NRK Meny
Normal

FIFA skuffet over handshake-nei

FIFA er skuffet over at Nobels Fredssenter i går valgte å bryte avtalen om Handshake «for Peace», og skriver at de stiller seg motvillig til å akseptere bruddet.

Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter bryter samarbeidet med FIFA. Det reagerer FIFA sterkt på

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Det er et felles initiativ fra fotballen og fredssenteret, sier FIFA i en uttalelse.

Det var i går kveld det ble kjent at Nobels Fredssenter ville avslutte avtalen .

– Denne handlingen er ikke i samsvar med ideen om fair play, ettersom den hindrer utbredelsen av kjerneverdier som fredsbygging og antidiskriminering, skriver FIFA.

Nobels Fredssenter presiserer tirsdag ettermiddag at de ikke vil avslutte prosjektet umiddelbart. Avtalen med FIFA utløper uansett neste år.

– Det har skjedd ting i FIFAS organisasjon som reiser en omdømmeproblematikk og varemerkeproblematikk for Nobels Fredssenter og Nobelsfæren. Det at vedtaket kommer nå, henger naturligvis sammen med de rystelsene vi har sett i FIFA den senere tid, sier styreleder ved Nobels Fredssenter, Olav Njølstad til NRK.

Håper på videreføring

Handshake for Peace ble utviklet av Nobels Fredssenter og Norges Fotballforbund i fellesskap i 2012, og i januar 2014 inngikk Nobels Fredssenter en avtale med FIFA om bruk av Handshake for Peace i deres turneringer.

Nå starter samtalene om en avslutning av dette samarbeidet.

– Vi vil sette oss ned med fotballforbundet og med FIFA og finne en god løsning og gjøre det på en så ryddig måte som mulig. Jeg vil ikke sette en tidsramme rundt det. Det viktigste for oss er å signalisere at vi gjerne vil ut, sier Njølstad.

Senteret går nå i samtaler med FIFA og Norges Fotballforbund om hvordan Handshake for Peace skal videreføres uten Nobels Fredssenters medvirkning.

– For oss har det vært fint å kunne være fødselshjelper for et slikt prosjekt, men nå ser vi at tiden er inne for å overlate til fotballen å drive prosjektet videre på egen hånd, sier direktør Bente Erichsen i uttalelsen fredssenteret har sendt ut.

– Vi har fortsatt troen på ideen bak Handshake for Peace, og ønsker at initiativet skal leve videre, sier Erichsen.

– Tar det til etterretning

Fotballforbundets generalsekretær Kjetil Siem respekterer Fredssenterets valg, men er likevel uenig.

– Vi må ta til etterretning at de tar ut litt avstand fra FIFA. De har kontrakt med FIFA og ønsker å markere en avstand til det som skjer, sier Siem til NRK.

– Jeg synes kanskje de heller skulle ha sett hvilke endringer FIFA skulle gjøre, men når de har tatt av det valget, respekterer vi det. Og da må vi vurdere hva vår konsekvens blir.

– Er du overrasket?

– Fredssenteret har egentlig tatt en udramatisk beslutning, som blir veldig dramatisk. Det sa jeg også til dem: Dette kommer ikke til å bli sett på som en klok avgjørelse om ett og et halvt år, selv om de sier det motsatte, sier Siem.

Han mener NFF nå er nødt til å vurdere konseptet helt annerledes.

– Hadde de sagt de ville at prosjektet skulle fortsette, men at de ville vurdere sin egen rolle, hadde det vært enklere. Nå sier de at de vil bryte med FIFA, men at prosjektet skal fortsette. Det gir lett en oppfatning om at de vil ut, og bare det, sier Siem.

Siste nytt

 • Ødegaard ute med brudd i foten

  Martin Ødegaard vil ikke spille mer for nederlandske Heerenveen før jul. 18-åringen har pådratt seg et brudd i foten. Det bekrefter pappa Hans Erik Ødegaard til Aftenposten mandag.

  – Det er et brudd oppe på den ene vristen, sier Ødegaard til avisen.

  Martin Ødegaard går dermed glipp av de siste tre seriekampene før julepausen.

  Martin Ødegaard
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sørloth og Wikheim med nye mål

  Alexander Sørloth og Gustav Wikheim var involvert i samtlige mål da Midtjylland vant 4-0 over Randers i dansk superliga mandag.

  Sørloth ga Midtjylland ledelsen etter 32 minutter. Wikheim toppet kvelden med å sette inn kveldens fjerde mål.

  Pressetreff før Norge - Nord Irland
  Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
 • Russland til kvartfinale i VM

  Russland slo Sør-Korea etter stor dramatikk i 1/8-finalen i håndball-VM mandag. Russerne vant 36-35 etter ekstraomganger. Dersom Norge slår Spania, venter dermed en kvartfinale mot Russland onsdag.

  Russia's Anna Wjachirewa
  Foto: Klaus-dietmar Gabbert / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal