Hopp til innhold

Eckhoff dediserte seieren til ukrainsk 2-åring: – Jeg gikk for han

Tiril Eckhoff kunne endelig ta sesongens første seier. Etter målgang viste hun støtte til en ukrainsk familie hun har tenkt mye på den siste uka.

Tiril Eckhoff og familien Rudenchyk

TENKTE PÅ DEM: Tiril Eckhoff forteller at hun gikk for Johannes (snart 2 år) og familien i Kontiolahti.

Foto: AFP/_rudenchyk_

Det var en tydelig lettet Tiril Eckhoff som tok vare på det gode utgangspunktet på jaktstarten og vant i Kontiolahti foran Dorothea Wierer og Denise Herrmann.

Hun har hatt en tøff sesongen med varierende resultater, men i den finske løypa var det ikke egne utfordringer som ga mest motivasjon.

– Han sendte bilde av sønnen sin i en kjeller og sa jeg skulle gå for Johannes, så i dag var det for Vitalij jeg gikk, avslører Eckhoff etter seieren.

– Det jævligste en pappa kan oppleve

Vitalij Rudentsjuk er venn av Eckhoff og smører og servicemann for hennes skiprodusent Fischer. Han er ukrainsk og har hatt det fryktelig tøft siden krigen brøt ut.

– Det er vanskelig å kontrollere følelsene, når du vet familien din kan dø når som helst, sier han til NRK fra den polske grensa.

Familien Rudenchyk

TØFT: Vitalij Rudentsjuk håper å bli gjenforent med kona og sønnen i løpet av det neste døgnet, men er fremdeles veldig bekymret for situasjonen i hjemlandet. Her avbildet på flyplassen før OL-avreise.

Foto: _rudenchyk_/instagram

Der venter han på kona og sønnen på snart to år, Johannes.

Mens han selv var i OL dro de, som bor i Østerrike, til foreldrene i Ukraina. Da krigen brøt ut ble hjembyen hardt angrepet, og de søkte dekning i en kjeller før de etter hvert startet ferden mot den polske grensen.

– Vitalij er ikke i Ukraina, mens familien hans er der. Og det tror jeg er noe av det jævligste en pappa kan oppleve, sier Eckhoff som har holdt kontakten med smøreren hele uka.

Ble rørt av gesten

For Rudentsjuk har støtten fra skiskyttermiljøet, og spesielt Eckhoff, betydd mye.

Han forteller at også kona ble utrolig glad og rørt da hun fikk høre at Eckhoff hadde gått for sønnen Johannes.

– Det er utrolig godt å føle støtten fra Tiril. Jeg får mange meldinger fra utøvere og det hjelper. Situasjonen er utrolig vanskelig, jeg klarer nesten ikke forstå hva som skjer. Det er en virkelig kritisk og alvorlig tid for familien min og hele Ukraina. Men det har hjulpet meg mentalt å få så mye støtte fra skiskyttermiljøet, forteller han.

Eckhoff på topp

ØVERST IGJEN: Fjorårets verdenscupvinner er tilbake på toppen av pallen.

Foto: VESA MOILANEN / AFP

– Skikkelig stolt

Etter jaktstartseieren i Kontiolahti kunne Eckhoff puste lettet ut.

Både fordi det ser ut til at Rudentsjuk blir gjenforent med sønnen og kona innen veldig kort tid, og fordi hun omsider kan stå øverst på pallen igjen.

Det er deilig å få til på tampen av sesongen. Det er det, bekrefter fjorårets verdenscupvinner.

Sesongstarten var preget av svake resultater, og før jul avbrøt hun verdenscuprunden i Frankrike for å reise hjem og hvile.

I OL slo hun tilbake med både individuelt sølv og bronse, men det var først på søndagens jaktstart i Kontiolahti sesongens første seier endelig kom.

Jeg føler jeg har vært god. Jeg har stått skikkelig i møkk og gravd meg ut av det. Jeg er skikkelig stolt av å ha fått til det. Det er ikke så mange som klarer å stoppe opp når man ikke får det til, men det gjorde jeg i år. Jeg gjorde en helomvending, satset alt på OL, og det gikk bra, forteller Eckhoff til NRK.

Selvtilliten tilbake

Eckhoff ble nummer to på gårsdagens sprint og gikk ut bare fem sekunder bak tyske Denise Herrmann og samtidig som gårsdagens overraskelse, Stina Nilsson.

Men hun la fort bak seg begge to – og resten av feltet. Det ble fullt hus og ledelse på første, andre og tredje skyting.

På siste skyting sprakk hun med to bom, men ledelsen var såpass solid at konkurrentene aldri klarte å ta henne igjen. Kontrollert gikk hun inn til seier, 5,9 sekunder foran Dorothea Wierer og snaue 20 sekunder foran Herrmann.

Jeg tror det hjalp henne å ha et bra OL. Selvtillit hjelper alltid i skiskyting, selv om man vet nivået er der, sier Ingrid Tandrevold om lagvenninnen.

Det ble en sterk norsk dag totalt sett også.

Marte Olsbu Røiseland gikk seg opp fire plasser på sprinten og sikret fjerdeplassen. Med det vant hun jaktstartkula, og økte også ledelsen i verdenscupen sammenlagt.

Fysisk er det veldig bra. Jeg hørte jeg hadde beste langrennstid og det er noe å ta med seg, men det er tre bom for mye, forteller Røiseland.

Karoline Knotten klarte seg med bare én bom og ble nummer fem.

Nå er sesongen min redda nesten. Jeg kan bygge på dette, for jeg vet at jeg kan. Nå er det gøy med skiskyting, sier Knotten til NRK.

Sportsnyheter

Britain Soccer League Cup

Liverpool-kapteinen i tårer etter «juniorbragd» – Chelsea hudflettes av ekspertene

Kaptein Virgil van Dijk og et juniorpreget Liverpool vant ligacupen etter et nervedrama av de sjeldne søndag. Da seieren var et faktum, kom tårene hos kapteinen.

Siste nytt

 • Idrettspresident Zaineb Al-Samarai ble mor for første gang søndag

  Idrettspresident Zaineb Al-Samarai og ektemannen Jan Erik Fåne ble søndag foreldre til en jente.

  – Vi er veldig slitne, men så lykkelige, sier idrettspresidenten i en uttalelse til NTB.

  Jenta har fått navnet Maja.

  Al-Samarai har tidligere uttalt at hun ser for seg å være tilbake på jobb og reise til Paris-OL «hvis kroppen tillater det». Lekene varer fra 26. juli til 11. august.

  Al-Samarai ble valgt som idrettspresident i juni. Hun tok over etter Berit Kjøll.

  (NTB)

  g8HeTJLrxxI
  Foto: NTB
 • Ronaldo med uvanlig gest mot supportere -forbundet etterforsker

  Cristiano Ronaldo svarte med å veive armen foran skrittet mot Al-Shababs supportere etter Al-Nassrs seier i saudiarabisk fotball søndag.

  Etter kampen skal Al-Shabab-supporterne ha ropt navnet til Lionel Messi flere ganger. Messi har i mange år vært Ronaldos store rival på fotballbanen.

  I et videoklipp kan man se Ronaldo ta hånden til øret før han veivet armen foran skrittet flere ganger.

  Ifølge saudiarabiske medier skal fotballforbundet i landet etterforske episoden.

  Al-Nassr har ikke kommentert saken hittil, ifølge Reuters.

  (NTB)

  lTqQ2qvYP08
  Foto: AP
 • Messi berget poeng for Inter Miami

  Inter Miami så ut til å gå på et bortetap for LA Galaxy, men på overtid dukket Lionel Messi opp og berget poeng for gjestene fra Florida.

  Argentineren pirket ballen i mål i det 92. minuttet etter et strålende innlegg fra Jordi Alba. Scoringen er Messis første for sesongen, som ble sparket i gang forrige uke.

  Inter Miami tar seg dermed opp til tabelltopp i MLS, men med en kamp mer spilt enn nesten samtlige lag.

  (NTB)

  5q-xv16Qo9s
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal