NRK Meny
Normal

«Jays» ble Ezinnes rådgiver før EM: – Vi gjorde noen justeringer

ZÜRICH (NRK.no): Ezinne Okparaebo (26) har klippet håret kort og spøker med at det kan spare henne noen tideler i EM. Hun håper å spare enda mer tid på samarbeidet hun og Jaysuma Ndure (30) inngikk i sommer.

jays

Jaysuma Ndure har stilt villig opp for Ezinne Okparaebo i sommer og blant annet hjulpet henne med å justere teknikken. Tirsdag konkurrerer begge i EM.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

 • Se EM i friidrett på NRK1 og NRK.no fra klokken 10.00 tirsdag!

– «Jays» har holdt på lenger enn meg. Det er godt å ha en å prate med som har vært gjennom det samme som meg før, sier Ezinne Okparaebo.

Før EM i Zürich har Norges raskeste kvinne fått hjelp fra Norges raskeste mann, Jaysuma Ndure. Okparaebo beskriver Ndure som både hennes rådgiver og en god venn.

– Fikset på teknikken

Okparaebo har hatt en sesong som ifølge henne selv har vært «mye opp og ned». Ndure har stilt opp med gode tips under jakten på EM-formen de siste ukene.

Til vanlig bor Okparaebo i England, men sommeren har hun tilbragt i Norge - og da har hun sørget for å dra nytte av Ndures kunnskap.

– Han har gitt meg mye teknisk hjelp og støttet meg mye. Vi har trent mye sammen, og han har gitt meg noen gode råd, sier Okparaebo.

Sommer OL i London 2012

Okparaebo har hatt langt hår i flere år, men før EM lot hun lokkene falle - med et ørlite håp om at det skal gjøre henne litt raskere.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Ndure sier han mer enn gjerne hjelper venninnen, som han tror kan overraske i EM.

– Hun er et stort talent. Vi måtte bare gjøre noen justeringer og fikse litt på teknikken og presisjonen. Hun er i veldig bra form nå.

– Hva har du hjulpet henne med?

– Det er forskjellig, men jeg har hjulpet henne med teknikken. For meg er teknikk veldig viktig. Har du bra teknikk, så løper du fort. Før åpnet hun steget og hadde litt oversteg, men nå løper hun veldig fint. Jeg er fornøyd, sier Ndure.

– Kan hun ta medalje i EM?

– Jeg håper det. Da hadde vi alle blitt veldig fornøyde, i alle fall, sier Ndure og smiler.

Uhell og forkjølelse

Begge de norske sprinterne skal i aksjon under forsøksheatene på 100 meter tirsdag. Ndure er et av Norges medaljehåp i EM.

Okparaebo har to fjerdeplasser fra tidligere europamesterskap, men må nok prestere litt over evne for å ta medalje i år. Hun har vært et stykke unna de beste tidene i Europa i år.

– Det betyr ingenting når jeg løper. Jeg vet ikke en gang hvem som er på listen over de beste tidene, for jeg ser ikke på den, sier Okparaebo, og forklarer at hun kun fokuserer på seg selv og sin egen fremgang.

26-åringen har lagt bak seg noen gode treningsuker før EM, etter en sommer som ikke ble hundre prosent optimal.

Under Bislett Games var hun forkjølet og leverte et resultat hun var middels fornøyd med, og like før Diamond League-stevnet i Glasgow skadet hun foten og måtte stå over konkurransen. Flere Diamond League-stevner har det ikke blitt i år.

Under et stevne på Bislett i begynnelsen av august fikk hun imidlertid en solid opptur da hun løp inn til 11,12, riktignok med litt for mye vind til at tiden kunne godkjennes.

– Det siste stevnet på Bislett ga meg en skikkelig boost og mye selvtillit før EM, fastslår Okparaebo.

Spare tid med kort hår?

Det er ikke bare teknikken hun har justert på før EM. Også håret har fått seg en oppfrisking.

Det voluminøse, krøllete håret er klippet i en kortere frisyre. Og det er slett ikke tilfeldig at det skjer like før EM.

Okparaebo ler bekreftende på spørsmål om hun tror hun kan spare noen tideler på å ha mindre hår å «bære» på når hun løper.

– Det var egentlig mammas idé. Hun har snakket om det veldig lenge, og mener det vil være lurt. Selv er jeg ikke helt sikker på om det har effekt, men jeg ville nå prøve, sier hun med et glis.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal