NRK Meny
Normal

Et Giro for spurtere og klatrere

Neste års Giro d'Italia byr på lange flate etapper og knallharde fjelletapper.

Giro d'Italia fra start til mål
Foto: www.gazzetta.it

En uke med fjelletapper mot slutten av giroen blir avgjørende i 2010. Klatrerne får sitt, det samme gjør spurterne, mens tempo-spesialistene blir lidende.

Etappene i Giro d'Italia 2010

Start i Amsterdam

Det blir et spektakulært etapperitt hvor Amsterdam er utgangspunkt for de tre første etappene. Det er 45 år siden rittet startet utenfor Italia. Mange av de kjente klatringene er med også i 2010: Terminillo, Zoncolan, Plan de Corones, Pejo Terme og Gavia. Og alt tyder på at det blir en sterk klatrer som stikker av med seieren neste år.

For sprinterne er det i hvert fall 7 muligheter. Og det kan bli gedigne oppgjør mellom Mark Cavendish og Italias egen Alessandro Petacchi. Og når de virkelig tøffe fjelletappene først kommer mot slutten, kan vi vel håpe på at Thor Hushovd stiller og gir de to nevnte kamp i første halvdel av giroen.

Giro d'Italia 2010
Foto: www.gazzetta.it

- Jeg tror ikke det vil falle negativt ut med tanke på Tour de France. Det gjorde ikke det for Cavendish i år – markerte seg sterkt både i Italia og Frankrike.

Tempetapper

Tempo-spesialistene får en gylden mulighet på første etappe i Amsterdam sentrum. 8.4 km tempo vil passe både Hushovd og Boasson Hagen som hånd i hanske. Deretter blir det verre for de utpregede tempo-spesialistene. Neste individuelle tempo er 12.8 km opp til ”kongplassen” som Franco Pellizotti vant i 2008 – en litt tung tempokjører har små muligheter når den gjennomsnitlige stigningsprosent er 8.5.

Dessuten favoriserer også avslutningstempoen i Verona tempo-spesialister med klatreegenskaper. Etappen har en kraftig stigning midtveis.

Contador?

Foreløpig vet vi lite om hvem som stiller, bortsett fra de beste italienerne. Men det er en giro som vil favorisere Contador, Sastre, Menchov, Pellizotti og Basso. Og med 7 norske profesjonelle syklister, regner jeg med, at flere vil kjøre neste års giro.

Lance Armstrong har allerede signalisert at han vil prioritere Tour of California fremfor Giroen neste år.

Siste nytt

 • Uavgjort i Leicester

  Leicester utlikna ti minutt før slutt og spela 1-1 mot West Bromwich i Premier League i kveld. Nacer Chadli gav WBA leiinga midt i andre omgang, og det var Riyad Mahrez som utlikna for heimelaget.

  Leicester er dermed framleis på tredje siste plass i ligaen.

  Riyad Mahrez
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters
 • Bakelants ute av intensiven

  Den belgiske sykkelprofilen Jan Bakelants, som brakk to ryggvirvler og sju ribbein i en stygg velt nylig, er på bedringens vei.

  Mandag ble 31-åringen flyttet ut av intensivavdelingen, tre dager etter at han gjennomgikk en ryggoperasjon.

  Han fikk skadene da han veltet stygt i en utforkjøring under Giro di Lombardia nylig.

  Jan Bakelants
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Malmö blei svensk meister

  Med 3-1 borte over Norrköping forsvarte Malmö FF seriegullet frå i fjor og sikra årets svenske meisterskap tre rundar før slutt.

  David Moberg Karlsen gav heimelaget tidleg leiing. Men Carlos Strandberg, Lasse Nielsen og Anders Christiansen scora for Malmö i andre omgang.

  Malmö-jubel
  Foto: Björn Lindgren/TT / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal