Straffeforbannelsen brutt: – Jeg følte at jeg bare måtte score

England hadde aldri vunnet en straffesparkkonkurranse i et fotball-VM. I et fotballdrama av en åttedelsfinale mot Colombia ble den statistikken brutt.

AVGJØRELSEN: Eric Dier ender Englands begredelige straffestatistikk.

– Jeg var nervøs. Jeg har egentlig aldri vært i en sånn situasjon tidligere, sier Eric Dier som satte den avgjørende straffen for England.

– Det var vidunderlig å score vinnermålet. Et stort øyeblikk, forteller Dier.

Og 24-åringen hadde god grunn til å være nervøs. Aldri før har England vunnet en straffesparkkonkurranse, og nå hvilte håpet til et helt land på hans skuldre.

– Jeg følte at jeg bare måtte score, sier Dier.

For på tre forsøk har det blitt tap mot Tyskland i 1990, tap mot Argentina i 1998, og tap mot Portugal i 2006 for engelskmennene.

– Straffesparkkonkurranser er tøffe. Vi har snakket lenge om hvordan vi skal være eie prosessen om det skulle skje, sier England-trener Gareth Southgate som selv har vært med på flere nederlag i straffesparkkonkurranse med England.

Overtidsdrama

Og mot Colombia var engelskmennene faktisk bare sekunder unna å være klare for kvartfinale lenge før straffesparkkonkurransen var en realitet.

Harry Kane banket inn sin sjette scoring i VM i Russland, hans tredje fra straffemerket, men tre minutter på overtid sørget Colombias Yerry Mina for at det ble ekstraomganger under VMs siste åttedelsfinale.

– Vi er så uheldige som ikke vinner etter nitti minutter. Ingen la seg ned på gulvet, og vi stod opp for hverandre når det telte som mest, sier England-kapteinen Harry Kane til BBC etter kampen.

Skalling og sabotering

Åttedelsfinalen mellom England og Colombia var dramatisk fra start til slutt, og dommer Mark Geiger havnet i fokus opp til flere ganger.

I første omgang gikk Jordan Henderson i bakken, etter å ha blitt skallet i brystet av Colombias Wilmar Barrios.

I andre omgang fikk England tildelt et straffespark. Fra Harry Kane ble dratt ned i feltet av Carlos Sánchez, til samme mann banket ballen i mål fra straffemerket, gikk fire hele minutt. I mellomtiden stod det til enhver til en drøss av colombianske spillere rundt dommer Mark Geiger.

Samtidig så man tydelig at Colombias Johan Mojica prøver å ødelegge straffemerket Kane senere skulle forsøke å score fra.

Harry Kane lot derimot hverken uendelige diskusjoner med dommeren og oppriving av straffemerket påvirke hans straffe. Kanes sjette scoring gjør Tottenham-spissen til den mestscorende engelske spilleren i et VM-sluttspill siden Gary Lineker også scoret seks under VM i 1986.

Har trent på straffer

Ekstraomgangene bølget frem og tilbake, med sjanser til begge lag. Men til tross for en intens nerve i kampen ble det aldri flere scoringer. Dermed endte vi opp med det England har fryktet mer enn noe annet.

Årets England-utgave er derimot ikke som tidligere utgaver, noe vi igjen fikk bevist i Moskva. Intens trening på straffer, samt hjelp fra psykologer så ut til å ha gjort jobben.

Harry Kane og Marcus Rashford scoret på Englands to første straffer, etter at Radamel Falcao og Juan Cuadrado hadde gjort det samme for Colombia. Da Jordan Henderson bommet på sin så det ut til at historien skulle gjenta seg.

Men, etter at Mateus Uribe og Carlos Bacca bommet på sine to, samtidig som Kieran Trippier satt sin, var det altså opp til Eric Dier å avgjøre straffesparkkonkurransen. Tottenham-mannen var sikker nok, og sendte England til himmels.

Se hele straffesparkkonkurransen.

Møter Sverige i kvartfinalen

Forrige gang England spilte en kvartfinale i et verdensmesterskap var i 2006. Da ble det exit mot Portugal, etter tap på nettopp straffesparkkonkurranse.

Nå er det Sverige skal prøve å sette en stopper for Englands vei mot en semifinale. Sverige slo Sveits i sin åttedelsfinale.

Vinneren av den kampen møter enten Russland eller Kroatia i kampen om en av de to finaleplassene.

• City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

– Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

– Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

– Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

Bpk8eLb85F0
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

– Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

– Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)