NRK Meny
Normal

FIFA skuffet over handshake-nei

FIFA er skuffet over at Nobels Fredssenter i går valgte å bryte avtalen om Handshake «for Peace», og skriver at de stiller seg motvillig til å akseptere bruddet.

Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter bryter samarbeidet med FIFA. Det reagerer FIFA sterkt på

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det er et felles initiativ fra fotballen og fredssenteret, sier FIFA i en uttalelse.

Det var i går kveld det ble kjent at Nobels Fredssenter ville avslutte avtalen .

– Denne handlingen er ikke i samsvar med ideen om fair play, ettersom den hindrer utbredelsen av kjerneverdier som fredsbygging og antidiskriminering, skriver FIFA.

Nobels Fredssenter presiserer tirsdag ettermiddag at de ikke vil avslutte prosjektet umiddelbart. Avtalen med FIFA utløper uansett neste år.

– Det har skjedd ting i FIFAS organisasjon som reiser en omdømmeproblematikk og varemerkeproblematikk for Nobels Fredssenter og Nobelsfæren. Det at vedtaket kommer nå, henger naturligvis sammen med de rystelsene vi har sett i FIFA den senere tid, sier styreleder ved Nobels Fredssenter, Olav Njølstad til NRK.

Håper på videreføring

Handshake for Peace ble utviklet av Nobels Fredssenter og Norges Fotballforbund i fellesskap i 2012, og i januar 2014 inngikk Nobels Fredssenter en avtale med FIFA om bruk av Handshake for Peace i deres turneringer.

Nå starter samtalene om en avslutning av dette samarbeidet.

– Vi vil sette oss ned med fotballforbundet og med FIFA og finne en god løsning og gjøre det på en så ryddig måte som mulig. Jeg vil ikke sette en tidsramme rundt det. Det viktigste for oss er å signalisere at vi gjerne vil ut, sier Njølstad.

Senteret går nå i samtaler med FIFA og Norges Fotballforbund om hvordan Handshake for Peace skal videreføres uten Nobels Fredssenters medvirkning.

– For oss har det vært fint å kunne være fødselshjelper for et slikt prosjekt, men nå ser vi at tiden er inne for å overlate til fotballen å drive prosjektet videre på egen hånd, sier direktør Bente Erichsen i uttalelsen fredssenteret har sendt ut.

– Vi har fortsatt troen på ideen bak Handshake for Peace, og ønsker at initiativet skal leve videre, sier Erichsen.

– Tar det til etterretning

Fotballforbundets generalsekretær Kjetil Siem respekterer Fredssenterets valg, men er likevel uenig.

– Vi må ta til etterretning at de tar ut litt avstand fra FIFA. De har kontrakt med FIFA og ønsker å markere en avstand til det som skjer, sier Siem til NRK.

– Jeg synes kanskje de heller skulle ha sett hvilke endringer FIFA skulle gjøre, men når de har tatt av det valget, respekterer vi det. Og da må vi vurdere hva vår konsekvens blir.

– Er du overrasket?

– Fredssenteret har egentlig tatt en udramatisk beslutning, som blir veldig dramatisk. Det sa jeg også til dem: Dette kommer ikke til å bli sett på som en klok avgjørelse om ett og et halvt år, selv om de sier det motsatte, sier Siem.

Han mener NFF nå er nødt til å vurdere konseptet helt annerledes.

– Hadde de sagt de ville at prosjektet skulle fortsette, men at de ville vurdere sin egen rolle, hadde det vært enklere. Nå sier de at de vil bryte med FIFA, men at prosjektet skal fortsette. Det gir lett en oppfatning om at de vil ut, og bare det, sier Siem.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal