Hopp til innhold
Kommentar

En glad gutt

For Lucas Braathen var det viktigere å være glad enn å vinne skirenn. Norges Skiforbund har derimot ingen som helst grunn til å smile.

qZvpYlXmpb4

LEGGER OPP: Lucas Braathen fortalte på en pressekonferanse i Sölden fredag han han legger.

Foto: AFP

Det Lucas Braathen fortalte en spent skiverden i Sölden i dag kan ikke betegnes som annet enn et rent sjokk.

Det er samtidig det mest kraftfulle oppgjør med et forbund norsk idrett har opplevd. Inkludert lagkamerat, unnskyld tidligere lagkamerat, Henrik Kristoffersens rettssak mot det samme forbund i 2019.

Kommunikasjonen gjennom tre år mellom Skiforbundet og dets utøvere har åpenbart vært så dårlig og nedslående at det til slutt tok bort all glede ved å kjøre på ski.

_xQWTjqzQPc

TOK TIL TÅRENE: Lucas Braathen under fredagens pressekonferanse i Sölden.

Foto: AP

Slo opp på sms

Han stemplet Skiforbundets opptreden overfor ham selv og de andre som har ønsket forbedrede avtaler som så vel «provoserende» som «skitten» og «respektløs».

I den grad at en 23-årig alpinstjerne med siktet innstilt videre oppover på himmelen- og bare dit- gikk til det mest radikale skritt en toppidrettsutøver kan gjøre innenfor sitt univers:
Han la opp.

Og kanskje symboliserer måten Skiforbundet fikk overbragt nyheten på mer enn noe annet hvor langt over i det infantile denne prosessen har endt.

På slutten av pressekonferansen fortalte far Bjørn Braathen at han hadde prøvd å ringe sportssjef for alpint, Claus Ryste,på morgenen for å overbringe den dramatiske beskjeden. Ryste hadde ikke svart, så far Braathen hadde sendt ham en SMS om at sønnen legger opp.

Slutt på SMS, altså. Taylor Swift kunne fint skrevet en sang om denne dagen.

Les også Kristoffersen avslører etter drastisk Braathen-valg – har tenkt det samme selv

Kristoffersen og Braathen

I Bjørnsons ånd

Med det har Norge mistet en kommende verdensener.

Skiforbundet har mistet sitt mest attraktive sponsorobjekt de neste 10 årene.

Mens Lucas Braathen selv gjør noe han mener er mye viktigere- han har det bra. For første gang på et halvår, mente han selv.

Nå venter et liv uten ski og sponsorklær for Braathen.

Og samtidig et liv i Bjørnsons ånd.

Nasjonalskalden med Bjørnstjerne til fornavn skrev nemlig den berømte fortellingen om «En glad gutt» allerede i 1860.

Lucas Braathen i Kitzbühel etter 2022.

ETT ALPINTESS: Lucas Braathen under et verdenscuprenn i Kitzbühel i 2022.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / NRK

Der pekte Bjørnson egentlig ut retningen for Braathen 163 år senere:

«Løft ditt hode, du raske gutt!
Om et håp eller to ble brutt,
blinker et nytt i ditt øye,
straks det får glans av det høye!»

Glansen har Lucas Braathen utad hatt lenge. Siden han slo gjennom for fem år siden, har han hele tiden virket særdeles bevisst sin annerledeshet som toppalpinist, tidvis grensende til det rent poserende.

Nå har 23-åringen fra Hokksund vist at det faktisk var ekte. Toppidretten og hva det fører med seg av økonomiske gevinster når man er i den absolutte verdenstoppen var ikke det viktigste.

Enda mer attraktiv

Men Lucas Braathen lider uansett ingen nød.

En toppidrettsutøver som synes det er viktigere å telle glade dager enn antall verdenscupseiere vil i lang tid være særdeles attraktiv for et marked som elsker verdibaserte salgsobjekter.

Samme dag som han legger opp, pryder han symbolsk nok forsiden på A-magasinet til Aftenposten, som alpinisten som «trosser alle råd som hva han bør gjøre». Denne dagen var intet unntak.

Men den eneste Braathen lyttet til, var ham selv.

Les også Alpinsjefen om Braathens sjokkbeskjed: – En ekstrem konklusjon

Austria Alpine Skiing World Cup Braathen

O jogo bonito

Spekulasjonene hadde gått varme det siste døgnet rundt på hvor langt Braathen ville gå i sin kritikk av forbundet på dagens pressetreff.

Hva kunne forsvare å sette seg selv i en slik særstilling fra de andre norske alpinstjernene.

Idet man så at han kom uten de mye omtalte landslagsklærne, var den første tanken at han ville bryte med landslaget.

Lucas Braathen

TAKKER FOR SEG: Lucas Braathen legger opp etter en lang konflikt med Norges Skiforbund.

Foto: ALBERT GEA / Reuters

Det skulle vise seg å stemme. Etter en svulstig innledning, med referanser til morens hjemland, Brasil og deres dyrking av «joga bonito», det vakre spillet, som de kaller fotballen.

Inspirasjonen fra Ronaldo og Ronaldinho skulle bli med en ung Braathen helt frem til han selv slo gjennom.

Pakten

Han fortalte også om sine tre grunnverdier i livet. Ønsket om å bli best i verden. Ønsket om å utgjøre en forskjell. Og det å skulle være glad flest mulig dager i året. Han kalte det en «pakt» han hadde inngått med seg selv.

Så fortalte han inngående om opplevelsen av å forhandle med Skiforbundet gjennom tre år- og kontroversene rundt hans avtale med det svenske klesmerket J. Lindeberg.

Før han nærmet seg øyeblikket ingen hadde ant skulle komme.

Øyeblikket som vil stå som et tidsskille for norsk skisport.

Øyeblikket som vil tvinge en ny verden på en ledelse som er i overkant forelsket i hvordan de har kunnet opptre i fortiden.

eLjXFeRW1Ew

VINNTER AV SLALÅMKULA: Lucas Braathen vant verdenscupen i Slalåm i fjor.

Foto: AFP

«Jeg er ferdig».

Alle gispet. Bare Lucas Braathen smilte.

En helt annen verden

Derfor ble det heller aldri noen ny landslagsavtale som inkluderte Lucas Braathen. Etter at prosessen rundt denne tok fra ham så mye glede at han sluttet helt.

Nå blir presset på Skiforbundet bare enda mye større for å komme til en enighet som tilfredsstiller utøverne – og ikke minst forbundets eget lovutvalg.

Kanskje trengs det rett og slett en landslagspakt, der utøverne i mye større grad føler de blir hørt endre på beslutningen.

Kanskje kan det en dag få Lucas Braathen tilbake på ski også. Det må i så fall være «en helt annen verden», slik han sa det.

Lucas Braathen

FIKK VARSEL OM BOT: Lucas Braathen fikk varsel om bot fra Skiforbundet etter at han stilte opp i en reklamekampanje for J.Lindeberg.

En verden der Lucas Braathen og andre som ham kan gå rundt i akkurat de klærne de ønsker når de ikke kjører på ski.

Jeg tror en hel skinasjon krysser fingrene for at den dagen kommer. Det neste vinter-OL går av stabelen i 2026 i Italia. To byer deler på arrangementet.

Alpinstedet Cortina er den ene.

Den andre er Milano, også kjent som hele verdens motehovedstad.

Kanskje er kombinasjonen så forlokkende at den kan få tilbake smilet også hos alpinisten Lucas Braathen.

Siste nytt

 • Pogacar rykket til ny Giro-seier i grisevær

  Tadej Pogacar slo til med litt over én kilometer igjen og vant for femte gang i årets Giro d'Italia. Suksessen kom på en nedkortet fjelletappe.

  I rosa ledertrøye var sloveneren sterkest i en svært bratt stigning mot mål i Santa Cristina Valgardena. Uanstrengt tok Pogacar ledelsen med 700 meter igjen og tråkket inn til soloseier.

  Pogacar hadde en sammenlagtledelse på 6.41 minutter til Geraint Thomas før tirsdagens kjøring.

  Opprør i Giro-feltet tvang arrangøren til å endre på onsdagens løypeprofil. Starten ble flyttet til etter fjellpasset i Umbrasil, og etappen ble kortet ned fra 206 til 118,7 kilometer. Både ryttere og lag truet med å utebli hvis det ikke kom endringer.

  Årsaken til misnøyen var varsel om dårlig og kaldt vær i det nevnte fjellpasset. Juryen drøyde med å ta en avgjørelse, og den var fortsatt ikke tatt da den planlagte starten i Livigno skulle ha vært. (NTB)

  xVG8KBL2s3g
  Foto: AP
 • Ronaldo tatt ut til EM

  Cristiano Ronaldo (39) er blant Portugals utvalgte og spiller i sommer sitt sjette EM-sluttspill i fotball. Ingen før ham har kommet opp i et slikt antall.

  Angrepsveteranen delte rekorden på fem europamesterskap med Spanias keeperikon Iker Casillas. Ronaldo blir også spilleren i årets sluttspill med flest internasjonale mesterskap på CV-en.

  Dem vil han ha spilt elleve av om han slipper til på banen i Tyskland. Ronaldo har scoret i hvert eneste EM siden debuten i 2004, og han var en del av laget som tok gullet i 2016.

  Denne sesongen har Ronaldo gjort 42 mål på 41 kamper for Al-Nassr i Saudi-Arabia. (NTB)

  zb2vA3acc0M
  Foto: NTB
 • Rashford vraket til EM

  Manchester United-stjernen Marcus Rashford var ikke med da den engelske landslagssjefen Gareth Southgate presenterte bruttotroppen til fotball-EM tirsdag.

  Rashford var et av de aller fremste navnene som manglet da Southgate offentliggjorde sine utvalgte. Med var heller ikke tidligere Liverpool-spiller Jordan Henderson.

  Fire landslagsdebutanter er derimot med i troppen: Evertons Jarrad Branthwaite, Liverpool-duoen Curtis Jones og Jarell Quansah samt Crystal Palace-stjerneskuddet Adam Wharton. Burnley-keeper James Trafford har heller ingen landskamper fra før.

  Vraket i den engelske EM-troppen er for øvrig også Chelsea-trioen Raheem Sterling, Ben Chilwell og Reece James. De to sistnevnte har vært svært skadeplaget denne sesongen.

  Inne er derimot Manchester united-unggutten Kobbie Mainoo, som har tatt Premier League med storm de siste månedene. Det samme er Crystal Palace-spiller Eberechi Eze.

  Listen over spillere som ble presentert tirsdag talte i alt 33 navn. Southgate kan maksimalt ta med seg 26 spillere til sluttspillet i Tyskland som starter 14. juni. Dermed må syv navn ut i tiden som kommer.

  Den endelige fristen for å melde inn troppen er 7. juni. (NTB)

  Rashford
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal