Hopp til innhold

Fikk beskjed om at den positive dopingprøven var ren – forklares med «intern misforståelse»

Noen dager etter at han fikk beskjed om at han hadde avlagt en positiv dopingprøve, fikk Stian Angermund en e-post som skapte full forvirring.

Stian Angermund og hunden Mio

TUNG TID: Familien, inkludert hunden Mio, har vært en viktig støtte for Stian Angermund etter den positive dopingprøven.

Foto: Benjamin Dyrdal / NRK

– Livet mitt falt fullstendig i grus, sa Angermund, fire ganger verdensmester i fjelløping, i et intervju med NRK torsdag 8. februar.

Han snakket om det som skjedde 20. oktober i fjor.

Da mottok han e-posten fra Det franske antidopingbyrået (AFLD) der det sto at han hadde testet positivt på det forbudte stoffet chlortalidone etter sin seier i fjelløpet Orsières-Champex-Chamonix 31. august.

Chlortalidone er en blodtrykksmedisin som kan brukes til å maskere annen dopingbruk. På direkte spørsmål fra NRK om han har tatt medisinen i den hensikt, svarer Angermund «absolutt ikke». Han hevder han ikke har tatt stoffet i det hele tatt.

Angermund øynet derfor et håp om at det hele kunne bero på en misforståelse da han 30. oktober – ti dager etter den nedslående beskjeden fra AFLD – fikk en e-post fra arrangørene av Ultra Trail du Mound Blanc (UTMB).

Der sto det nemlig:

«Vi beklager forsinkelsen, men vi trengte å få antidopingresultatene først. Det er på tide at du får premiepengene dine!»

Stian Angermund

LANGT NEDE: Stian Angermund leter etter en forklaring på hvorfor han testet positivt på et forbudt stoff.

Foto: Benjamin Dyrdal / NRK

Ba om bekreftelse

For å være sikker på at han hadde oppfattet riktig, sendte Angermund 2. november et svar med et spørsmål.

«Kan dere bekrefte at antidopingresultatet er rent (clean) og at dere har fått informasjon?»

6. november kom svaret:

«Antidopingtestene dine ble klarert (clear)».

I samme e-post ble Angermund igjen oppfordret til å hente ut premiepengene sine. NRK har fått tilgang på denne e-postutvekslingen.

Etter å ha fått bekreftelse fra arrangøren om at de hadde fått beskjed om at dopingprøven hans var ren, valgte Angermund å ta imot premiepengene.

– Ja, de måtte jeg ta imot, og de må jeg nok sikkert sende tilbake igjen, sier han til NRK.

Stian Angermund

Norsk verdensmester bekrefter positiv dopingprøve: – Livet mitt falt fullstendig i grus

Ble ikke informert

Arrangørene opplyser i en e-post til NRK at førstepremien var på 10.000 euro, drøyt 110.000 kroner.

Men hvordan kunne arrangørene ha fått en annen beskjed om testresultatet enn det Angermund selv hadde fått?

For å finne ut det, tok NRK først kontakt med Det franske antidopingbyrået.

Svaret fra kommunikasjonssjef Julien Marival er at arrangørene ikke ble informert om at prøven var negativ – ei heller at den var positiv.

«Arrangørene ble ikke juridisk informert om noe positivt testresultat, i motsetning til utøveren selv, det nasjonale og det internasjonale forbundet og hans nasjonale antidopingbyrå,» skriver Marival.

Konfrontert med dette, svarer arrangørene følgende i en e-post til NRK:

«For å være kompatible med WADA (Det internasjonale antidopingbyrået), ble kontrollene utført av Det franske antidopingbyrået, som eksklusivt informerer utøveren ved en positiv test. Vi hadde derfor ingen informasjon om resultatet før Stian kommuniserte det til oss lørdag 10. februar.»

Stian Angermund

VERDENSMESTER: Stian Angermund har fire VM-gull fra ulike former av fjelløping.

Intern misforståelse

På oppfølgingsspørsmål om hvorfor Angermund da ble informert om det motsatte, er svaret:

«Teamene som svarte Stian ble i slutten av oktober internt instruert til å utbetale premiepengene så raskt som mulig. Feilaktig kom de fram til at antidopingtestene var ok. Derav svaret og setningen ‘Antidopingtestene dine var klarert’, som var en intern misforståelse.»

E-posten er skrevet av Sabina Mollart Rogerson, som er direktør i selskapet som håndterer all kommunikasjon for arrangørene.

Arrangørene understreker samtidig at Angermund ikke er diskvalifisert fra seieren, så lenge det ikke foreligger dom i saken.

«Hvis en vinner blir diskvalifisert av dopingrelaterte saker, blir premiepengene omfordelt i henhold til regelverket,» opplyser de.

– Meget respektløst

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer kraftig på den interne misforståelsen.

– Vet man ikke, som arrangørene nå påstår de ikke gjør, så skal de i hvert fall ikke si noe. Denne type emosjonell berg-og-dal-bane er en type ekstrastraff ingen, skyldig eller ei, har gjort seg fortjent til. Det er ikke bare uprofesjonelt, det er meget respektløst, sier Saltvedt.

Konfrontert med Saltvedts uttalelse, svarer arrangørene:

«Vi kan bare gjenta det som ble sagt på fredag, og at arrangørene ikke har kjennskap til testresultater eller har tilgang til informasjon om disse. Det skyldtes en uheldig menneskelig feil.»

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal