NRK Meny
Normal

Ferske dopinganklager mot Armstrong

Lance Armstrong klarer ikke komme seg unna dopinganklagene. Sports Illustrated publiserte tirsdag nye avsløringer fra den pågående etterforskningen.

Lance Armstrong

Lance Armstrong benekter dopinganklager i øst og vest, men de forsvinner ikke.

Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

Floyd Landis og Lance Armstrong

Lance Armstrong med tidligere lagkamerat, den dopingtatte Floyd Landis (til venstre)

Foto: BERNARD PAPON / Ap
Armstrong Popovytsj

Armstrong (t.v.) sammen med lagkameret Popovytsjs i april 2010.

Foto: David Vincent / Ap

Siden august i fjor har tidenes mestvinnende Tour de France-syklist vært gjenstand for en etterforskning i regi av en føderal jury. Den tar sikte på å avdekke hvorvidt Armstrong var involvert i en organisert dopingoperasjon når han var på U.S. Postal-laget fra 1999 til 2004.

I 2005 vant Lance Armstrong sitt siste Tour de France. Sju av de ni rytterne bak Armstrong det året hadde allerede for to år siden fått navnene sine dratt gjennom dopingsøla.

Siden den gang har også Levi Leipheimer opplevd det samme, kun Cadel Evans' navn er ubesudlet.

Armstrong har blitt anklaget for dopingbruk en rekke ganger, franske L'Equipe har flere ganger antydet annet enn rent mel i Armstrongs pose.

Armstrongs nærmeste grilles

De siste månedene har Armstrongs medsyklister og mest betrodde måttet svare på spørsmål angående dopinganklagene. Det amerikanske bladet Sports Illustrated (SI) har fått tilgang på en rekke av anklagene som har dukket opp i løpet av etterforskningen:

Sent på 90-tallet skal Lance Armstrong ha fått tilgang på bloddopingsmiddelet HemAssist. Det var tenkt brukt i forbindelse med stort blodtap, og når de testet det på dyr viste det seg å øke blodets evne til å transportere oksygen.

Armstrong har, via sine advokater, benektet bruk av HemAssist.

Landis avslører

Den nylig pensjonerte og dopingtatte syklisten Floyd Llandis har hatt mye på hjertet etter at han ga opp sitt eget forsvar mot dopinganklagene. Han forteller om hyppig bruk av privatfly og svært avslappede tollere.

En gang skal tollerne ha funnet en hel bag med sprøyter og medikamenter med merkelapper på spansk. En av Armstrongs kompanjonger skal ha blitt bedt om å overbevise tollerne om at det var vitaminer. Tollerne skal ha vært skeptiske, men lot dem gjennom.

Armstrong benekter at denne hendelsen skal ha funnet sted.

Italiensk politi utførte et raid mot lagkamerat Jaroslav Popovytsjs hjem i november. Der oppdaget de dokumenter og flere prestasjonsfremmende midler, i tillegg til SMS-meldinger og e-poster. Disse knyttet Armstrongs lag til Michele Ferrari, en kontroversiell italiensk dopingdømt lege, så sent som i 2009.

Armstrong har tidligere sagt at han kuttet all kontakt med Ferrari i 2004.

Nyzealenderen Stephen Swart syklet med Lance Armstrong på Motorola-laget i 1995, og han har fortalt SI at amerikaneren var pådriveren bak flere av lagmedlemmenes EPO-bruk.

Armstrong benekter at han har brukt prestasjonsfremmende midler.

Lance Armstrong er for tiden i Australia og deltar i sitt aller siste sykkelritt, Tour Down Under. 39-åringen fikk flere spørsmål angående avsløringene fra Sports Illustrated, men hadde lite nytt å komme med:

– Jeg har ingenting å si. Jeg har tittet gjennom rapporten, det er ingenting der, sa Armstrong til AFP.

Siste nytt

  • Pirrone vant junior-gull i VM

    Elena Pirrone fra Italia vant kvinnenes fellesstart for junior i sykkel-VM fredag. Danske Cecilie Norsgaard Jørgensen sikret VM-sølvet, mens Letizia Paternoster fra Italia tok bronsen. De norske jentene greide ikke å hevde seg i fellesstarten.

    Thale Bjerke var den som hang best med, men hun mistet kjedet med rundt 25 kilometer igjen. Hun endte på 31.-plass med 4.12 minutter opp til vinneren.

    Elena Pirrone
    Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM-kveld
VM-kveld sykkel-VM
VM-kveld