NRK Meny
Normal

Gir etter for utøverpress og endrer løypene

FALUN (NRK.no): Juryen i Falun har bestemt seg for å endre løypen ytterligere. Etter heftig møtevirksomhet fredag morgen har løperne bestemt seg for å gå.

Langrenns-Norge etter løypeendringene

Langrennstrenerne Trond Nystad, Sjur Ole Svarstad, Roar Hjelmeset og Egil Kristiansen studerer de nye løypene. Løperne gikk ut til sin vanlige morgenjogg før konkurransen etter at de bestemte seg for å gå.

Foto: Yasmin Sunde Hoel / NRK

– Jeg går. Det blir skirenn. Alt er i orden, sier Marit Bjørgen til NRK.no.

Flere av de norske langrennsprofilene truet med startnekt i verdenscupavslutningen i Falun. Løypene som skal brukes lørdag og søndag ble endret torsdag, men utøverne var ikke fornøyde med at fredagens prologløype var uendret.

Kikkan Randall

Kikkan Randall skrev mail til utøverne fredag morgen om at det er utført endringer i løypene. Likevel måtte utøverne til et nytt møte.

Foto: Yasmin Sunde Hoel

Fredag morgen ledet utøverrepresentant Kikkan Randal møtevirksomheten blant utøverne. Alle nasjoner var representert og møterommet var stappfullt. Det hersket lenge full forvirring om hva som skulle skje.

Fornøyd Johaug

Utøverne mente den lange og svingte utforkjøringen etter «Mørdarbakken» også måtte endres i prologen. Selv om prologen ikke er en fellesstart, mente utøverne at dette var for farlig.

Arrangøren ga etter overfor langrennsløperne, og endret også prologløypa. Dermed bestemte utøverne seg for å stille til start.

– Det viktigste for oss var å si ifra om at vi ikke godtar løypene. Vi er glade for at vi blir hørt. Jeg tror ikke dette har påvirket oss mye. Vi er avslappet og gleder oss til å gå de siste rennene, sier Therese Johaug til NRK.

Mange var usikre

Randall var den som samlet inn underskrifter til klagebrevet torsdag. Som løperens representant opp mot FIS, er hun fornøyd med endringene.

– Jeg er glad for at vi ble enige slik at vi kan starte i dag. Vi har gledet oss til rennene i Falun, sier Randall til NRK.

Om arrangørene ikke hadde gitt etter for løypeendringene, ville mange av løperne holdt seg unna konkurransen.

– Jeg vet at halve feltet blant kvinneløperne og mange av mennene ikke ville startet. Det ville vært en betydningsfull andel. Det hadde sett rart ut, sier Randall.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

De bratte bakkene i Falun får store reaksjoner fra løperne. Løperne sier de nekter å gå til start om ikke løypa blir endret. Reporter: Morten Stenberg. Foto/Redigering: Gunnar Bratthammer

Langrennsløperne var ikke fornøyd med verdenscupløypene i Falun torsdag, og truet med startnekt dersom løypene ikke ble endret. Møtevirksomheten pågikk torsdag kvel, og fortsatt fredag morgen, før løperne bestemte seg for å gå.

Ble for mange svinger

Løypene i Falun ble bygd om før denne sesongen. Det gjelder blant annet nedkjøringen etter den såkalte «Mørdarbakken», som tidligere ble etter etterfølges av en lang nedkjøring.

Denne var tidligere ganske slak, men nå er det lagt inn flere svinger. Tidligere var utforkjøringene inn mot mål veldig slake, og dette ønsket man å endre.

– De nye løypene i Falun er rett og slett en parodi, skrev Eldar Rønning på sin Twitter-konto.

Siste nytt

 • Riccardo i pole position

  Red Bull-føraren Daniel Riccardo var best i kvalifiseringa og startar fremst i Monaco Grand Prix søndag. Ferraris Sebastian Vettel startar ved sida av Riccard i løpet. Vettel vann løpet i fjor.

  Monaco Grand Prix er einaste formel 1-løpet som går i bygater, ikkje på spesielle baner.

  Monaco Grand Prix
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Skadetrøbbel for Pedersen-rival

  Tyske Pamela Dutkiewicz må utsette sesongstarten på grunn av en skade, melder hun selv på Instagram

  Dutkiewicz tok VM-bronse i fjor, og er Pedersens største konkurrent i EM i sommer.

  Germany's Pamela Dutkiewicz
  Foto: Andrej Isakovic / AFP
 • Røa reddet ett poeng

  Røa havnet under 0–2 mot Arna-Bjørnar, men leverte en mesterlig sluttspurt og berget 2–2.

  På overtid kunne de tatt seieren, men Røas Ina Helen Levorsen Skaug satte straffesparket utenfor.

  Geir Nordby
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Kolbotn - Klepp
4-4-2 med Schau og Aune
Toppserien: Superhelg
Toppserien: Stabæk - Sandviken
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Lillestrøm
Sportslørdag: Opprykkskamp engelsk eliteserie og mesterliga semifinaler håndball menn
Mesterligaen: Finale Real Madrid - Liverpool