NRK Meny
Normal

Skal overraske konkurrentene med verdens største smøretrailer

En splitter ny toetasjes smørtrailer på nesten 30 tonn og 110 kvadratmeter skaper helt nye arbeidsforhold for de norske langrennsløpernes smøreteam.

Den norske smøretraileren har blitt for liten og Norges Skiforbund bygger nå en ny på to etasjer. Kolossen er seks og en halv meter høy, veier nesten tretti tonn og bygges av svensker.
Reporter: Morten Stenberg
Foto/redigering: Gunnar Bratthammer

Smøresjef Knut Nystad ble overrasket da han fikk se størrelsen på den nye smøretraileren. Det tror han også konkurrentene vil bli.

– Når vi slår den opp, tror jeg de blir ganske overrasket over hvor stor den er. Jeg ble utrolig overrasket selv, da jeg kom inn her, sier Norges smøresjef Knut Nystad til NRK.

Nystad har akkurat fått se smøretraileren som det norske langrennslandslaget snart skal ta i bruk. I en hall i Sverige bygges den 6,5 meter høye doningen som rommer 110 kvadratmeter. Arbeidet har tatt ett år - og gjøres av svensker.

– Det er en spennende utfordring. Det er det største vi har bygget noen gang, sier Bengt Karlsson, teknisk sjef i SKAB, som står for byggingen.

– Norge kan være stolte

Nystad er storfornøyd med traileren han snart skal få jobbe i. Konkurrentene kan se langt etter lignende. De har ikke den samme gode økonomien å bruke på slike nyvinninger.

– Det er kun Norge som har råd til å kjøpe en slik buss, og ikke de andre nasjonene. Men vi kan ikke synke på deres nivå, og sette vår helse på spill, fordi vi skal ha det like dårlig som dem, sier Nystad.

Den nåværende smøretraileren har dårlig plass og lufttilførsel når alle smørerne er på jobb samtidig.

Overgår svenskene

Seks ingeniører er i sving for å ferdigstille smøretraileren. Og den tekniske sjefen er klar over at de bidrar til å bygge en smøretrailer svenskene selv ikke er i nærheten av.

– Dette er jo noe som overgår størrelsen på traileren deres, sier Karlsson.

Nystad kan uansett glise bredt over sine nye arbeidsforhold.

– Jeg tror det blir noe vi og Norge kan være stolte av, sier han.

perry

Perry Olsson, Petter Northug og Marit Bjørgens personlige smører, inne i den gamle traileren. Den er proppfull av ski og utstyr, men snart får smørerne noe mer plass å boltre seg på.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal