Hopp til innhold

Stang refser LO-avtale med hopperne: – Det er helt klart politisk reklame

Tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) kritiserer at fagforbundet kjøper reklameplass på norske idrettsutøvere. – Stang vet bedre enn dette, slår LO-lederen tilbake.

Fabian Stang

KRITISK TIL SPONSING: Fabian Stang på tribunen i Holmenkollen i 2015.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– LO er Norges største politiske aktør og jeg synes det er unaturlig at de skal kjøpe seg reklameplass på de idrettsutøverne som er hele Norges idrettsutøvere, sier Stang og sikter til LOs forbindelser til Arbeiderpartiet og venstresiden i norsk politikk.

– Det må da være minst like bra som forrige sponsor som var et selskap fra Østerrike, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen.

Foto: Skolt, Henrik / NTB scanpix

Mandag kom nyheten om at LO går inn som ny hovedsponsor for det norske hopplandslaget etter at det østerrikske olje- og gasselskapet OMV trakk seg som hovedsponsor for landslaget ett år før tiden.

– Dette betyr at vi kan jobbe videre med fundamentet i satsingen vår i hvert fall tre år, sa sportssjef Clas Brede Bråthen da avtalen ble presentert.

– Oppleves som unaturlig

Fabian Stang reagerer imidlertid sterkt på avtalen.

Kritikken kommer riktignok fra en av Høyres mest kjente politikere, men Stang hevder at han heller ikke hadde godtatt Høyre-sponsing av idrettsutøvere.

– Jeg tror mange hadde ment det var rart om Therese Johaug hadde kjempet seg mot mål med en Høyre-logo i panna, sier han.

– Hvis det skal bli sånn at ulike grupperinger går inn i idretten og tar plass der, så synes jeg det vil være veldig synd. Både for idretten og tilskuerne.

– Det er helt klart politisk reklame, påpeker han

Saken fortsetter under bildet

Hopperne med LO-leder

LO-leder Gerd Kristiansen sammen med hopperne under presentasjonen av avtalen mandag.

Foto: Anne Rognerud

– Stang vet bedre

LO-leder Gerd Kristiansen kommenterer sponsor-kritikken fra Fabian Stang slik i en SMS:

– LO har 913 700 medlemmer som er med å støtte opp under våre to flotte hopplandslag.

– Vi er en organisasjon som jobber med å påvirke norsk politikk i en retning som gagner vanlige arbeidsfolk. Stang vet bedre enn å forveksle oss med et politisk parti, sier hun.

– Vi ønsker å gjøre våre medlemmer stolte, øke rekrutteringen, støtte våre to flotte landslag og ikke minst breddeidretten, påpeker LO-lederen.

– Unaturlig

Den nye avtalen mellom LO og hopperne har en verdi på 30 millioner kroner spredt over tre år. Dermed unngår de norske hopperne kutt i satsingen frem mot vinter-OL i Sør-Korea i 2018.

– Jeg skjønner godt at Skiforbundet trenger penger, og hvis det er sånn at LO synes det er veldig viktig å redde hopperne økonomisk så kunne de gjort det uten å kreve å få reklameplass. En reklameplass som for andre oppleves som unaturlig, kommenterer Stang.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland vil ikke si stort om LOs sponsoravtale med Norges Skiforbund.

– Det får du spørre LO sine medlemmer og skiforbundets medlemmer om, om de synes den miksen er i orden, sier hun til NTB.

Sportssjef Clas Brede Bråthen hadde for øvrig ingen motforestillinger mot at et fagforbund med tilknytning til venstresiden i norsk politikk, sponset landslaget da han ble spurt om dette mandag.

– For oss handler ikke dette om et politisk standpunkt overhodet, det handler om fokus på fellesskap, sa han.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal