Hopp til innhold

FIFA skuffet over handshake-nei

FIFA er skuffet over at Nobels Fredssenter i går valgte å bryte avtalen om Handshake «for Peace», og skriver at de stiller seg motvillig til å akseptere bruddet.

Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter bryter samarbeidet med FIFA. Det reagerer FIFA sterkt på

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det er et felles initiativ fra fotballen og fredssenteret, sier FIFA i en uttalelse.

Det var i går kveld det ble kjent at Nobels Fredssenter ville avslutte avtalen .

– Denne handlingen er ikke i samsvar med ideen om fair play, ettersom den hindrer utbredelsen av kjerneverdier som fredsbygging og antidiskriminering, skriver FIFA.

Nobels Fredssenter presiserer tirsdag ettermiddag at de ikke vil avslutte prosjektet umiddelbart. Avtalen med FIFA utløper uansett neste år.

– Det har skjedd ting i FIFAS organisasjon som reiser en omdømmeproblematikk og varemerkeproblematikk for Nobels Fredssenter og Nobelsfæren. Det at vedtaket kommer nå, henger naturligvis sammen med de rystelsene vi har sett i FIFA den senere tid, sier styreleder ved Nobels Fredssenter, Olav Njølstad til NRK.

Håper på videreføring

Handshake for Peace ble utviklet av Nobels Fredssenter og Norges Fotballforbund i fellesskap i 2012, og i januar 2014 inngikk Nobels Fredssenter en avtale med FIFA om bruk av Handshake for Peace i deres turneringer.

Nå starter samtalene om en avslutning av dette samarbeidet.

– Vi vil sette oss ned med fotballforbundet og med FIFA og finne en god løsning og gjøre det på en så ryddig måte som mulig. Jeg vil ikke sette en tidsramme rundt det. Det viktigste for oss er å signalisere at vi gjerne vil ut, sier Njølstad.

Senteret går nå i samtaler med FIFA og Norges Fotballforbund om hvordan Handshake for Peace skal videreføres uten Nobels Fredssenters medvirkning.

– For oss har det vært fint å kunne være fødselshjelper for et slikt prosjekt, men nå ser vi at tiden er inne for å overlate til fotballen å drive prosjektet videre på egen hånd, sier direktør Bente Erichsen i uttalelsen fredssenteret har sendt ut.

– Vi har fortsatt troen på ideen bak Handshake for Peace, og ønsker at initiativet skal leve videre, sier Erichsen.

– Tar det til etterretning

Fotballforbundets generalsekretær Kjetil Siem respekterer Fredssenterets valg, men er likevel uenig.

– Vi må ta til etterretning at de tar ut litt avstand fra FIFA. De har kontrakt med FIFA og ønsker å markere en avstand til det som skjer, sier Siem til NRK.

– Jeg synes kanskje de heller skulle ha sett hvilke endringer FIFA skulle gjøre, men når de har tatt av det valget, respekterer vi det. Og da må vi vurdere hva vår konsekvens blir.

– Er du overrasket?

– Fredssenteret har egentlig tatt en udramatisk beslutning, som blir veldig dramatisk. Det sa jeg også til dem: Dette kommer ikke til å bli sett på som en klok avgjørelse om ett og et halvt år, selv om de sier det motsatte, sier Siem.

Han mener NFF nå er nødt til å vurdere konseptet helt annerledes.

– Hadde de sagt de ville at prosjektet skulle fortsette, men at de ville vurdere sin egen rolle, hadde det vært enklere. Nå sier de at de vil bryte med FIFA, men at prosjektet skal fortsette. Det gir lett en oppfatning om at de vil ut, og bare det, sier Siem.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal