Hopp til innhold

Innførte nye skoregler i januar – endrer dem etter massivt press

I januar kom Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) med nye skoregler – som det i praksis viste seg vanskelig å håndheve. Det førte til stor usikerhet og frustrasjon. Nå er reglene endret igjen.

Jakob og Filip Ingebrigtsen

SNAKKIS: Skobruken til Filip og Jakob Ingebrigtsen, og en lang rekke internasjonale stjerner, har vært et hett tema denne sommeren. Tirsdag kom det nye regler som gjør at de kan løpe videre i samme sko.

Foto: Trond Reidar Teigen

31. januar gikk Det internasjonale friidrettsforbundet gikk ut med nye skoregler. Dette kom som et svar på skorevolusjonen man har sett på landistanseløping de siste årene, med Nike og Eliud Kipchoge i spissen.

Mindre enn et halvt år senere, et halvår der det knapt har vært arrangert konkurranser, endrer de reglene igjen. Det skjer etter press fra både utøvere, nasjonale forbund og skoprodusentene.

NRK har de siste dagene snakket med en rekke personer i friidretten om misnøyen som har bygd seg opp.

– De nye reglene er frustrerende og ga ikke utøverne et tilstrekkelig vindu til å gjøre nødvendige justeringer. Jeg vet ikke hvor strengt de blir håndhevet, sa Christian Taylor til NRK mandag.

Amerikaneren har to OL-gull og fire VM-gull i tresteg og er en av friidrettens aller største stjerner. Han er dessuten initiativtaker til, og leder for, den uavhengige utøverorganisasjonen The Athletics Association.

Norges Friidrettsforbund etterlyste avklaring.

– Vi har noen spørsmål som vi trenger klare svar på. Ellers blir det kaotiske tilstander, sa generalsekretær Kjetil Hildeskor til NRK.

m8nmDrGENDA

VAR FRUSTRERT: Christian Taylor var blant dem som krevde at Det internasjonale friidrettsforbundet kom på banen med en oppklaring.

Foto: Mike Ehrmann / AFP

– Veldig uklart

Tirsdag kom i hvert fall noen avklaringer. Det er nemlig vedtatt regler som skal gjelde i en overgangsfase til etter OL i Tokyo neste sommer.

Reglementet som kom i januar, kom som et resultat at det dukket opp nye skomodeller som utfordret hva en løpesko er og skal være.

For det første regulerte reglene hvordan en sko kan bygges. «Skoene må ikke gi utøvere noen urettferdig hjelp eller fordel», heter det i reglementet.

Det var imidlertid et annet punkt som skapte trøbbel på kort sikt. Reglene fastslo nemlig at «alle typer sko som skal bli brukt i konkurranse fra og med 30. april må ha vært tilgjengelig for kjøp i butikk eller på nett i fire måneder.»

Det kom nemlig aldri noen liste over hvilke skomodeller som var lovlige og hvilke som ikke var det. Slike lister finnes for hvilke redskaper som er tillatt i tekniske grener.

– Det er et veldig uklart regelverk, så lenge det ikke følges opp med lister på hva som er tillatt. Hvem kan gå rundt og vite nøyaktig hvor lenge og hvordan alle skomodeller er laget og hvordan de har vært distribuert, var det retoriske spørsmålet Kjetil Hildeskor stilte overfor NRK.

Rykter om regelbrudd

En rekke utøvere verden rundt har så langt i sesongen benyttet sko som det i beste fall har vært usikkert om oppfyller kravene i reglene fra januar om å ha vært i salg i fire måneder. Det gjelder også skoene brødrene Ingebrigtsen, Karsten Warholm og Therese Johaug løp i under «Impossible Games».

NRK har fått bekreftet at «rykter om regelbrudd» også nådde friidrettsforbundets lokaler på Ullevaal.

Internasjonalt finnes det også en rekke eksempler på det samme. Regelen ble i realiteten ikke praktisert av noen stevnearrangører.

Derfor tvang det seg fram et behov for en avklaring. Det er den som nå har kommet.

Godkjent med umiddelbar virkning

Kravet om at sko skal ha vært i salg i fire måneder fjernes med umiddelbar virkning. Den nye regelen fastslår at også alle sko som er introdusert etter 31. januar kan benyttes i internasjonale konkurranser med, under visse betingelser.

For det første må skoene være typegodkjent av Det internasjonale friidrettsforbundet. Skoene må dessuten meldes inn i før bruk i et stevne og gjøres tilgjengelig for alle utøvere som eventuelt ikke har en egen skoavtale.

Helt konkret betyr det at både Karsten Warholm og brødrene Ingebrigtsen kan benytte sine vante sko under Diamond League-stevnet i Monaco 14. august uten å være bekymret for utfallet av en eventuell skokontroll.

– Med på å sikre troverdigheten

I de nye reglene er det også justeringer og mer presise beskrivelser av de tekniske kravene til skoene. Denne delen av reglementet gjelder fra og med 1. desember i år.

For Karsten Warholm sin del er dette den viktigste delen av de nye reglene.

H_UWR7fIvZI

SKODD FOR FART: Karsten Warholm løper fort, men det skjer i sko som er godt innenfor kravspesifikasjonene i regelverket.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

– Det er veldig bra at vi har fått et mer konkretisert regelverk som gjør det lettere for alle å vite hva man skal forholde seg til. Og så håper jeg at regelverket i større grad kan være med og sikre troverdigheten til sporten, og jeg synes det er en god start, sier Warholm.

– På hvilken måte bidrar dette til å sikre troverdigheten?

– Når det går fra å være en sko til ikke bare å være en sko, når skoene gir deg en urimelig fordel, det er da man må spørre seg om man er i ferd med å lure både publikum og utøverne selv. Så jeg er veldig glad at det er med på å sikre troverdigheten i større grad.

– Tilhengere av tydelig regelverk

Ifølge Gjert Ingebrigtsen har han og sønnene engasjert seg lite i de pågående diskusjonene.

– Vi er tilhengere av et tydelig regelverk som både kan kontrolleres og om nødvendig sanksjoneres. Utydelige regler skaper unødvendige diskusjoner, og det vanskeliggjør både kontroll og ev sanksjoner. Det blir meningsløst. Det gjelder i friidretten som i alle andre idretter og for den saks skyld alle andre områder i samfunnet, sier han til NRK.

Han påpeker at skoregler ikke har vært noe tema, men bekrefter at de kontaktet skin skoleverandør Nike da det kom nye regler foran årets sesong.

– Da de nye reglene kom i januar, fikk guttene en garanti fra produsenten om at alle skoene de mottar, er godkjent av WA. Dette må guttene stole på, med mindre de spesifikt får beskjed om noe annet. Utøverne kan ikke ha kontroll på de tekniske detaljene for hvordan en sko er bygd og hvordan den selges. Der har vi ikke noe annet valg enn å forholde oss til det de sier, sier Gjert Ingebrigtsen.

Nye regler etter OL

– Disse overgangsreglene gir oss mer tid til å utvikle et sett langsiktige regler, som blir introdusert etter OL i Tokyo neste år, med mål om å finne riktig balanse mellom innovasjon, konkurransefordeler og universalitet, sier generalsekretær Jon Ridgeon i Det internasjonale friidrettsforbundet i pressemeldingen.

Lederen i dommerutvalget i Norges friidrettsforbund, Terje Hoffmann, sier tirsdag ettermiddag til NRK at han ønsker å sette seg grundig inn i regelendringene før han kommenterer dem.

Siste nytt

 • Ledet i Lahti - Lindvik ble nummer fire

  Marius Lindvik ledet etter første omgang i Lahti og var i posisjon til å ta sin første verdenscupseier siden 27. mars 2022.

  Men i 2. omgang falt han tilbake og landet på 121,5 meter. Det holdt ikke mot flere av konkurrentene som hadde vartet opp med klassehopp. Det førte til at Lindvik ble nummer fire, 3,4 poeng fra pallplass.

  – Selvfølgelig er det litt surt å dette akkurat utenfor pallen etter en solid førsteomgang. Men 4. plass er jeg egentlig ganske fornøyd med, sier Lindvik til NRK.

  Lindvik ble sittende lenge på bommen som siste hopper, fordi vinden varierte nedover i bakken.

  - Det blåste bra på toppen, men jeg visste ikke hva som skjedde nedi bakken, sier Lindvik.

  Han sier at han kjapt fikk ristet av seg skuffelsen etter hoppet og at det egentlig var en bra dag for ham.

  – Det var synd. Det var veldig nær å bli en kjempedag, sier Viaplay-ekspert Andreas Stjernen.

  Stjernen mente det var greit sende ut Lindvik ettersom vindforholdene var innenfor den såkalte «korridoren», for å slippe ut hopperne.

  Slovenske Lovro Kos vant rennet etter å ha klemt til med 134 meter i 2. omgang.

  Han vant foran tyske Andreas Wellinger og japanske Ryoyu Kobayashi.

  Johann André Forfang ble nummer seks etter å ha hoppet seg opp fra 16. plass. Kristoffer Eriksen Sundal ble nummer ni.

  – Jeg var ganske skuffet etter første omgang, men det endte godt, sier Forfang etter rennet.

  En som derimot var skuffet var Halvor Egner Granerud. Han ble til slutt nummer 19. Da han møtte NRK kom han med et revnet startnummer.

  – Jeg var litt irritert, så raknet jeg litt. Det var ikke mer enn det, sier Granerud til NRK om hvordan startnummeret revnet.

  Han karakteriserte det hele som «skuffelse».

  Marius Lindvik
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Steen Olsen i seierskampen - rett bak Odermatt

  Oppdateres - alle løperne har ikke kjørt i første omgang.

  Alexander Steen Olsen gir Marco Odermatt kamp om å vinne fredagens storslalåm i Aspen. Han er nærmest sveitseren før finaleomgangen.

  Kjelsås-alpinisten imponerte i den amerikanske traseen og la seg kun tolv hundredels sekund bak Odermatts ledertid.

  Steen Olsen har tidligere én seier i verdenscupen. Den kom i slalåm i Palisades Tahoe for litt over ett år siden, og nå har 22-åringen muligheten til å doble antallet.

  I så fall må han bryte Odermatts enorme rekke på ti strake seirer i storslalåm.

  Henrik Kristoffersen er nest best av de norske alpinistene. Han er foreløpig nummer fem og øyner en topplassering. Det skiller 64 hundredeler opp til Odermatt.

  To hakk lenger ned på lista følger Atle Lie McGrath (+0,77), mens Timon Haugan (+1,98) i skrivende stund er nummer 16.

  Førsteomgangen i Aspen pågår fortsatt, men de antatt beste har kjørt. Finaleomgangen starter klokken 21.00 norsk tid. (NTB)

  Alexander Steen Olsen
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Midtjylland med siste nytt om Kristoffer Olsson: – Fortsatt ikke ved bevissthet

  Den svenske landslagsspilleren Kristoffer Olsson (28) viser små forbedringer etter at han ble akutt syk, men tilstanden anses fortsatt som alvorlig.

  Det kommer fram i en oppdatering fra Midtjylland fredag kveld.

  – Siste nytt er at Kristoffers vitale organer fungerer, og legene ser små forbedringer, men situasjonen er fortsatt alvorlig. Han har fortsatt ikke vært ved bevissthet, sier den danske klubbens administrerende direktør Claus Steinlein.

  Tirsdag gikk Midtjylland ut med nyheten om at Olsson hadde kollapset i sitt hjem og siden fått behandling på sykehus. Han lå da i respirator, og det ble opplyst at den akutte sykdommen var relatert til hjernen.

  – Alle i FC Midtjylland er naturligvis dypt påvirket av situasjonen, hvor en lagkamerat og nær venn kjemper slik som Kristoffer gjør nå, sier Steinlein. (NTB)

  Kristoffer Olsson
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal