NRK-ekspert: – Sunt at Norge røk ut

BEOGRAD (NRK.no): NRKs håndballekspert Øystein Havang (49) mener det er bra for håndballsporten at Norges håndballjenter «fikk et slag i trynet» mot Serbia.

Nora Mørk og Øystein Havang

KOM TIL KORT: Nora Mørk og de andre norske håndballjentene skjønte ikke hvordan de klarte å tape for Serbia. Norge må se VM-semifinalene fra tribunen. Øystein Havang (innfelt) mener Norge har gått av å tape.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

– Det er bare sunt at vi får flere lag som klarer å hevde seg. Det er sunt for idretten og godt for oss, mener håndballeksperten etter at Norge onsdag svært overraskende tapte kvartfinalekampen mot Serbia.

Havang og Hergeirsson

Øystein Havang hevder å se mye positivt i den tidlige norske VM-exiten.

Foto: Djorovic, Aleksandar / SCANPIX / NTB scanpix

Norge ledet 20–15 tidlig i andre omgang. Så raknet alt i pipekonserten i Beograd, og Norge ble slått ut av håndball-VM med sifrene 28–25.

– Ingen katastrofe

Etter ni semifinaler på rad i et mesterskap er Norge denne gangen tilskuere når medaljene skal fordeles. «Gøy for håndballen», sier Havang.

NRK-eksperten uttalte onsdag til Aftenposten at det var «synd hvis Norge vant VM» på grunn av begrenset spillemessig utvikling.

Etter at Norge gikk på en smell allerede i kvartfinalen, har uttalelsene skapt debatt i en rekke medier.

– Det er gøy at mindre kjente håndballnasjoner nå hevder seg. Spesielt gøy med Brasil, som bare for noen få år siden var en fersking i mesterskap. Nå skal de spille om medaljer i semfinalen, sier NRK-eksperten.

Les også: Kaller Norge-skrellen «et mirakel»

Havang ønsker samtidig å avdramatisere det norske sjokktapet. Den tidligere håndballspilleren, med 194 landskamper på samvittigheten, tror Norge reiser seg raskt.

– Dette er ingen katastrofe i det hele tatt. Vi har hatt en fantastisk rekke med gode plasseringer over flere år, og nå får vi et slag i trynet. Det var lenge en jevn kamp - Norge kunne absolutt ha vunnet. Vi er fortsatt blant de beste lagene i verden. Nå gjelder det å slikke sårene og tenke nytt. Vi har fortsatt et godt fundament og et godt trenerteam. Mye skal gå feil om vi ikke er med og kjemper om medaljer i de neste mesterskapene, sier Havang, som roser det serbiske laget.

– Serbia gjorde en veldig god kamp. De spiller taktisk klokt, og maler Norge i stykker. All ære til dem, avslutter han.

 • Ser du poenget til Havang? Eller tar han feil? Si din mening i kommentarfeltet under!

Havang får støtte fra trener i herrelaget Glassverket, Geir Oustorp, som mener Norges tidlige VM-exit har «alt å si» for håndballinteressen i verden.

– Det er moro at Serbia og Brasil kommer opp. Det er bra for den internasjonale håndballen og interessen utenfor Norge, sier Oustorp til NRK.

Sulland: – Skulle gjerne spilt mer

Heidi Løke

KJEMPET I SENK: Heidi Løke fikk ingenting gratis inne på strek mot Serbia.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

Norge fikk en meget god start mot Serbia, og så ut til å gå mot en komfortabel seier.

Men mot slutten av førsteomgang, og utover i den andre, kom Serbia sterkt tilbake. Mål etter mål rant inn, og Norges ledelse forsvant raskt. Til slutt dro serberne - godt hjulpet av et ihuga hjemmepublikum - ifra og vant med tre mål.

Håndballtrener Oustorp beskriver det som en «total blackout».

– Det fantes ingen plan B. Vi har aldri trent på dette med å møte motgang - fordi vi aldri har vært i en slik situasjon. Alternativene har vært for dårlig, sier Oustorp.

I etterkant har det blitt satt spørsmålstegn ved det norske lagets bytter. Blant annet har flere stemmer ment at Linn Jørum Sulland burde fått mer spilletid i sluttminuttene, da Norge virket å gå tom for idéer i angrep.

– Hun skulle vært tidligere på banen da det buttet imot. Det er leit at hun ikke fikk mer spilletid. Hun kunne bidratt med skudd fra distanse, sier Geir Oustorp.

Sulland sier hun gjerne skulle spilt mer.

– Jeg hadde selvfølgelig ønsket å få fortsette på banen, men sånn er det. Han (Thorir Hergeirsson journ.anm.) har lykkes med å bruke mange forskjellige spillere tidligere. Vi er 16 dritgode spillere, sier Sulland til NRK.no.

– Det er ikke noe jeg kan styre, sier Sulland.

– Kontringene var fraværende

Øystein Havang ser et klart forbedringspotensiale i det norske mannskapet.

– Hva lærte vi av denne kampen?

– At man alltid må være 100 prosent til stede. Vi må være mer nøyaktig, ha en tydeligere innstilling før kamp og kjempe til fløyta går. Vi må bli smartere på noen områder - vinne ballene enklere. Også må vi bli bedre på å omgjøre keeperredninger til kontringer. Den dimensjonen har vært noe fraværende i det norske laget, sier Havang resolutt.

– Det er mye å gå på. Det er det alltid, sier han.

Siste nytt

 • Korona stoppar Vipers-kamp

  Meisterligakampen mellom Vipers og FTC Hungaria laurdag er avlyst etter at to av dei ungarske spelarane har testa positivt på covid-19, melder klubben.

  Dei to spelarane er sett i isolasjon i Kristiansand, medan resten av laget er i karantene. Laget kom til Sørlandet torsdag, men skal ha oppheldt seg på hotellet etter at dei vart testa.

  Det er ikkje kjent når den avlyse kampen vil bli spelt.

  EHF Champions League: RK Krim Mercator – Vipers (26-27)
  Foto: Borut Zivulovic / NTB
 • Filip Ingebrigtsen dropper NM

  Filip Ingebrigtsen kommer ikke til start under friidretts-NM i Bergen i helgen. Det bekrefter friidrettsstjernen selv på Instagram fredag.

  «Ingen NM for min del i år. Lykke til alle som ska delta», skriver rogalendingen.

  Filip Ingebrigtsen var påmeldt 800 meter, 1500 meter og 5000 meter under NM på Fana stadion i Bergen.

  Tidligere denne måneden trakk han seg fra 1500-meteren under Diamond League-stevnet i Brussel. Da var det en leggskade som stoppet mellomdistanseprofilen.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Thiago til Liverpool

  Thiago Alcântara forlater Bayern München etter sju år i klubben. Liverpool blir neste stoppested.

  Det bekrefter den engelske fotballstorheten fredag kveld.

  – Dette er en fantastisk følelse. Jeg har ventet lenge på dette øyeblikket, og jeg er så glad for å være her, sier Thiago.

  Spanjolen har vunnet Bundesliga hvert år siden han kom til Bayern i 2013. Før 29-åringen gjorde suksess i Tyskland, spilte han for Barcelona, hvor han vant fire ligagull og tok en mesterligatittel.

  Thiago Alcantara
  Foto: Pool / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal