det må nesten han svare på.

– Konkurrentene sier det er en ulempe...

– Det er vanskelig å si. Jeg kjenner at jeg har brukt beina før jeg stiller opp her. Men som sagt, jeg føler jeg har mer å gi enn jeg har vist i både forsøk og semifinale her i VM.

Avviser at han er sliten

Filip Ingebrigtsen selv avviser at årsaken er at han er sliten etter 5000 meteren.

– Nei, det føltes bra på oppvarming, så det tror jeg ikke, sier han.

– Angrer du på at du løp den 5000-meteren?

– Jeg angrer sjelden på ting som er gjort, sier Ingebrigtsen, som brøt underveis i finalen på 5000 meter tidligere i VM.

– Hva kunne vært annerledes hvis du ikke løp den?

– Ingenting, fastslår han.

– Kan ikke angre

Det ble også tema da trenerpappa Gjert Ingebrigtsen møtte pressen etter de to heatene.

– Du har vært klar på at dere tar en sjanse?

– Klart vi gjør det.

– Du angrer ikke nå?

– Nei, men jeg kan ikke angre. Jeg gjør det jeg får beskjed om. Jeg er på en måte ansatt av guttene til å sette de i best mulig stand til å gjøre det de har lyst til.

– Du er ikke nødvendigvis enig med dem?

– Ikke nødvendigvis alltid, men det bruker jeg ikke tid på. Har de en drøm om noe, skal jeg gjøre det beste jeg kan for at de oppnår drømmene sine. Det er på en måte min jobb. Av og til går drømmen i oppfyllelse, og av og til ikke.

Gjert Ingebrigtsen

SKUFFET: Gjert Ingebrigtsen, her etter semifinalen på 1500 meter.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

– Tenker at det er farlig

Jakob Ingebrigtsen tok fjerdeplassen i sitt heat og klokket inn på tiden 3:36,58. Han «tror kroppen kjennes bra ut» og føler at han har «mye å trykke med til finalen» som går søndag klokken 18.40.

Selv om det ble avansement, ble det ikke helt udramatisk for Jakob Ingebrigtsen heller. Han la seg som vanlig bak i feltet innledningsvis. Etter hvert avanserte han og på sisterunden la han seg foran.

Men der startet også den lille dramatikken. Det var ikke bare 19-åringen som ville opp og frem. På oppløpssiden så det ut som om han var stengt inne. Til slutt løp han seg inn til fjerdeplass inne ved «lista».

– Når du er på innsiden tenker du at det er at det er farlig, men det åpner seg opp uansett hvordan løpet er, sier 19-åringen beroligende.

Jakob

GOD STEMNING: Selv om Filip røk ut, havnet både han og Jakob i hyggelig passiar med kenyanske Ronald Kwemoi og Timothy Cheruiyot etter semifinalene på 1500 meter fredag.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Kjærligheten stikker dypt

Gjert Ingebrigtsen er klar på at det for Jakob er viktig å unngå å være lei seg på sin brors vegne de neste 48 timene før VM-finalen.

– Søskenkjærligheten stikker nokså dypt, sier faren og treneren.

– Kan det påvirke ham negativt?

– Nei, på den andre siden er han her for å representere familien, og det tror jeg han er stolt av. Så gambler man, og så er det noen som går inn, og så er det noen som ikke går inn.

Første VM-finale på 1500 meter

For den yngste av de tre løperbrødrene fra Sandnes blir det den aller første VM-finalen på 1500 meter i karrieren.

I London-VM 2017 løp Jakob Ingebrigtsen kun 3000 meter hinder. Der røk han ut i forsøksheatet. I Doha nå i 2019 har han allerede løpt 5000 meter-finale og endte på en femteplass.

Jakob Ingebrigtsen er imidlertid ingen smågutt i mesterskapssammenheng. Han er nemlig regjerende Europamester på både 1500 og 5000 meter etter gullene i Berlin i august i fjor.

Siste nytt

 • 82-5. Er det håndballrekord?

  Det er ikke bare i Europa det spilles håndballmesterskap for tiden. Det aller første i Sør-Amerika startet i dag og Argentina leverte noe av en verdensrekord da Bolivia ble slått 82-7. Ved pause sto det 42-5!

 • City sleit seg til siger

  Sergio Agüero scora fire minutt etter at han blei bytta inn og sikra Manchester City 1-0 borte mot Sheffield United. Tidlegare hadde Gabriel Jesus brent straffe for City.

  I botnen tok Aston Villa og Bournemouth viktige sigrar med høvesvis 2-1 over Watford og 3-1 over Brighton. Villas sigersmål kom fem minutt på overtid.

  Newcastle scora to mål på under eitt minutt langt inne i overtida og sikra 2-2 mot Everton. Southampton slo Carystal Palace 2-0 i Londnon.

  I kveldens siste kamp blei det 2-2 mellom Chelsea og Arsenal, etter at Arsenal utlikna to gonger.

  Sergio Agüero
  Foto: Oli Scarff / AFP
 • Sesongen over for Dominik Paris

  Alpinsesongen er over for fartsspesialisten Dominik Paris. Italieneren ødela korsbåndet under super-G-trening i Kirchberg tirsdag. – Sesongen min er over, dessverre. Da jeg skled nedover festet innerskien seg i noe, og korsbåndet røk, sa 30-åringen ifølge FIS' nettsted.

  -
  Foto: Marco Bertorello / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal