NRK Meny
Normal

Fikk treningssjokk av landslaget: – Vi starter under havet og ender på månen

Langrennskometen Emil Iversen (25) holdt på å trene seg i senk etter han fikk plass på landslaget.

emil iversen

TØFFE TAK: Emil Iversen fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong. Men overgangen til å være landslagsløper har vært tøffere enn antatt.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Jeg har nok fått meg noen slag i trynet, kanskje flere enn jeg hadde ventet, sier Emil Iversen og drar på smilebåndet.

Han fikk sitt store gjennombrudd forrige sesong da han litt ut av det blå begynte å hevde seg helt i toppen i flere renn, og etter hvert også vinne.

Det førte til en plass på a-landslaget denne sesongen - og der har han altså fått seg noen aha-opplevelser. Iversen sier han er dypt imponert over hvor jevnt sterke de beste er hver eneste dag.

– Jeg er på laget med de mest gjennomtrente skiløperne i verden, fastslår han.

Klassisk felle

iversen canada

Iversen vant sitt første distanserenn i verdenscupsammenheng da han tok en etappeseier i Tour of Canada i vinter.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mange har gått i den klassiske fellen første året i elitelaget: å trene like mye som Martin Johnsrud Sundby og de andre beste, bare for å oppdage at kroppen ennå ikke er laget for slikt.

– Da jeg kom inn på laget i vår, var jeg veldig trygg på at dette skal gå bra. Men nå er jeg ikke like sikker lenger, sier den blide trønderen, før han utdyper:

– Jeg har fått noen trøkker, og har ikke vært i kjempeform i det siste. Jeg har tatt hensyn, kuttet ned på noen økter og gått på lettere hjul. Men jeg tror ikke jeg er verken Didrik (Tønseth) eller Martin (Johnsrud Sundby) eller noen av de største. Jeg er Emil Iversen, og det kan være tøft til tider. Men det blir bra til vinteren når vi går på snø. Det er det vi trener for, og jeg holder motet oppe når jeg ser frem til det.

– En balansegang

Nå skal løperne snart til høyden og komme på ski. Det ser Iversen virkelig frem til.

– Det jeg gleder meg mest til, er å få kjøre intervall med start og mål på samme sted. Det gjør vi ikke så mye på treningene her. Her starter vi under havet og ender opp på månen, omtrent. Da er det tøft. Det blir litt prøving og feiling her, sier han med et smil.

Landslagtsrener Tor Arne Hetland er ikke overrasket over Iversens erfaringer.

– Det skal være forskjell på å være på rekruttlaget og på elitelaget. Det er en riktig observasjon av Emil at det blir trent mer og hardere i de fleste øktene. Det er en naturlig utvikling, og om fem år er det kanskje han som trener aller mest, sier han.

Hetland understreker at det blir tatt hensyn til løpernes individuelle kapasitet.

– Vi prøver å finne de rette treningsbelastningene for ham. Det er en skikkelig balansegang det første året på landslaget, men Emil er veldig flink til å kjenne hvor mye han kan trene, sier treneren.

Siste nytt

 • NFF har berammet NM-kvartfinalene

  Norges Fotballforbund har berammet de fire kvartfinalene i fotball-NM for menn. 26. september spilles Start - Bodø/Glimt og Rosenborg - Vålerenga. Dagen etter spiller Lillestrøm - Bryne og Haugesund - Strømsgodset.

  Cupfinalen 2017: Lillestrøm - Sarpsborg (3-2)
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 • Kvist-retur i VM ikke utelukket

  Den danske landslagsspilleren William Kvist måtte ut med brukne ribben og en punktert lunge i Danmarks kamp mot Peru. Selv utelukker han ikke en VM-retur. – Jeg er i bedring, og det er bra, sier midtbanespilleren på sin Facebook-side, ifølge NTB.

  SOCCER-WORLDCUP-PER-DNK/
  Foto: RICARDO MORAES / Reuters
 • Nesten hele Island så VM-åpningen

  99,6 prosent av alle islendinger som så på TV, fikk med seg hjemlandets 1-1-kamp mot Argentina i fotball-VM torsdag. Det er Islands fotballforbund som har hentet inn utrolige tallene, melder NTB.

  ICELAND-FBL-WC-2018-FEATURE
  Foto: HALLDOR KOLBEINS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: Belgia - Panama
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
FIFA Fotball-VM 2018: Tunisia - England
Best i verden: Tidenes fotball-VM