Hopp til innhold

NRK-ekspert: – Sunt at Norge røk ut

BEOGRAD (NRK.no): NRKs håndballekspert Øystein Havang (49) mener det er bra for håndballsporten at Norges håndballjenter «fikk et slag i trynet» mot Serbia.

Nora Mørk og Øystein Havang

KOM TIL KORT: Nora Mørk og de andre norske håndballjentene skjønte ikke hvordan de klarte å tape for Serbia. Norge må se VM-semifinalene fra tribunen. Øystein Havang (innfelt) mener Norge har gått av å tape.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

– Det er bare sunt at vi får flere lag som klarer å hevde seg. Det er sunt for idretten og godt for oss, mener håndballeksperten etter at Norge onsdag svært overraskende tapte kvartfinalekampen mot Serbia.

Havang og Hergeirsson

Øystein Havang hevder å se mye positivt i den tidlige norske VM-exiten.

Foto: Djorovic, Aleksandar / SCANPIX / NTB scanpix

Norge ledet 20–15 tidlig i andre omgang. Så raknet alt i pipekonserten i Beograd, og Norge ble slått ut av håndball-VM med sifrene 28–25.

– Ingen katastrofe

Etter ni semifinaler på rad i et mesterskap er Norge denne gangen tilskuere når medaljene skal fordeles. «Gøy for håndballen», sier Havang.

NRK-eksperten uttalte onsdag til Aftenposten at det var «synd hvis Norge vant VM» på grunn av begrenset spillemessig utvikling.

Etter at Norge gikk på en smell allerede i kvartfinalen, har uttalelsene skapt debatt i en rekke medier.

– Det er gøy at mindre kjente håndballnasjoner nå hevder seg. Spesielt gøy med Brasil, som bare for noen få år siden var en fersking i mesterskap. Nå skal de spille om medaljer i semfinalen, sier NRK-eksperten.

Les også: Kaller Norge-skrellen «et mirakel»

Havang ønsker samtidig å avdramatisere det norske sjokktapet. Den tidligere håndballspilleren, med 194 landskamper på samvittigheten, tror Norge reiser seg raskt.

– Dette er ingen katastrofe i det hele tatt. Vi har hatt en fantastisk rekke med gode plasseringer over flere år, og nå får vi et slag i trynet. Det var lenge en jevn kamp - Norge kunne absolutt ha vunnet. Vi er fortsatt blant de beste lagene i verden. Nå gjelder det å slikke sårene og tenke nytt. Vi har fortsatt et godt fundament og et godt trenerteam. Mye skal gå feil om vi ikke er med og kjemper om medaljer i de neste mesterskapene, sier Havang, som roser det serbiske laget.

– Serbia gjorde en veldig god kamp. De spiller taktisk klokt, og maler Norge i stykker. All ære til dem, avslutter han.

  • Ser du poenget til Havang? Eller tar han feil? Si din mening i kommentarfeltet under!

Havang får støtte fra trener i herrelaget Glassverket, Geir Oustorp, som mener Norges tidlige VM-exit har «alt å si» for håndballinteressen i verden.

– Det er moro at Serbia og Brasil kommer opp. Det er bra for den internasjonale håndballen og interessen utenfor Norge, sier Oustorp til NRK.

Sulland: – Skulle gjerne spilt mer

Heidi Løke

KJEMPET I SENK: Heidi Løke fikk ingenting gratis inne på strek mot Serbia.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB scanpix

Norge fikk en meget god start mot Serbia, og så ut til å gå mot en komfortabel seier.

Men mot slutten av førsteomgang, og utover i den andre, kom Serbia sterkt tilbake. Mål etter mål rant inn, og Norges ledelse forsvant raskt. Til slutt dro serberne - godt hjulpet av et ihuga hjemmepublikum - ifra og vant med tre mål.

Håndballtrener Oustorp beskriver det som en «total blackout».

– Det fantes ingen plan B. Vi har aldri trent på dette med å møte motgang - fordi vi aldri har vært i en slik situasjon. Alternativene har vært for dårlig, sier Oustorp.

I etterkant har det blitt satt spørsmålstegn ved det norske lagets bytter. Blant annet har flere stemmer ment at Linn Jørum Sulland burde fått mer spilletid i sluttminuttene, da Norge virket å gå tom for idéer i angrep.

– Hun skulle vært tidligere på banen da det buttet imot. Det er leit at hun ikke fikk mer spilletid. Hun kunne bidratt med skudd fra distanse, sier Geir Oustorp.

Sulland sier hun gjerne skulle spilt mer.

– Jeg hadde selvfølgelig ønsket å få fortsette på banen, men sånn er det. Han (Thorir Hergeirsson journ.anm.) har lykkes med å bruke mange forskjellige spillere tidligere. Vi er 16 dritgode spillere, sier Sulland til NRK.no.

– Det er ikke noe jeg kan styre, sier Sulland.

– Kontringene var fraværende

Øystein Havang ser et klart forbedringspotensiale i det norske mannskapet.

– Hva lærte vi av denne kampen?

– At man alltid må være 100 prosent til stede. Vi må være mer nøyaktig, ha en tydeligere innstilling før kamp og kjempe til fløyta går. Vi må bli smartere på noen områder - vinne ballene enklere. Også må vi bli bedre på å omgjøre keeperredninger til kontringer. Den dimensjonen har vært noe fraværende i det norske laget, sier Havang resolutt.

– Det er mye å gå på. Det er det alltid, sier han.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal