Hopp til innhold

FIFA ga bot etter gest - la selv ut bilde med politisk tegn

FIFA bøtela tre sveitsiske spillere etter at de gjorde politisk tegn under VM-kamp mot Serbia, men hadde selv publisert bilde av serbisk symbol på VMs offisielle Facebook-side. Nå er bildet fjernet.

SOCCER- WORLDCUP-SWI/

BØTELAGT: Sveitsiske Xherdan Shaqiri og to av hans landsmenn ble bøtelagt av FIFA etter at de gjorde et tegn for den albanske ørnen under VM-kamp mot Serbia.

Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

– (Å publisere bildet) viser en total mangel på årvåkenhet når det gjelder hvordan dette symbolet oppfattes av andre, særlig i Serbias naboland, hvor mange ser på det som et voldelig symbol, sier Balkan-ekspert Dario Brentin til NRK.

Bildet Brentin snakker om, viser den serbiske landslagsspilleren Nemanja Matic som gjør en hilsen med tre fingre på hver hånd, og ble publisert på den offisielle Facebook-siden til VM i Russland 12. juni, to dager før mesterskapet ble sparket i gang.

Bildet har fått ekstra oppmerksomhet etter at de sveitsiske landslagsspillerne Granit Xhaka, Xherdan Shaqiri og Stephan Lichtsteiner ble bøtelagt av FIFA etter å ha feiret med en gest som symboliserer den albanske ørnen underveis i VM-kampen mot Serbia, en kamp sveitserne vant 2-1.

I kommentarfeltet på Facebook har mange pekt på det de anser som dobbeltmoral fra FIFAs side. Også på Twitter har folk reagert.

Laster Twitter-innhold

Den serbiske hilsenen med tre fingre på hver hånd har vært uttrykk for den hellige treenighet i serbisk-ortodoks kristendom, men mange har andre assosiasjoner til symbolet.

– I dag kan det beskrives som et symbol for en banal form for nasjonalisme i Serbia, og for mange i Kroatia, Bosnia og Hercegovina og Kosovo blir det fortsatt ansett som provoserende fordi det ble brukt av serbiske paramilitære grupper under konflikten på Balkan på 1990-tallet, skriver Dario Brentin, som er forsker ved The Centre of Southeast European Studies ved Universitet i Graz, i en e-post til NRK.

Konteksten viktig

Fellesnevneren for gestene er at de kan oppfattes som uttrykk for nasjonalisme, men at de også kan oppfattes som provoserende. Når man skal vurdere hvilken mening gestene skal tillegges, er det viktig å ta i betraktning hvilken kontekst de brukes i, presiserer Brentin.

Det er verdt å merke seg at FIFA viste til sine regler om usportslig oppførsel da de bøtela den sveitsiske stjernetrioen, og ikke de mer alvorlige reglene om å fremsette et politisk budskap i fotballen.

– De (sveitserne) ble ikke bøtelagt på grunn av gestens mening, men fordi den ble brukt som en provokasjon mot publikum. Teknisk sett ville det vært det samme som å vise langfingeren, skriver Balkan-forskeren, som mener FIFA gjorde lurt i å vise til reglene om usportslig oppførsel da sveitserne ble bøtelagt.

– FIFA vet at dersom de hadde sanksjonert gestens politiske karakter, så ville det potensielt åpnet for en rekke spørsmål knyttet til eventuell fremtidig bruk av gester og symboler.

– Ganske klumsete

Balkan-forskeren tror FIFA gjerne skulle sett at de aldri hadde publisert bildet av Nemanja Matic.

– Det var ganske klumsete, og hadde de visst hva som kom til å skje noen dager senere, så ville de nok ikke ha gjort det.

Det ser Brentin ut til å ha rett i. Bildet er nå ikke lengre å finne på Facebook-siden til VM i Russland.

FIFA har ikke besvart NRKs henvendelser i denne saken.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal