Endelig elsket av sine egne

Han var uthengt som horekunde, utskjelt for innsatsen på landslaget og bakerst i stjernekøen i Real Madrid. Nå går alt så meget bedre for Karim Benzema (26).

Benzema

LEVERER ENDELIG VARENE: Karim Benzema har hatt en trøblete landslagshistorie. Nå ser det ut til at det løsner for kraftspissen fra Lyon. Han har lagt sexsaken bak seg og ser fremover.

Foto: MARKO DJURICA / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Benzema portrett

Karim Benzema har virkelig våknet til i den franske landslagstrøya.

Foto: Clive Mason - FIFA / FIFA via Getty Images

I løpet av fire dager i vinter ble sexsaken mot ham frafalt og han fikk sitt første barn – datteren Mélia. Seks måneder senere har han nå begynt å leve opp til forventningene som stilles til ham i Frankrike.

Det siste halve året har med få unntak vært en lang opptur for den sterke spissen fra Lyon.

– Vi har hatt noen situasjoner å løse de siste to årene. Ikke bare på fotballbanen, men også på et menneskelig nivå. Til tider var ikke ting så hyggelige for ham (Benzema), og jeg måtte fortelle ham visse ting, fortalte Frankrike-trener Didier Deschamps til AP.

På to kamper i Brasil står han nå med tre mål og to målgivende pasninger. Det gjør han til poengkonge da alle lag hadde spilt to kamper.

Veien til toppen av VMs toppscorerliste har ikke alltid vært lett for 26-åringen.

Tiltalt for sex med mindreårig

Benzema har ikke bare hatt uryddige omganger på banen, også utenfor banen har det stormet rundt franskmannen med foreldre fra Algerie.

I oppladningen til VM i 2010 kom historien ut som skulle ryste det franske fotballmiljøet. Karim Benzema ble avhørt og tiltalt av politiet for å ha hatt sex med en 16-årig prostituert i Paris i 2008. Også Franck Ribéry og Sidney Govou var involvert i skandalen.

Hun skal ha utgitt seg for å være over 18 år. Ribery innrømmet å ha hatt sex med henne, men at hun skal ha løyet på alderen. Benzema derimot benektet alt i saken.

Det hele har hengt som en skygge over franskmannen, og så sent som i januar 2014 var saken oppe i retten og siktelsen mot alle spillerne ble frafalt. Manglende bevis var årsaken.

Slo seg opp blant stjernene i Lyon

Reisen fra å være et av Frankrikes største talenter til å bli en av de største stjernene på et fransk lag som har åpnet forrykende i VM begynner i en sesong der han som 17-åring slår igjennom på Lyons førstelag.

Et Lyon-lag som i 2005 var spekket med kjente navn.

Der var Fred som nå håper å skyte Brasil til VM-triumf. Der var Sylvain Wiltord som scoret i EM-finalen i 2000. Og der var John Carew, samt spillere som Sidney Govou, Florent Malouda og Juninho Pernambucano.

På dette laget gjorde 17-åringen sin entré og scoret blant annet mot Rosenborg i Mesterligaen i desember 2005 – den målgivende pasningen hadde John Carew.

Nye «Galácticos»

Benzema og Grosso

EM 2008 ble en skuffelse for Karim Benzema. Fabio Grosso og Italia ble for sterke.

Foto: Michel Euler / AP

Til EM i 2008 var forventningene til Benzema store, men en lang historie med landslagsskuffelser skulle begynne i Sveits dette året. Frankrike røk ut etter tre kamper og kom seg aldri til Østerrike der kvartfinalen skulle spilles. .

Karim Benzema skuffet i 0-0-kampen mot Romania, ble vraket på grunn av dårlig innstilling i Nederland-kampen og var igjen usynlig mot Italia i siste kamp.

Etter spissens to meget gode sesonger i Lyon ble han hentet til Real Madrid i august 2009. Han kom inn samme sommer som blant andre Cristiano Ronaldo, Kaká, Álvaro Negredo og Xabi Alonso, som en del av kjøpefesten til det nye «Galácticos».

Benzema klarte aldri å etablere seg og ble til stadighet vraket for Gonzalo Higuaín. Så ofte at han ikke ble tatt med i troppen til VM i Sør-Afrika.

Overgangen til Real Madrid og det faktum at han ikke klarte å levere varene på landslaget var hovedgrunnene til vrakingen.

Løsnet i Real

Sesongene etter 2010-skuffelsen skulle bli bedre for den kraftige spissen. Han spilte seg inn på laget på vårsesongen 2011, og leverte en meget sterk 2011/2012-sesong.

32 mål og 14 assist ble fasiten for spissen som gikk inn mot EM i 2012 med forventninger om å endelig skulle levere på landslaget.

Det lyktes ikke.

EM ble nok en gang en skuffelse. Frankrike kom seg så vidt videre fra gruppespillet og røk mot Spania i kvartfinalen. Benzema endte på null nettkjenninger, og selv om han skapte på to målgivende pasninger fikk han ikke den største anerkjennelsen.

Samlet sett har Benzemas franske karriere ikke vært like god som nasjonen har forventet. Han hadde før VM-oppkjøringen startet scoret 19 mål på 65 kamper. Bare tre av dem mot det som kan betegnes som større fotballnasjoner, nemlig England, Nederland og Brasil.

Benzema mot Sverige

EM i 2012 ble nok en nedtur for Karim Benzema. Han har enda til gode å briljere i et mesterskapet. Starten i Brasil-VM har derimot virket lovende.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Vendepunktet

Selv med et VM som fortsatt ikke er ferdigspilt, kan man nesten fastslå at 2013/14-sesongen til Benzema er hans mest minnerike.

Selv om han opplevde en viss måltørke i perioder mot slutten av sesongen for Real Madrid ble han stående med 24 mål og 17 målgivende. Han har vært en viktig spiller for et lag spekket med offensive stjerner og skaffet rom for Bale og Ronaldo. En sesong som ble kronet med seier i Mesterligaen.

På Les Bleus spilte han en viktig rolle i kvalifiseringen til VM – til slutt.

Han ble vraket av trener Didier Deschamps i september etter å ha spilt 1222 minutter uten mål.

– Jeg er den første til innrømme at jeg ikke spilte godt nok, sa Benzema til AP.

I oktober var han tilbake, og han brøt målforbannelsen mot Australia i 3-0-seieren. Det la også trener Deschamps merke til.

– Publikum gjorde narr av ham, og reaksjonen (da han scoret) endret mye. Folk så at han ikke var den samme personen, han hadde ikke lenger det lukkede ansiktsuttrykket, sa Deschamps, til AP.

– En ny æra

Han spilte en nøkkelrolle i omspillskampene til VM mot Ukraina, og etter dette har han ikke sett seg tilbake.

– Etter Mélias fødsel i februar har han blitt en forandret person, han har vokst og tar mer ansvar, ifølge Julien Laurens som følger Frankrike tett som forfatter og skribent.

Nå er han for første gang i sin karriere den største stjernen i det franske laget og VM kunne ikke komme på et bedre tidspunkt for Frankrike og Benzema. Mer moden, bedre forberedt og mer selvsikker enn noensinne.

– Det er et nytt lag, en ny æra og et lag fylt med talent som kan gjøre noe ekstraordinært i dette VM, sa Benzema etter åpningskampen.

Foreløpig leverer spissen varene.

Se Benzemas tre scoringer hittil i VM:

Frankrike i ledelsen etter straffe og rødt kort til Honduras
Frankrike øker til 3-0 og Benzemas tredje scoring
Benzema setter Frankrikes fjerde scoring
Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal