Straffeforbannelsen brutt: – Jeg følte at jeg bare måtte score

England hadde aldri vunnet en straffesparkkonkurranse i et fotball-VM. I et fotballdrama av en åttedelsfinale mot Colombia ble den statistikken brutt.

AVGJØRELSEN: Eric Dier ender Englands begredelige straffestatistikk.

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg var nervøs. Jeg har egentlig aldri vært i en sånn situasjon tidligere, sier Eric Dier som satte den avgjørende straffen for England.

– Det var vidunderlig å score vinnermålet. Et stort øyeblikk, forteller Dier.

Og 24-åringen hadde god grunn til å være nervøs. Aldri før har England vunnet en straffesparkkonkurranse, og nå hvilte håpet til et helt land på hans skuldre.

– Jeg følte at jeg bare måtte score, sier Dier.

For på tre forsøk har det blitt tap mot Tyskland i 1990, tap mot Argentina i 1998, og tap mot Portugal i 2006 for engelskmennene.

– Straffesparkkonkurranser er tøffe. Vi har snakket lenge om hvordan vi skal være eie prosessen om det skulle skje, sier England-trener Gareth Southgate som selv har vært med på flere nederlag i straffesparkkonkurranse med England.

Overtidsdrama

Og mot Colombia var engelskmennene faktisk bare sekunder unna å være klare for kvartfinale lenge før straffesparkkonkurransen var en realitet.

Harry Kane banket inn sin sjette scoring i VM i Russland, hans tredje fra straffemerket, men tre minutter på overtid sørget Colombias Yerry Mina for at det ble ekstraomganger under VMs siste åttedelsfinale.

– Vi er så uheldige som ikke vinner etter nitti minutter. Ingen la seg ned på gulvet, og vi stod opp for hverandre når det telte som mest, sier England-kapteinen Harry Kane til BBC etter kampen.

Skalling og sabotering

Åttedelsfinalen mellom England og Colombia var dramatisk fra start til slutt, og dommer Mark Geiger havnet i fokus opp til flere ganger.

I første omgang gikk Jordan Henderson i bakken, etter å ha blitt skallet i brystet av Colombias Wilmar Barrios.

I andre omgang fikk England tildelt et straffespark. Fra Harry Kane ble dratt ned i feltet av Carlos Sánchez, til samme mann banket ballen i mål fra straffemerket, gikk fire hele minutt. I mellomtiden stod det til enhver til en drøss av colombianske spillere rundt dommer Mark Geiger.

Samtidig så man tydelig at Colombias Johan Mojica prøver å ødelegge straffemerket Kane senere skulle forsøke å score fra.

Harry Kane lot derimot hverken uendelige diskusjoner med dommeren og oppriving av straffemerket påvirke hans straffe. Kanes sjette scoring gjør Tottenham-spissen til den mestscorende engelske spilleren i et VM-sluttspill siden Gary Lineker også scoret seks under VM i 1986.

Se høydepunktene fra kampen her:

1 av 15
4,419 visninger

Colombia reduserer på overtid

 • Colombia reduserer på overtid

  0:10
 • England vinner på straffer

  1:03
 • Henderson går ned for telling

  0:13
 • Sjanse til Colombia

  0:10
 • England scorer på straffe

  0:12
 • England med sjanse på corner

  0:11
 • Colombia feier ballen over mål

  0:10
 • Falcao skyter fra distanse

  0:12
 • Sjanse til England

  0:07
 • Colombia med kjempeskudd!

  0:08
 • Falcao header utenfor

  0:09
 • Rose med en kjempesjanse for England

  0:04
 • Dier med en enorm mulighet, men header over

  0:04
 • England vinner på straffer

  0:56
 • Dier avgjør straffesparkkonkurransen for England

  0:18

Har trent på straffer

Ekstraomgangene bølget frem og tilbake, med sjanser til begge lag. Men til tross for en intens nerve i kampen ble det aldri flere scoringer. Dermed endte vi opp med det England har fryktet mer enn noe annet.

Årets England-utgave er derimot ikke som tidligere utgaver, noe vi igjen fikk bevist i Moskva. Intens trening på straffer, samt hjelp fra psykologer så ut til å ha gjort jobben.

Harry Kane og Marcus Rashford scoret på Englands to første straffer, etter at Radamel Falcao og Juan Cuadrado hadde gjort det samme for Colombia. Da Jordan Henderson bommet på sin så det ut til at historien skulle gjenta seg.

Men, etter at Mateus Uribe og Carlos Bacca bommet på sine to, samtidig som Kieran Trippier satt sin, var det altså opp til Eric Dier å avgjøre straffesparkkonkurransen. Tottenham-mannen var sikker nok, og sendte England til himmels.

Se hele straffesparkkonkurransen.

Møter Sverige i kvartfinalen

Forrige gang England spilte en kvartfinale i et verdensmesterskap var i 2006. Da ble det exit mot Portugal, etter tap på nettopp straffesparkkonkurranse.

Nå er det Sverige skal prøve å sette en stopper for Englands vei mot en semifinale. Sverige slo Sveits i sin åttedelsfinale.

Vinneren av den kampen møter enten Russland eller Kroatia i kampen om en av de to finaleplassene.

Siste nytt

 • Lindelöf om ryktene: – Helt sykt

  Da Victor Lindelöf meldte forfall til landslagssamlingen i forrige uke, meldte Fotbollskanalen at vrakingen av kameraten John Guidetti var en del av bildet. Det skapte en mediestorm i Sverige. – Det jeg ikke kan forstå, er hvordan folk ikke kan respektere at det er en personlig årsak. For meg er det helt sykt, sier Lindelöf til Viasat. Manchester United-spilleren annonserte selv mandag at han er blitt far for første gang.

  Lindelöf
  Foto: MURAD SEZER
 • Kristoffersen-saken avsluttet

  Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund (NSF) ble tirsdag avsluttet med NSF-advokatenes prosedyre. De la ned påstand om at NSF må frikjennes i søksmålet som Kristoffersen har reist mot forbundet. Dom i saken vil foreligge enten rett før eller rett etter påske.

  Henrik Kristoffersen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Russland sparker dopingtestere

  Russlands antidopingbyrå (RUSADA) har kvittet seg med alle dopingkontrollører som var knyttet til det tidligere testregimet. Dette er gjort som en del av opprydningen etter beskyldningene om statsstøttet doping, melder NTB.

  Rusada-skilt
  Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal