Hopp til innhold

Ekspertene hardt ut mot dommerslakten: – Her er Norge på bærtur

TOKYO/OSLO (NRK): Thorir Hergeirsson og de norske spillerne var ekstremt frustrerte over dømmingen i OL-semifinalen. Håndballekspertene mener Norge kan skylde seg selv.

Sommer-OL i Tokyo 2021

RASENDE: Thorir Hergeirsson var lite fornøyd med dømmingen i semifinalen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Hva skal man gjøre? Det føles som de får 17 frikast. Det blir litt for dumt for min del. Jeg er nesten mer i sjokk, egentlig. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg skal prøve å holde det barnevennlig, var Nora Mørks brutale dom over dommerne da Norge tapte med ett mål mot ROK (Den russiske olympiske komité).

Hun var ikke den eneste som raste mot den franske dommerduoen. Thorir Hergeirsson og kaptein Stine Bredal Oftedal var også borte hos dommerne etter kampen for å uttrykke sin misnøye.

Mest av alt reagerte de på at russerne fikk bruke lang tid i angrep mot slutten av kampen, og spesielt i det aller siste angrepet der Norge ikke klarte å få tak i ballen. Dermed spilte ROK ut tiden og gikk til OL-finale nok en gang.

– Hakk i plata

De norske profilene gikk langt i å mene at dommerne ødela finalemulighetene deres, men akkurat det vil ikke ekspertene være med på.

Discovery-ekspert Ole Gustav Gjekstad var en av dem som var kritiske til det norske lagets dommerslakt.

Sommer-OL i Tokyo 2021

MYE FRIKAST: Russiske spillere i bakken ble et vanlig syn i sluttminuttene i semifinalen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Her er Norge på bærtur. Vi blir spilt trill rundt av Russland i store deler av kampen. Vi er ikke i nærheten i forsvar. De får spille lenge og er taktiske i deler av kampen, men i den største delen av kampen så er vi ikke med. Vi taper duell etter duell og blir spilt rundt. Jeg er ikke enig i at dommerne ødelegger for Norge, sier Gjekstad i Discovery sitt studio.

Han er heller ikke fornøyd med at Norge har en tendens til å skylde på at motstanderne bruker lang tid i sine angrep, når ting ikke går deres vei.

Gjekstad mener det er Norges ansvar å finne en måte å løse det på.

– Jeg synes det har blitt litt hakk i plata det at motstanderen får spille for lenge. Reglene er sånn, og jeg tror bare vi må innse at en del motstandere spiller taktisk mot oss og utnytter regelverket, mener eksperten.

Forstår skuffelsen

Gjekstad får støtte av flere eksperter i sin kritikk. Også TV 2s håndballekspert Randi Gustad var klar på at Norge ikke røk ut på grunn av dommerne.

– Ærlig talt! Både landslagssjefen og spillerne skylder på dommerne. Makan! Taktisk klokt av Russland. Norge kan skylde seg selv, skriver Gustad på Twitter.

Sommer-OL i Tokyo 2021

SKUFFELSE: De norske håndballjentene var langt nede da sluttsignalet gikk.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

NRKs håndballekspert Håvard Tvedten skjønner at det norske laget var skuffet etter kampen, men tror at det rant over av frustrasjon da sluttsignalet gikk og finalehåpet var ute.

– Isolert sett har ikke dommerne noe å gjøre med dette tapet i det hele tatt. Hadde vi snudd på det, at det var Norge som var gode på å spille langsomt, trekke frikast og legge time out på rett tidspunkt, så hadde vi hyllet dem. Dette handler om frustrasjon, mener Tvedten.

– Så det er ikke dommernes skyld at ikke Norge er i OL-finale nå?

– Nei, det er de norske håndballjentene sin skyld at de ikke er i finale, ikke dommerne. Man blir jo dratt litt inn i kollektiv suggesjon når man er frustrert, og de legger skyld på dommerne og delegater, men dette er bare spillernes skyld selv.

– Hvorfor spør du om dommerne?

Også den tidligere norske toppdommeren Kjersti Arntsen henger seg på ekspertenes meninger. På Twitter mener Arntsen at det beste laget vant.

– Pinlig å høre Norge klage på dommerne etter denne kampen. Glem det! Dette må spillerne og støtteapparatet ta ansvar for selv. ROC bedre i denne semien og, skriver hun.

Den tidligere russiske landslagstreneren Jevgenij Trefilov var fornøyd med at Russland gikk seirende ut, men skjønte ikke hvorfor dommerne ble et tema etter kampen.

– Hvorfor spør du om dommerne? sier Trefilov til NRK etter kampen.

– Jeg jobbet med det russiske laget i 20 år og har aldri skyldt på dommerne. I Russland har vi et motto: ikke kjemp etter kampen, sier trenerlegenden.

Nå skal han altså få se sitt land i nok en OL-finale. Til søndag står Frankrike på motsatt banehalvdel.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal