Ezinne kritiserer forbundet etter VM-exit

MOSKVA (NRK.no): Ezinne Okparaebo mener friidrettsforbundet og Olympiatoppen tar avgjørelser uten å spørre utøverne. – Uheldig, sier sprinteren.

Ezinne Okparaebo

Ezinne Okparaebo benyttet muligheten i pressesonen etter VM-semifinalen til å fortelle at Friidrettsforbundet har en del å gå på i oppfølgingen av utøvere.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg savner en prosess der lederne kan komme til utøverne og si «hva trenger dere? Hva kan vi hjelpe dere med?». Det savner jeg virkelig. Slik som det har vært, har de sagt «vi gjør det på denne måten». Det tror jeg er uheldig, sier Ezinne Okparaebo til NRK.no.

En tydelig matt og uvanlig uttrykksløs Okparaebo gikk den tunge runden gjennom pressesonen etter mandagens VM-semifinale. Hun svarte pliktoppfyllende og rolig, men da hun fikk spørsmål av NRK.no om oppfølgingen fra forbundet, ble det tydelig at hun hadde noe på hjertet.

Ezinne Okparaebo

Ezinne Okparaebo tar seg til hodet etter den skuffende tiden i semifinalen i VM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Oslo-jenta tenkte seg om et par lange sekunder før hun fortalte at ting kan bli bedre.

– Jeg føler at det går an å gjøre ting bedre både i Friidrettsforbundet og Olympiatoppen. Jeg synes ting kan bli bedre, om jeg skal være ærlig, sier hun.

Okparaebo har vært skadet denne sesongen, og tidligere i år har flere utøvere kritisert hvordan forbundet håndterer skadesituasjoner. Men 25-åringens kritikk handler om mer enn skader.

– Det handler om alt, sier Okparaebo.

Mener utøverne ofte vet bedre

– Hva er det største problemet?

– Jeg vil ikke gå dypt inn i dette nå. Men det er det medisinske. Plannleggingen kan bli bedre. De er ikke helt på jordet, men jeg synes forbundet kan snakke litt mer med utøverne. Vi vet hvordan ting kan bli bedre og hvordan vi vil ha det, sier Oslo-jenta.

– Det er vi som vet hvordan vi holder på. Jeg synes forbundet bør ha samtaler med utøverne, også kan vi komme til en enighet, sier Okparaebo.

På direkte spørsmål fra NRK.no forteller 25-åringen at hun mener forbundet er for dårlige til å følge opp utøvere på utenlandsopphold.

Som kjent tilbringer mange av de norske utøverne store deler av sesongen utenfor landets grenser.

– Det er én av de tingene jeg tenker på, ja, sier Okparaebo.

Tidligere har langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal kommentert den samme problemstillingen.

– Vi reiser en måned på treningsleir til Afrika uten støtteapparat. Det er da det kan skje skader. Nå reiser vi dit personlig, og veldig få av oss har råd til å betale en fysioterapeut for å bli med. Jeg skulle ønske det var mer organisert med et helseteam som følger oss med, sa Bjerkeli Grøvdal i mai.

Vil ikke forsvare seg mot kritikken

Sportssjef Ronny Nilsen i Friidrettsforbundet vil ikke si noe om kritikken fra Ezinne Okparaebo før han har snakket med sprinteren selv.

– Hvis det kommer kritikk fra utøvere, er det er noe vi tar internt, sier Nilsen.

Tli tross for gjentatte spørsmål fra norske journalister i Moskva, vil ikke Nilsen si noe mer om kritikken fra Okparaebo.

– Hvis det er noe som bør tas opp internt, må det tas opp internt, sier sportssjefen.

Ezinne Okparaebo er ute av 100 meter konkurransen i friidretts-VM i Moskva. Kommentatorer: Lars Lystad og Vebjørn Rodal

Se Ezinne Okparaebo i semifinalen på 100-meter. Den norske jenta sier at hun 'følte' at noen av de andre tjuvstartet, og derfor ikke greide å starte skikkelig.

Kritikk av skadeoppfølging

Sprinteren er ikke den eneste som har vært kritisk til det norske forbundet i år. I mai gikk flere norske utøvere ut på NRK og hevdet de nærmest ikke hørte noe fra forbundet når de var skadet.

– Det hadde vært fint med bare en liten telefon der de spurte «Hvordan går det? Er du snart på beina igjen?» Det etterlyste jeg, uttalte Thomas Roth (23), som mente han kunne kommet raskere tilbake fra skaden om han fikk bedre hjelp.

– Mitt inntrykk er at Olympiatoppen ikke er like kompetent som de burde være. Det tar for lang tid før utøverne blir bra etter skade, og det er litt lite personlig oppfølging, sa langdistanseløperen Sindre Buraas den gangen.

Tidligere i VM har også hekkeløper Christina Vukicevic uttalt at hun føler forbundet er for dårlige til å følge opp skadde utøvere.

NRK bragte dessuten fram tall som viste at 8 av 10 norske friidrettsutøvere var skadet i oppkjøringen.

En av Norges fremste trenere innenfor løping, Knut Jæger Hansen, uttalte at Norge er veldig langt fra de aller beste på oppfølging av utøvere.

– Forbundet gjør så bra de kan med de ressursene de har. Men sammenliknet med de vi konkurrerer mot, så er vi amatørmessige i Norge. På mange områder følger vi ikke opp de utøverne som satser, sa han.

Måkestad Bovim: – Handler om penger

Mellomdistanseløper Ingvill Måkestad Bovim, som under VM jobber for NRK.no som chatter, tror det først og fremst er økonomiske begrensninger som gjør at det norske forbundet ikke kan følge utøverne tettere og legge til rette slik Okparaebo ønsker.

– Vi skulle gjerne hatt penger til for eksempel å ha med fysioterapeut på flere samlinger, men det handler om penger, sier hun.

Bovim tror samtidig at den nye organiseringen til forbundet fra neste år er et steg i riktig retning. Da skal det ansettes en landslagstrener som følger opp utøvere som driver med sprint og hopp, en for mellom- og langdistanse og en for kastøvelsene.

De siste årene har nemlig de aller fleste utøverne trent hver for seg – også på treningssamlinger i utlandet.

– Med den nye organiseringen tror jeg landslaget kan være mer samlet, og da kan kanskje også forbundet få råd til å sende fysioterapeut på flere av samlingene, sier hun.

Siste nytt

 • Sterling med tre i Citys kalassiger

  Manchester City knuste Brighton 5-0 i kveldens siste kamp i Premier League. Raheem Sterlig scora tre av måla, Gabriel Jesus og Bernardo dei to andre.

  Sigeren sikrar City andreplassen i Premier League.

  Raheem Sterling
  Foto: Julian Finney / AFP
 • Rosenborgs første heimesiger

  Med 3-0 over Strømsgodset har Rosenborg no gått fire kampar utan tap sidan Trond Henriksen overtok som mellombels trenar.

  Alle måla i kveld kom i andre omgang, og innbytar Pål André Helland var involvert i alle. Først heada han inn eit overlegg frå Gjermund Åsen, så leverrte han til Kristoffer Zachariassen som sette inn det andre.

  På overtid heada Torgeir Børven inn sitt aller første for Rosenborg, etter frispark frå Helland.

  Det betyr at Rosenborg er på tredjeplass på tabellen før kampane søndag.

  Jublar for Helland-scoring
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Barcelona la press på Madrid

  Barcelona la press på Real Madrid i kampen om ligamesterskapet med ny seier lørdag kveld. Arturo Vidal scoret det eneste målet i 1-0 seieren borte mot Real Valladolid. Det var nok til tre nye poeng som sørger for at katalanerne nå kun ligger ett poeng bak ligaleder Real Madrid. Det kan hovedstadsklubben øke til fire poeng når de møter Granada mandag kveld.

  Arturo Vidal og Lionel Messi
  Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal