Hopp til innhold

En kamp kun med tapere

Onsdagens privatlandskamp mellom Norge og Israel oppsummerer hele året for landslaget. Det er en kamp mellom lidende tapere - hvor gevinsten kun er enda mer lidelse og tap.

d0i2Khot5Rk

KLAR FOR KAMP: Lars Lagerbäck må lede Norge ut i en uviktig kamp - midt i den pågående pandemien.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Laster innhold, vennligst vent..

Dette er en kamp ingen av lagene vil spille. Eller burde ha spilt. Dels fordi den foregår midt i den stadig mer intense andre bølge av koronapandemien.

Dels fordi den kun er egnet til å minne begge lag på det målet de var så nær, men ikke klarte å nå, altså EM.

For dagen etter den på alle måter meningsløse kampen møtes Serbia og Skottland i Beograd til playoff-finalen om den forjettede plassen i EM-sluttspillet neste år.

Norge har ikke vært i EM-sluttspill siden vår debut i 2000. Israel har aldri vært der.

Dette er i stedet en form for bronsefinale i nasjonsliga-playoffet om plass i EM-sluttspillet.

Bronsefinaler er allerede idrettens mest moll-stemte og meningsløse oppgjør. To lag som heller ville vært et annet sted skal spille om noe som egentlig ikke betyr noe som helst for dem. Denne gangen er det hele fullstendig meningsløst.

Likevel kommer Israel til Ullevaal med spiller, trenere, støtteapparat og notabiliteter.

oG6OZJ5_OQs

Landslagsspillerne må ha på seg munnbind når de forflytter seg rundt mellom treninger og andre gjøremål. Her er Alexander Sørloth sammen med Marius Lode.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

«Dansen rundt gullkalven»

Uttrykket stammer fra andre mosebok og handler om at israelerne i den utålmodige ventingen på at Moses skal komme ned fra Sinaifjellet med de 10 bud får støpt en gullkalv som de i stedet begynner å tilbe.

Da Moses til slutt kommer ned etter 40 dager blir han rasende og ødelegger gullkalven. Mens Jahve, altså Gud, straffer rundt 3000 israelerne med døden.

Dødstallet relatert til korona i Israel er i øyeblikket på vei til å nå nettopp 3000.

Og det vi ser på Ullevaal er på aller tydeligste vis vår tids dans rundt gullkalven.

Alt dreier seg om å oppfylle TV-rettigheter, uavhengig av det vi egentlig burde fokusere på, nemlig smittefare og for den del etikk.

Derfor følte Norges Fotballforbund i oktober at de var nødt til å arrangere denne privatlandskampen, på et tidspunkt som ikke kunne vært mindre passende for slikt.

Tid for TV-tid

Der UEFA burde vist moralsk ansvar og avlyst denne onsdagskveldens kamper, kan Europa seg i stedet få gleden av å få isolasjonen opplyst av kamper som Nederland-Spania, Hellas-Kypros og for den del Danmark-Sverige. Ingen av dem betyr noe som helst annet enn oppfyllelse av rettigheter.

Der Nasjonsligaen skulle fri oss fra det onde, for å holde oss til det bibelske, innen landslagsfotballen, nemlig privatlandskamper, er onsdag 11. november en syndens plaskedam.

Alt er for å tilby TV-kamper. TV-tid er i det hele tatt den internasjonale toppfotballens eneste raison d'être for øyeblikket.

Altså toppfotballens eksistensberettigelse, for å si det bittelitt enklere. Ingen publikum, ingen reell entusiasme eller lidenskap, ingen sosial møteplass- kun TV-tid.

Derfor arrangeres 20 kamper mellom landslag som enten allerede har kvalifisert seg til EM eller ikke lenger har sjansen.

Hvilket betyr 40 landslagstropper på reise, midt i et kampprogram som allerede blir kritisert for å være alt for tett for toppspillere i hele Europa.

byLl11xdW4c

Martin Ødegaard er tilbake etter en skadeperiode og klar for kamp igjen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Dette er unntakstider, ikke tider for unntak

Israel kan kun komme til Ullevaal fordi de er definert som å være på jobb. Og på sitt vis er det.

Men allerede i august, da første søknad fra NFF om unntak fra innreisekarantene kom, for å kunne gjennomføre høstens landskamper, var det kontroversielt.

Siden har smittesituasjonen forverret seg. Norge er, på samme måten som resten av Europa, på vei til å bli stengt mer eller mindre ned.

I en slik situasjon er det ikke en meningsløs kamp som denne som skal rettferdiggjøre et unntak fra karantene-regler, jobb eller ei.

Fordi dette er ikke et eksempel på normalitet, et tegn på at det finnes håp gjennom at vi kan oppleve idrettslig aktivitet, som vi har argumentert med på flere nivåer.

Dette er mye nærmere en hån mot de innstramninger vi ellers opplever.

For skal vi akseptere at dette er så viktig ut fra nasjonale hensyn at vi alle bør støtte gjennomføringen, må det første og vesentlige kravet være at det faktisk er et arrangement med nasjonal interesse. D

e to siste Nasjonsliga-kampene kunne kanskje rettferdiggjort dette hvis de skulle blitt spilt på hjemmebane. Kampen mot Israel gjør det definitivt ikke.

En påminnelse om hva som kunne vært

Helt siden midten av juni har fotball-Norge sett frem til denne uka. Hvor den gylne billett til EM endelig skal utdeles. I stedet skal vi gjøre unna en landskamp som i øyeblikket kun er egnet til å provosere.

Både Norge og Israel kommer denne uka kun til å bli minnet på nederlagene i semifinalene i playoff-kampene om EM-plass.

Israel har aldri kvalifisert seg for EM. Norge én eneste gang, som vi har hørt mye om det siste året. Nederlaget for Serbia var det tyngste for et norsk landslag på flere tiår. Fordi vi hadde fått så enormt lang tid til å bygge opp forventningene.

Først fordi Nasjonsligaen er så pussig satt sammen at det går halvannet år fra gruppespill til de forjettede playoff-kampene.

Så ytterligere et halvt års utsettelse grunnet pandemien. Så lang tid hadde det til slutt gått at Norge plutselig hadde fått opp en ny rekke landslagsspillere med kvaliteter som ga entusiasme og fremtidstro.

I Beograd på torsdag møtes i stedet Serbia og Skottland i finalen om en EM-plass.

Samtidig kan Ungarn, Georgia og Nord-Irland utnytte hjemmebanefordelen til å få til det samme.

Sistnevnte lag ble ikke bare slått 5-1 av Norge på Windsor Park tidligere i høst - nordirene kan også bli historiske ved å bli det første land i historien som kvalifiserer seg til et sluttspill uten å ha vunnet en eneste kamp i ordinær tid.

Norge vant i samme tidsrom fire kamper. På Ullevaal på onsdag har det ingenting å si.

Da spilles en kamp hvor det uansett kun er tapere.

Sportsnyheter

Fähndrich i tårer etter svenskenes «usportslige» manøver: – Vi gjør alt for hverandre

Sveriges Moa Ilar ble diskvalifisert i Lahti etter å ha hjulpet Maja Dahlqvist til seier i sprintverdenscupen. Rivalen Nadine Fähndrich stod oppløst i tårer i pressesonen.

Siste nytt

 • Norge nummer fire i lagkonkurransen i Lahti

  Halvor Egner Granerud, Johann André Forfang, Robert Johansson og Daniel-André Tande endte på 4.-plass i lagkonkurransen i hopp i Lahti lørdag.

  Den norske kvartetten lå langt bak etter første omgang og greide aldri å blande seg i tetstriden i lørdagens konkurranse i Finland.

  I første omgang skuffet både Tande og Johansson og landet på henholdsvis 101 og 111 meter. Granerud og Forfang bidro begge godt med hopp på henholdsvis 120 og 126 meter, men Norge var langt bak de beste lagene.

  I annen omgang løftet både Johansson og Tande seg stort. Johansson hoppet 126,5 meter, mens Tande landet på 127,5. Forfang fulgte opp med 124,5 meter, før Granerud avsluttet for Norge med 129,5 meter.

  Østerrike vant konkurransen foran Slovenia og Polen. Det skilte 20,1 poeng opp til pallen for det norske laget.

  Finland Ski Jumping World Cup
  Foto: Antti H'm'l'inen / AP
 • Maanum scoret da Arsenal vant over erkerivalen

  Frida Maanum scoret kampens siste mål da Arsenal knuste erkerival Tottenham 5-1 i den engelske superligaen for kvinner lørdag.

  Den norske landslagsspillerens mål kom kvarteret før slutt. Maanum fikk ballen på midtstreken og førte den oppover i banen.

  Da hun nærmet seg 16-meteren, curlet hun ballen over Tottenham-keeper Tinja-Riikka Korpela og i mål. Det var hennes sjette ligamål denne sesongen.

  Trepoengeren gjør at Arsenal holder følge med Chelsea i tetkampen i superligaen. De røde og hvite er to poeng bak London-rivalen, men har én kamp mer spilt.

  Maanum spilte hele kampen for Arsenal, mens Celin Bizet Ildhusøy ble byttet ut etter 80 minutter for Tottenham.

  Maanum og Ildhusøy er høyst trolig med når Norge skal møte Sverige og Spania i treningskamper i april. I sommer det VM i Australia og New Zealand.

  Frida Maanum for Arsenal
  Foto: Roy Kenneth Sydnes Jacobsen / NRK
 • Skottland åpnet EM-kvalifiseringen med seier

  Skottlands fotballherrer hadde bra kontroll hjemme mot Kypros og vant 3-0 i den første kampen i Norges EM-kvalifiseringsgruppe.

  Det første målet ordnet John McGinn da han løp inn et innlegg fra Andy Robertson etter 20 minutter. Senere brente skottene en del sjanser, og de skapte spenning for seg selv ved ikke å punktere kampen.

  Tre minutter kom imidlertid en forløsende scoring ved innbytter Scott McTominay. Han kom på løp og satte ballen i mål etter fint forarbeid av Ryan Christie og Lyndon Dykes.

  Manchester United-profilen var på farten igjen på overtid og styrte inn 3-0. Dermed ble det en meget trygg seier for hjemmelaget.

  Fem minutter på overtid ble Nicholas Ioannou utvist etter å ha fått sitt annet gule kort.

  Kypriotene skapte få farligheter og får det trolig svært tøft i en gruppe som foruten Skottland består av Norge, Spania og Georgia.

  Scotland Cyprus Euro 2024 Soccer
  Foto: Jane Barlow / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste