NRK Meny
Normal

Skal overraske konkurrentene med verdens største smøretrailer

En splitter ny toetasjes smørtrailer på nesten 30 tonn og 110 kvadratmeter skaper helt nye arbeidsforhold for de norske langrennsløpernes smøreteam.

Den norske smøretraileren har blitt for liten og Norges Skiforbund bygger nå en ny på to etasjer. Kolossen er seks og en halv meter høy, veier nesten tretti tonn og bygges av svensker.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Gunnar Bratthammer

Smøresjef Knut Nystad ble overrasket da han fikk se størrelsen på den nye smøretraileren. Det tror han også konkurrentene vil bli.

– Når vi slår den opp, tror jeg de blir ganske overrasket over hvor stor den er. Jeg ble utrolig overrasket selv, da jeg kom inn her, sier Norges smøresjef Knut Nystad til NRK.

Nystad har akkurat fått se smøretraileren som det norske langrennslandslaget snart skal ta i bruk. I en hall i Sverige bygges den 6,5 meter høye doningen som rommer 110 kvadratmeter. Arbeidet har tatt ett år - og gjøres av svensker.

– Det er en spennende utfordring. Det er det største vi har bygget noen gang, sier Bengt Karlsson, teknisk sjef i SKAB, som står for byggingen.

– Norge kan være stolte

Nystad er storfornøyd med traileren han snart skal få jobbe i. Konkurrentene kan se langt etter lignende. De har ikke den samme gode økonomien å bruke på slike nyvinninger.

– Det er kun Norge som har råd til å kjøpe en slik buss, og ikke de andre nasjonene. Men vi kan ikke synke på deres nivå, og sette vår helse på spill, fordi vi skal ha det like dårlig som dem, sier Nystad.

Den nåværende smøretraileren har dårlig plass og lufttilførsel når alle smørerne er på jobb samtidig.

Overgår svenskene

Seks ingeniører er i sving for å ferdigstille smøretraileren. Og den tekniske sjefen er klar over at de bidrar til å bygge en smøretrailer svenskene selv ikke er i nærheten av.

– Dette er jo noe som overgår størrelsen på traileren deres, sier Karlsson.

Nystad kan uansett glise bredt over sine nye arbeidsforhold.

– Jeg tror det blir noe vi og Norge kan være stolte av, sier han.

perry

Perry Olsson, Petter Northug og Marit Bjørgens personlige smører, inne i den gamle traileren. Den er proppfull av ski og utstyr, men snart får smørerne noe mer plass å boltre seg på.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Siste nytt

 • Carlsens tok teten etter seier

  Magnus Carlsen slo Radoslaw Wojtaszek med hvite brikker i den femte runden av Shamkir Chess, og sikret med det sin første seier i turneringen.

  Carlsen står med tre poeng på fem runder, og leder turneringen etter fem av ni partier.

  Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Ruud-seier i Italia

  Casper Ruud vant 2-1 (7-5, 2-6, 6-1) over belgiske Arthur De Greef, og er klar for andre runde i ATP-turneringen i Francavilla, Italia.

  I neste runde venter Felix Auger Aliassime.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08