Hopp til innhold

Solbakken kranglet med legen etter Haaland-beskjed: – Dette er ikke mulig

Erling Braut Haaland (22) mister de viktige kvalikkampene mot Spania og Georgia. – Krise for Norge, mener eksperter.

Fotball: Trening med Norges herrelandslag

MISTER KAMPER: Erling Braut Haaland er skadet og går glipp av Norges første kamper i EM-kvalifiseringen

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Jeg hadde et møte med en nedbrutt Haaland på hotellrommet klokken tolv i natt. Han er preget, sier landslagssjef Ståle Solbakken til pressen.

Norge-sjefen sov ikke godt i natt. Han forteller til NRK at han først prøvde å krangle litt med landslagslege Ola Sand om at skaden ikke var så alvorlig.

– Jeg blir informert av Ola Sand at det her går ikke. Og som den små-aggressive treneren jeg da blir, sier jeg at «dette er ikke mulig, Ola». Jeg prøver så å overtale den medisinske delen om at vi kan vente litt, men det er det ikke noe poeng i. Skaden er som den er og han vil ikke bli klar, forteller Solbakken.

Han forteller at Erling Braut Haaland besøkte hotellrommet hans rundt midnatt for å snakke om skaden. Spissen var langt nede og skjønte hvor det bar.

– Han forholder seg til fakta, han også, og han hadde en dårlig følelse selv. Han stilte de samme spørsmålene som jeg stilte Ola. Jeg vet at om det blir Ståle og Erling på lag, så kan vi tvinge frem et eller annet, men det var ikke en mulighet. Skaden er som den er, og skaden samsvarer veldig med den følelsen gutten selv har. Derav frustrasjonen og fortvilelsen, sier Solbakken.

– Dypt frustrert

Med Haaland ute mot Spania og Georgia vil han ha mistet 8 av 16 strake landskamper.

– Du får meg ikke til å dra det én promille inn på det at gutten ikke vil dette, at gutten ikke prioriterer (landslaget). Hadde du sett ham på mitt hotellrom klokken tolv i natt, hadde du forstått det. Han er dypt frustrert, og han har gjort alt han kan, sier Solbakken til NRK.

22-åringen hadde smerter i lysken etter kampen mot Burnley lørdag og må derfor kaste inn håndkleet.

Fotball: Pressekonferanse med Norges herrelandslag

UTE: Ståle Solbakken må klare seg uten sin største stjerne.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Han hadde lyst til å spille, men vi kom frem til at det ikke var noen mulighet, dessverre, sier landslagslege Ola Sand til pressen.

– Det kan bli mye verre og ta mye lenger tid, sier Sand om konsekvensene som kunne oppstått om Haaland hadde spilt under denne samlingen.

Fysioterapeuten Mario Pafundi, som også er ansatt av Manchester City, har vært med på denne landslagssamlingen også. Solbakken avviser at klubben har lagt press på landslaget.

– Manchester City har vært veldig fine og vi har hatt en veldig fin dialog med dem. Det har ikke vært noe press fra deres side.

Dermed går altså Norges første kamper i EM-kvalifiseringen uten Haaland. Norge møter Spania på lørdag.

– Erling er dypt frustrert. Han har gjort alt han kan, og det er den kliniske undersøkelsen som har gjort at det ikke går, sier Solbakken.

NRKs fotballeksperter mener at skaden er svært dårlig nytt for det norske landslaget.

– Dette er krise for Norge. Spesielt i disse kampene. Dette er jo kamper vi kan forvente å få litt plass å løpe i, og rom å kontre i, sier Carl-Erik Torp og får støtte fra Åge Hareide.

– Det betyr mye, det er det ingen tvil om. Det er et lite slag i ansiktet for alle oss optimister som håpte på mange poeng i disse kampene. Det blir vanskeligere, det er det ikke tvil om, sier NRKs fotballekspert Åge Hareide.

Landslagskamerat Kristian Thorsvedt synes også at det er leit.

– Vi skulle gjerne ønske at Erling kunne vært med, og i den formen han har vært i de siste ukene, så er det trist og kjipt at han ikke får vært med nå, sier han til NRK.

– Det betyr at vi mister en kvalitetsspiller på topp, men vi har mange andre som har gjort det bra og kan gå inn i den rollen. Det endrer ikke så veldig mye på tilnærmingen for oss, sier Dortmund-spiller Julian Ryerson.

Landslaget henter ikke inn en erstatter for Haaland.

Haaland signerer autografer da han ankom trening i Marbella

AUTOGRAFJEGERE: Både unge og eldre autografjegere var på plass da Erling Braut Haaland ankom treningsfeltet mandag.

Haaland før trening

TITTEI: Det var kun smil å se før trening mandag. Tirsdag kom beskjeden om Haaland-forfall.

Haaland med resten av troppen

PÅ PLASS: Hugo Vetlesen, Erling Braut Haaland, Sander Berge, Martin Ødegaard og Alexander Sørloth og resten av landslaget var igjen samlet.

Alfie Haaland på Marbella

FAR TILSTEDE: Alfie Haaland var også å se på treningsfeltet mandag.

YHg_oQWlMAc

I AKSJON: Haaland i samtale med landslagskollegaene Martin Ødegaard og Sander Berge mandag.

– Kjempeuheldig

Torp tror de kommende kampene blir vesentlig tøffere uten landslagets suverene ener.

– Det er kjempeuheldig og kjipt for Norge. Uten Haaland så minsker Norges muligheter betraktelig, legger han til.

Haaland har stått over seks av de siste 14 kampene før denne samlingen.

Den spanske storavisen Marca omtaler Haaland-skaden som «en lettelse» for det spanske forsvaret. En annen spansk avis, AS, beskriver det som «et stort slag for Norge».

– Nå må Norge kanskje spille på en annen måte. De har Sørloth, men vil ikke få den samme ekstremfarten i overgangsspillet som med Haaland. Mot Spania kunne vi absorbert noe av trykket med Haaland der. Den frykten vil på mange måter forsvinne, sier Hareide.

Solbakken sier at spillerne ble skuffet da nyheten om Haalands skade sprakk. Treneren sier at kampplanen mot Spania trolig ikke endres stort, men at det kan komme en ny vri mot Georgia.

– De reagerer selvfølgelig med en skuffelse, men det åpner seg for andre. Åpner seg for nye muligheter for andre spillere og så tror jeg troppen føler de er så sterke, motiverte og sugne på at dette kan gå uansett.

Drømmer om EM

Den georgiske journalisten Dima Shariqadze sier til NRK at Haalands fravær gjør det enklere for dem, men at han først og fremst frykter en annen nordmann.

– Det er gode nyheter for Georgia. Det gjør kampen litt mindre vanskelig. Men det forandrer ikke altfor mye ettersom Norge fortsatt har mange gode spillere, sier han, og fortsetter:

– Haaland er verdens beste spiss, men Norge har også verdens beste midtbanespiller i Martin Ødegaard. Jeg er ikke sikker på hvordan Georgia skal klare å nøytralisere ham.

Han forteller at den viktige midtstopperen David Khochavala, som til daglig spiller i FC København, er skadet, og at det er et stort tap for Georgia.

– Det betyr at begge lag mangler viktige spillere, sier han.

Solbakken har et uttalt mål om å kvalifisere seg til EM 2024 i Tyskland. Hareide tror ikke Haalands skader har store konsekvenser for det målet.

– Det tror jeg ikke. Det er en enkeltstående kamp mot Spania, og Georgia tror jeg Norge er i stand til å slå uansett. Spania tar sikte på å vinne gruppa, og kan ikke ha en annen målsetting. Et negativt resultat mot dem vil derfor ikke ha så mye å si, svarer NRK-eksperten.

Skottland og Kypros utgjør resten av Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

Siste nytt

 • Iivo Niskanen bryter med landslaget

  Den finske langrennsprofilen Iivo Niskanen bryter med det finske landslaget og vil satse privat under oppkjøringen til den kommende sesongen.

  Da det finske langrennslandslaget ble tatt ut forrige uke, var ikke Niskanen en del av troppen.

  – Iivo ønsker nå å kjøre en litt annerledes oppkjøring enn før. Det ble bestemt at han ikke skal være med på landslagsaktiviteter under oppkjøringen, men skal gjøre sitt eget opplegg, sa trener Teemu Pasanen fredag, ifølge rikskringkasteren Yle.

  Pasanen bekrefter at initiativet ble gjort av Niskanen. Det er et lignende opplegg som Johannes Høsflot Klæbo har gjort i Norge.

  Pasanen uttaler at 31-åringen vil være tilbake på landslaget når verdenscupen starter i november. (NTB)

  OPIeHUiFfY4
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Tour of Scandinavia-etappe i Sverige avlyst

  Det blir ingen etappe på svensk jord i årets Tour of Scandinavia. Økte kostnader og manglende finansiering gir kutt i sykkelprogrammet.

  Arrangøren opplyser om endringen i en pressemelding. Det var opprinnelig lagt opp til at kvinnerittet med verdenstourstatus skulle ha en etappe fra Tanum til Strömstad.

  – En kraftig kostnadsøkning på innkjøp av en rekke varer og tjenester, svekket norsk kronekurs og det faktum at vi ikke har lyktes med å skape et tilstrekkelig inntektsgrunnlag i Sverige, gjør at vi dessverre ser oss nødt til å kutte ut etappen i Sverige i år, sier daglig leder Roy Moberg.

  Åpningsetappen utsettes med én dag til 23. august. Den går fra Mysen til Halden. Alle de øvrige etappene avvikles som planlagt. De to siste sykles i Danmark. (NTB)

  Sykkel: Tour of Scandinavia
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • NRK og VG skal vise morgendagens fotballhelter

  I sommer skal Norges U19- og U21-landslag på herresiden spille EM. NRK og VG skal sammen vise alle kampene fra de to mesterskapene.

  – Sammen skal to av Norges aller største mediehus vise frem morgendagens helter på gressmatta. Det gleder vi oss veldig til, og samarbeidet vil komme hele det norske fotballpublikummet til gode. Dette er mediemangfold i praksis, sier Espen Olsen Langfeldt, sportsredaktør i NRK.

  U21-EM spilles i Romania og Georgia, fra 21. juni til 8. juli. U19-EM spilles på Malta fra 3. til 16. juli.

  NRK skal vise alle Norges kamper i mesterskapet og finalene, mens VG vil sende samtlige kamper.

  Fotball, menn, U21, EM-kvalifisering Norge - Aserbajdsjan (2-1)
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste