Hopp til innhold

Fikk beskjed om at den positive dopingprøven var ren – forklares med «intern misforståelse»

Noen dager etter at han fikk beskjed om at han hadde avlagt en positiv dopingprøve, fikk Stian Angermund en e-post som skapte full forvirring.

Stian Angermund og hunden Mio

TUNG TID: Familien, inkludert hunden Mio, har vært en viktig støtte for Stian Angermund etter den positive dopingprøven.

Foto: Benjamin Dyrdal / NRK

– Livet mitt falt fullstendig i grus, sa Angermund, fire ganger verdensmester i fjelløping, i et intervju med NRK torsdag 8. februar.

Han snakket om det som skjedde 20. oktober i fjor.

Da mottok han e-posten fra Det franske antidopingbyrået (AFLD) der det sto at han hadde testet positivt på det forbudte stoffet chlortalidone etter sin seier i fjelløpet Orsières-Champex-Chamonix 31. august.

Chlortalidone er en blodtrykksmedisin som kan brukes til å maskere annen dopingbruk. På direkte spørsmål fra NRK om han har tatt medisinen i den hensikt, svarer Angermund «absolutt ikke». Han hevder han ikke har tatt stoffet i det hele tatt.

Angermund øynet derfor et håp om at det hele kunne bero på en misforståelse da han 30. oktober – ti dager etter den nedslående beskjeden fra AFLD – fikk en e-post fra arrangørene av Ultra Trail du Mound Blanc (UTMB).

Der sto det nemlig:

«Vi beklager forsinkelsen, men vi trengte å få antidopingresultatene først. Det er på tide at du får premiepengene dine!»

Stian Angermund

LANGT NEDE: Stian Angermund leter etter en forklaring på hvorfor han testet positivt på et forbudt stoff.

Foto: Benjamin Dyrdal / NRK

Ba om bekreftelse

For å være sikker på at han hadde oppfattet riktig, sendte Angermund 2. november et svar med et spørsmål.

«Kan dere bekrefte at antidopingresultatet er rent (clean) og at dere har fått informasjon?»

6. november kom svaret:

«Antidopingtestene dine ble klarert (clear)».

I samme e-post ble Angermund igjen oppfordret til å hente ut premiepengene sine. NRK har fått tilgang på denne e-postutvekslingen.

Etter å ha fått bekreftelse fra arrangøren om at de hadde fått beskjed om at dopingprøven hans var ren, valgte Angermund å ta imot premiepengene.

– Ja, de måtte jeg ta imot, og de må jeg nok sikkert sende tilbake igjen, sier han til NRK.

Stian Angermund

Norsk verdensmester bekrefter positiv dopingprøve: – Livet mitt falt fullstendig i grus

Ble ikke informert

Arrangørene opplyser i en e-post til NRK at førstepremien var på 10.000 euro, drøyt 110.000 kroner.

Men hvordan kunne arrangørene ha fått en annen beskjed om testresultatet enn det Angermund selv hadde fått?

For å finne ut det, tok NRK først kontakt med Det franske antidopingbyrået.

Svaret fra kommunikasjonssjef Julien Marival er at arrangørene ikke ble informert om at prøven var negativ – ei heller at den var positiv.

«Arrangørene ble ikke juridisk informert om noe positivt testresultat, i motsetning til utøveren selv, det nasjonale og det internasjonale forbundet og hans nasjonale antidopingbyrå,» skriver Marival.

Konfrontert med dette, svarer arrangørene følgende i en e-post til NRK:

«For å være kompatible med WADA (Det internasjonale antidopingbyrået), ble kontrollene utført av Det franske antidopingbyrået, som eksklusivt informerer utøveren ved en positiv test. Vi hadde derfor ingen informasjon om resultatet før Stian kommuniserte det til oss lørdag 10. februar.»

Stian Angermund

VERDENSMESTER: Stian Angermund har fire VM-gull fra ulike former av fjelløping.

Intern misforståelse

På oppfølgingsspørsmål om hvorfor Angermund da ble informert om det motsatte, er svaret:

«Teamene som svarte Stian ble i slutten av oktober internt instruert til å utbetale premiepengene så raskt som mulig. Feilaktig kom de fram til at antidopingtestene var ok. Derav svaret og setningen ‘Antidopingtestene dine var klarert’, som var en intern misforståelse.»

E-posten er skrevet av Sabina Mollart Rogerson, som er direktør i selskapet som håndterer all kommunikasjon for arrangørene.

Arrangørene understreker samtidig at Angermund ikke er diskvalifisert fra seieren, så lenge det ikke foreligger dom i saken.

«Hvis en vinner blir diskvalifisert av dopingrelaterte saker, blir premiepengene omfordelt i henhold til regelverket,» opplyser de.

– Meget respektløst

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer kraftig på den interne misforståelsen.

– Vet man ikke, som arrangørene nå påstår de ikke gjør, så skal de i hvert fall ikke si noe. Denne type emosjonell berg-og-dal-bane er en type ekstrastraff ingen, skyldig eller ei, har gjort seg fortjent til. Det er ikke bare uprofesjonelt, det er meget respektløst, sier Saltvedt.

Konfrontert med Saltvedts uttalelse, svarer arrangørene:

«Vi kan bare gjenta det som ble sagt på fredag, og at arrangørene ikke har kjennskap til testresultater eller har tilgang til informasjon om disse. Det skyldtes en uheldig menneskelig feil.»

Siste nytt

 • Etiopisk friidrettsutøver utestengt i fem år

  Den etiopiske mellomdistanseløperen Zerfe Wondemagegn har blitt utestengt i fem år etter flere brudd på dopingreglene.

  Det bekrefter Friidrettens integritetsenhet (AIU) mandag.

  Wondemagegn ble nummer fire på 3000 meter hinder i VM i august i fjor. Hun har også en åttendeplass på øvelsen fra OL i 2021.

  21-åringen testet positvt på tre ulike tester mellom 22. august og 24. september i fjor.

  Hun fikk opprinnelig en straff på seks år, men den ble redusert med ett år etter at hun erkjente bruddene.

  Utestengelsen på fem år gjelder fra 20. oktober 2023.

  Zerfe Wondemagegn under Diamond League i Monaco i august 2022
  Foto: Daniel Cole / AP
 • Iuel med på VM-laget i stafett

  Norge skal for første gang delta i VM i stafett, og reiser til Bahamas med en tropp på seks kvinner. Hovedmålet er å kvalifisere seg til OL.

  – Vi har aldri hatt stafettlag i OL tidligere. Det vil være en milepæl for kvinnelig friidrett å kvalifisere et stafettlag, sier sportssjef Erlend Slokvik til NRK.

  Slokvik bekrefter den norske deltakelsen overfor NRK, og ramser opp følgende seks navn til 4x400 meter:

  Josefine Tomine Eriksen (Sem IF), Astri Ayo Lakeri Ertzgaard (IK Tjalve), Amalie Hammild Iuel (IK Tjalve), Henriette Jæger (Aremark IF), Linn Oppegaard (Moss IL) og Elisabeth Slettum (Idrettslaget Skjalg).

  – De gleder seg veldig og er optimistiske. De føler at dette er en god mulighet de har fått, og de er spente, sier Slokvik.

  Det er totalt 16 lag som kvalifiserer seg til 4x400 meter under sommerens OL i Paris, og hele 14 av disse blir kvalifisert under stafett-VM på Bahamas.

  – Det er her det er mulig å kvalifisere seg. De to siste plassene deles ut til de to beste tidene ellers, og det ser ut som kan bli ganske krevende. Vi mener at dette er den største sjansen til å kvalifisere seg, sier Slokvik.

  – Vi reiser fordi vi mener det er en realistisk mulighet til å klare det. Da må vi helt sikkert sette norsk rekord. Det mener vi at vi er gode nok til, fortsetter Slokvik.

  Den norske rekorden er på 3.28,58, satt av Ertzgaard, Slettum, Line Kloster og Iuel under Bislett Games i 2022.

  Stafett-VM i den bahamanske hovedstaden Nassau arrangeres går av stabelen 4. og 5. mai.

  Amalie Iuel, Astri Ayo Lakeri Ertzgaard og Elisabeth Slettum på trening 18. januar
  Foto: Harald Thingnes / NRK
 • Svensk yndlingsduo i sandvolleyball klare for OL

  De svenske sandvolleyballheltene David Åhman og Jonatan Hellvig er klare for OL i Paris etter seieren i verdensturneringen i mexicanske Tepic.

  I Paris-OL blir de et suverent medaljehåp i kamp med blant andre nordmennene Anders Mol og Christian Sørum.

  Mol og Sørum er regjerende olympiske mestere etter seieren i Tokyo-OL for tre år siden, men sliter hardt for tiden. Mol ble operert for beinbrudd i slutten av mars og har fått satt inn en skinne. Skinnen må være på i et halvt år, og, det betyr at han må spille med under hele turneringen i Paris.

  Det er uvisst hvordan det vil påvirke spillet hans når han kommer i gang på banen igjen.

  Uansett mister den norske duoen viktige treningsuker og flere turneringer slik som den som ble avsluttet i Mexico i helgen.

  I Mexico vant svenskene Åhman og Hellvig 2-1 (21-17, 19-21, 15-10) over George og André fra Brasil.

  24 par skal delta i OL i Paris til sommeren.

  5sWOQ9JT_Ww
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal