Hopp til innhold

Endelig elsket av sine egne

Han var uthengt som horekunde, utskjelt for innsatsen på landslaget og bakerst i stjernekøen i Real Madrid. Nå går alt så meget bedre for Karim Benzema (26).

Benzema

LEVERER ENDELIG VARENE: Karim Benzema har hatt en trøblete landslagshistorie. Nå ser det ut til at det løsner for kraftspissen fra Lyon. Han har lagt sexsaken bak seg og ser fremover.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Benzema portrett

Karim Benzema har virkelig våknet til i den franske landslagstrøya.

Foto: Clive Mason - FIFA / FIFA via Getty Images

I løpet av fire dager i vinter ble sexsaken mot ham frafalt og han fikk sitt første barn – datteren Mélia. Seks måneder senere har han nå begynt å leve opp til forventningene som stilles til ham i Frankrike.

Det siste halve året har med få unntak vært en lang opptur for den sterke spissen fra Lyon.

– Vi har hatt noen situasjoner å løse de siste to årene. Ikke bare på fotballbanen, men også på et menneskelig nivå. Til tider var ikke ting så hyggelige for ham (Benzema), og jeg måtte fortelle ham visse ting, fortalte Frankrike-trener Didier Deschamps til AP.

På to kamper i Brasil står han nå med tre mål og to målgivende pasninger. Det gjør han til poengkonge da alle lag hadde spilt to kamper.

Veien til toppen av VMs toppscorerliste har ikke alltid vært lett for 26-åringen.

Tiltalt for sex med mindreårig

Benzema har ikke bare hatt uryddige omganger på banen, også utenfor banen har det stormet rundt franskmannen med foreldre fra Algerie.

I oppladningen til VM i 2010 kom historien ut som skulle ryste det franske fotballmiljøet. Karim Benzema ble avhørt og tiltalt av politiet for å ha hatt sex med en 16-årig prostituert i Paris i 2008. Også Franck Ribéry og Sidney Govou var involvert i skandalen.

Hun skal ha utgitt seg for å være over 18 år. Ribery innrømmet å ha hatt sex med henne, men at hun skal ha løyet på alderen. Benzema derimot benektet alt i saken.

Det hele har hengt som en skygge over franskmannen, og så sent som i januar 2014 var saken oppe i retten og siktelsen mot alle spillerne ble frafalt. Manglende bevis var årsaken.

Slo seg opp blant stjernene i Lyon

Reisen fra å være et av Frankrikes største talenter til å bli en av de største stjernene på et fransk lag som har åpnet forrykende i VM begynner i en sesong der han som 17-åring slår igjennom på Lyons førstelag.

Et Lyon-lag som i 2005 var spekket med kjente navn.

Der var Fred som nå håper å skyte Brasil til VM-triumf. Der var Sylvain Wiltord som scoret i EM-finalen i 2000. Og der var John Carew, samt spillere som Sidney Govou, Florent Malouda og Juninho Pernambucano.

På dette laget gjorde 17-åringen sin entré og scoret blant annet mot Rosenborg i Mesterligaen i desember 2005 – den målgivende pasningen hadde John Carew.

Nye «Galácticos»

Benzema og Grosso

EM 2008 ble en skuffelse for Karim Benzema. Fabio Grosso og Italia ble for sterke.

Foto: Michel Euler / AP

Til EM i 2008 var forventningene til Benzema store, men en lang historie med landslagsskuffelser skulle begynne i Sveits dette året. Frankrike røk ut etter tre kamper og kom seg aldri til Østerrike der kvartfinalen skulle spilles. .

Karim Benzema skuffet i 0-0-kampen mot Romania, ble vraket på grunn av dårlig innstilling i Nederland-kampen og var igjen usynlig mot Italia i siste kamp.

Etter spissens to meget gode sesonger i Lyon ble han hentet til Real Madrid i august 2009. Han kom inn samme sommer som blant andre Cristiano Ronaldo, Kaká, Álvaro Negredo og Xabi Alonso, som en del av kjøpefesten til det nye «Galácticos».

Benzema klarte aldri å etablere seg og ble til stadighet vraket for Gonzalo Higuaín. Så ofte at han ikke ble tatt med i troppen til VM i Sør-Afrika.

Overgangen til Real Madrid og det faktum at han ikke klarte å levere varene på landslaget var hovedgrunnene til vrakingen.

Løsnet i Real

Sesongene etter 2010-skuffelsen skulle bli bedre for den kraftige spissen. Han spilte seg inn på laget på vårsesongen 2011, og leverte en meget sterk 2011/2012-sesong.

32 mål og 14 assist ble fasiten for spissen som gikk inn mot EM i 2012 med forventninger om å endelig skulle levere på landslaget.

Det lyktes ikke.

EM ble nok en gang en skuffelse. Frankrike kom seg så vidt videre fra gruppespillet og røk mot Spania i kvartfinalen. Benzema endte på null nettkjenninger, og selv om han skapte på to målgivende pasninger fikk han ikke den største anerkjennelsen.

Samlet sett har Benzemas franske karriere ikke vært like god som nasjonen har forventet. Han hadde før VM-oppkjøringen startet scoret 19 mål på 65 kamper. Bare tre av dem mot det som kan betegnes som større fotballnasjoner, nemlig England, Nederland og Brasil.

Benzema mot Sverige

EM i 2012 ble nok en nedtur for Karim Benzema. Han har enda til gode å briljere i et mesterskapet. Starten i Brasil-VM har derimot virket lovende.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Vendepunktet

Selv med et VM som fortsatt ikke er ferdigspilt, kan man nesten fastslå at 2013/14-sesongen til Benzema er hans mest minnerike.

Selv om han opplevde en viss måltørke i perioder mot slutten av sesongen for Real Madrid ble han stående med 24 mål og 17 målgivende. Han har vært en viktig spiller for et lag spekket med offensive stjerner og skaffet rom for Bale og Ronaldo. En sesong som ble kronet med seier i Mesterligaen.

På Les Bleus spilte han en viktig rolle i kvalifiseringen til VM – til slutt.

Han ble vraket av trener Didier Deschamps i september etter å ha spilt 1222 minutter uten mål.

– Jeg er den første til innrømme at jeg ikke spilte godt nok, sa Benzema til AP.

I oktober var han tilbake, og han brøt målforbannelsen mot Australia i 3-0-seieren. Det la også trener Deschamps merke til.

– Publikum gjorde narr av ham, og reaksjonen (da han scoret) endret mye. Folk så at han ikke var den samme personen, han hadde ikke lenger det lukkede ansiktsuttrykket, sa Deschamps, til AP.

– En ny æra

Han spilte en nøkkelrolle i omspillskampene til VM mot Ukraina, og etter dette har han ikke sett seg tilbake.

– Etter Mélias fødsel i februar har han blitt en forandret person, han har vokst og tar mer ansvar, ifølge Julien Laurens som følger Frankrike tett som forfatter og skribent.

Nå er han for første gang i sin karriere den største stjernen i det franske laget og VM kunne ikke komme på et bedre tidspunkt for Frankrike og Benzema. Mer moden, bedre forberedt og mer selvsikker enn noensinne.

– Det er et nytt lag, en ny æra og et lag fylt med talent som kan gjøre noe ekstraordinært i dette VM, sa Benzema etter åpningskampen.

Foreløpig leverer spissen varene.

Se Benzemas tre scoringer hittil i VM:

Frankrike i ledelsen etter straffe og rødt kort til Honduras
Frankrike øker til 3-0 og Benzemas tredje scoring
Benzema setter Frankrikes fjerde scoring
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal