Hopp til innhold

Kristoffersen avslører etter drastisk Braathen-valg – har tenkt det samme selv

Henrik Kristoffersen ble overrasket over nyheten om at lagkamerat Lucas Braathen legger opp, men forteller at det også har vært noe han har tenkt på.

Kristoffersen og Braathen

NORSKE KONKURRENTER: Lucas Braathen vant slalåmcupen foran Henrik Kristoffersen etter en thriller forrige sesong. .

Foto: NTB

– Det får ikke blitt mer drastisk. Men jeg har faktisk forståelse for valget hans, sier alpinstjernen til NRK.

For Henrik Kristoffersen vet godt hvordan det er å stå i en konflikt med Norges Skiforbund. Det gjorde han selv i en årrekke.

– Jeg har vært gjennom noe lignende, og det er ingen tvil om at det koster. Jeg har vært i de samme banene og tenkt det samme selv, til tider. Så jeg kan forstå den avgjørelsen han har tatt, forteller han.

Tidligere denne uka fortalte Kristoffersen til NRK at han tror de samme konfliktene kommer til å dukke opp igjen og igjen dersom det ikke blir bedre balanse mellom hva man gir som utøver og hva man får.

– Jeg tror det bunner veldig mye i at man må gi og ta litt. Per dags dato så blir det veldig mye «ta» fra en front og det er det en del som ikke er helt tilfreds med, sa 29-åringen.

– De problemene jeg peker på der, det ser du resultatet av nå, sier Kristoffersen nå.

Les også Alpinsjefen om Braathens sjokkbeskjed: – En ekstrem konklusjon

Austria Alpine Skiing World Cup Braathen

– Trenger sterke profiler

Kristoffersen er på landslaget, men han er ikke en del av den pågående konflikten mellom de andre landslagsløperne og forbundet. Det er fordi 29-åringen har sitt eget sportslige opplegg, og han signerte en tidsbegrenset avtale med forbundet da det kom på plass.

Han har derfor en landslagskontrakt som varer ut kommende sesong og har fulgt den tilsynelatende fastlåste konflikten en rekke andre skiutøvere nå står i litt fra sidelinjen. En konflikt Braathen gir som begrunnelse for at han legger opp som 23-åring.

Kristoffersen og Braathen

DUELLER: Henrik Kristoffersen takker Lucas Braathen for «kampen» etter seieren i Wengen i januar forrige sesong.

Foto: AFP

Hva synes du om at Skiforbundet setter seg i den situasjonen?

– Det er vel ikke så vanskelig å vite mitt standpunkt i akkurat den saken her. Det veldig synd for sporten, for en idrett trenger sterke profiler. Selv om jeg og Lucas er veldig forskjellige på mange måter, så er Lucas en ekstremt sterk profil i idretten. Det er ingen tvil om at det er synd for sporten å miste en slik profil, oppsummerer verdensmesteren.

Les også Kristoffersen om konfliktene: – Problemet vil komme igjen og igjen og igjen

Verdenscuprenn i Kitzbühel

– Har ikke noe svar på det

Norges Skiforbund understreker at de synes det er veldig trist at Braathen legger opp. Han brukte en god del av tiden under den rundt 20 minutter lange seansen i Sölden fredag til å rette sterk kritikk mot NSF før han avslørte karrierepunktum.

– Henrik Kristoffersen forteller at han har vurdert det samme. Hvordan skal dere unngå at dette skjer igjen? spør NRK Skiforbundet.

– Det har vi heller ikke svar på i dag, svarer sportssjef i alpint, Claus Ryste.

– Det må vi se på, og det er helt sikkert noe vi kunne gjort annerledes. Og så er det som vi sier en veldig kompleks sak for vi har veldig mange å ta hensyn til. Og så skal man se på det, ikke minst sammen med alle utøverne, svarer skipresident Tove Moe Dyrhaug.

Ønsker evaluering

Hans Petter Buraas, som ble olympisk mester i 1998, gir Braaten og flere av alpinistene støtte i bilderettighets-kampen, og kjenner seg igjen i flere av problemstillingene. Han kaller dagens løsning gammeldags.

– Å lene seg på norske hovedsponsorer og sånt er flott det, men jeg mener man må åpne opp for å se ut i verden. At det går an å være mer fleksibel, tilpasningsdyktig og skreddersy mer, i stedet for å være låst til store avtaler som binder forbund og løpere på både armer og bein, mener «Burre».

– Jeg tenker at Skiforbundet nå i hvert fall burde ta et ekstraordinært styremøte og legge noen bra føringer for hvordan de skal behandle løperne sine, trenerne sine og støtteapparatet sitt på en riktig måte, legger han til.

NRKs ekspert Nina Løseth har også et råd til Skiforbundet.

– Det er klart at nå bør det gås en runde med hva som kunne vært gjort annerledes. Det bør absolutt tas en evaluering på hvordan man skal behandle framtidige konflikter, sier Løseth.

Sportsnyheter

2Cp8K1vI4W4

Knust Modric etter ufattelig EM-drama: – Det er fælt

Luka Modric trodde han hadde sendt nasjonen sin videre i EM. I stedet gikk Kroatias store stjerne fra himmel til helvete sekunder før slutt.

m52Lanzr4NU

Superstjernens utrolige historie: Moren flyktet barbeint og gravid gjennom Sahara

Nico Williams (21) herjer for Spania i EM. Men hans vei dit innebærer en gravid mor på flukt, og en bror som banet vei.

Sondre Guttormsen stavbrekk

Her brekker Guttormsens stav i fire biter: – Det ble helt svart

Sondre Guttormsen er akkurat tilbake fra et langt skadeavbrekk, men under en konkurranse i Polen opplevde han alle stavhopperes store skrekk da staven brakk midt i hoppet.

Siste nytt

 • Spania med full kontroll – Albania ute av EM

  Spania var allerede før dagens kamp vinnere av gruppe B. Dermed valgte de å gjøre ti bytter på laget før kampen mot Albania.

  Albania måtte vinne om de skulle ha sjanse til å gå videre i EM.

  Spanias reserver viste at de var spillesugne, for allerede etter 13 minutter fikk de uttelling da Ferrán Torres satte ballen i mål. Det ble kampens eneste mål.

  Dani Olmo ble tredd opp i mellomrommet og vendte opp for et Spania-lag på vei fremover. Han spilte gjennom Ferrán Torres som hadde kommet inn fra vingen. Alene med keeper gjorde Torres ingen feil og satt ballen i mål via stolperota.

  – Ett av EMs best regisserte angrep. Her stemmer alt for Spania, du ser de tar seg tid og så kommer stikkeren, sa TV 2s ekspertkommentator Yaw Amankwah.

  Etter en times spilt endret kampbildet seg. Albania var avhengige av å snu kampen og kastet flere folk i angrep. Det var nære ved å gi uttelling.

  Etter 64 minutter kommer Albania til en stor mulighet. Albania overrasket Spania med et kjapt frispark, og Broja dro seg fri i 16-meteren og fyrte av. Spania-keeperen var årvåken og fikk slått ballen unna.

  – De tar den overraskende, de tar den raskt, stor mulighet for Albania. Nå har også de begynt å produsere sjanser, sa TV 2-kommentator Endre Olav Osnes.

  Noen minutter senere var Broja frempå igjen, men også denne gangen var Raya med på notene.

  Albania var flere ganger nære med å få ballen over streken, men klarte aldri å få ballen i mål.

  Spania vant 1–0 og dermed ryker Albanerne ut med kun ett poeng i årets EM.

  Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group B Albania v Spain
  Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
 • Vellykket operasjon for Varga

  Barnabás Varga ble mandag operert på et lokalt sykehus i Stuttgart.

  Det opplyser det ungarske fotballforbundet på X.

  Forbundet skriver at operasjonen var velykket og at den ifølge legene foregikk uten komplikasjoner. De skriver videre at Varga kan forlate sykehuset allerede på onsdag.

  Varga ble i søndagens kamp mot Skottland skadet i en tøff duell med Skottland-keeperen.

  Varga pådro seg flere brudd i ansiktet i kollisjonen med Skottland-keeperen. Han fikk også en kraftig hjernerystelse.

  TEPPEHAV
  Foto: LLUIS GENE / AFP
 • Cavendish klar for sin 15. Tour de France – jakter seiersrekorden

  Mark Cavendish (39) har blitt tatt ut av Astana til årets Tour de France, hvor han skal forsøke å ta sin 35. etappeseier og skrive seg inn i historiebøkene.

  Laget ble offentliggjort mandag. Spurteren Cavendish står likt med den belgiske legenden Eddy Merckx på 34 etappeseire i treukersrittet. Briten har utsatt å avslutte karrieren for å gjøre et forsøk på å ta rekorden alene. I fjor krasjet han ut av rittet på den åttende etappen.

  Cavendish tok alle sine 34 etappeseirer mellom 2009 og 2021.

  Cavendish kan også vise til VM-gull i landevei i 2011 og OL-sølv i banesykling fra Rio i 2016. (NTB)

  Mark Cavendish
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal