Hopp til innhold

Eckhoff overrasket over seiersbeskjed etter nytt superløp: – Er det sånn?

Selv om det er tre renn igjen denne sesongen, kan Tiril Eckhoff (30) allerede nå kalle seg vinner av verdenscupen sammenlagt. Etter seier på jaktstarten i Nove Mesto kan ingen ta henne igjen.

OVERRASKET: Her får Tiril Eckhoff beskjed om at hun er årets sammenlagtvinner i verdenscupen i skiskyting. Både gleden og overraskelsen er tydelig.

– Jeg er veldig, veldig glad. Jeg visste egentlig ikke at jeg kunne vinne i dag. Det er veldig deilig, sier Eckhoff med tårer i øynene.

For selv om det er tre individuelle renn igjen av sesongen, så er Eckhoff allerede vinneren av verdenscupen sammenlagt. Marte Olsbu Røiseland, som ble nummer fire, og Hanna Öberg (27.-plass) var de to som kunne ta henne igjen.

Men da 30-åringen fra Fossum vant jaktstarten i Nove Mesto lørdag i overlegen stil, spilte det liten rolle hva konkurrentene gjorde. Men hun visste altså ikke helt hva som stod på spill.

– Det er ikke så stabilt inne i mitt eget sinn iblant. Jeg er opp og ned. Mine første skirenn i vinter var vel en 80.-plass, så jeg er fornøyd at jeg nå kan komme seirende ut. Er det sånn? Jeg tror det nesten ikke før det er ferdig, sier Eckhoff til SVTs reporter i Tsjekkia.

Manglet selvtillit

Også i fjor kjempet Eckhoff for sammenlagtseier, men den glapp siste helgen til Dorothea Wierer. Neste helg mottar hun sin første store kule.

– Det er veldig stort. I fjor så var det skikkelig tøft å komme hjem og være nummer to, i år kan jeg komme hjem og feire.

JUBEL: Tiril Eckhoff tok sin fjerde strake seier da hun vant jaktstarten i Nove Mesto. Det er hennes 25. verdenscupseier i karrieren.

– Det er veldig fortjent, hun er ustoppelig for tiden. Jeg skulle veldig gjerne vært med på å gi henne enda mer kamp, så hun fikk den kanskje litt for lett, men jeg har slitt litt etter jul og kan ikke forvente det, sier Røiseland.

For Eckhoff var det absolutt ingen selvfølge at denne sesongen skulle bli så god.

– Jeg har ikke sånn superselvtillit. Jeg er vel litt skadet fra mine tidligere år da. Det er vel sånn det funker i psykologien, sa hun da hun møtte NRK på Sjusjøen like før sesongstart.

Og de første rennene i Finland gikk heller ikke så veldig bra, men så snudde det allerede helg nummer to. Siden han seirene egentlig rent inn, nå totalt 12 i tallet. Flere enn noen annen norsk, kvinnelig skiskytter på en sesong.

– Det er definitivt annerledes nå. Jeg har en «hot hand», som det heter i basketball. Jeg er veldig god på skytebanen og jeg er i flyten. Da har man god selvtillit. Det er to helt forskjellige ting, forteller Eckhoff nå

– Kanskje den råeste

Hun vant fredagens sprint i Nove Mesto, hennes tredje strake triumf, og på jaktstarten ledet hun fra start til mål. Hun var 35 sekunder foran Dzinara Alimbekava og 40 sekunder foran Franziska Preuss.

– I dag måtte jeg jobbe veldig med meg selv. Det er ikke så lett å være favoritt. Det er mye negative tanker, som at nå skjer det som i fjor, jeg skyter tre bom på siste stå. Jeg måtte jobbe veldig, og i dag gjorde jeg et skikkelig bra løp, forteller Eckhoff.

1. SKYTING: Tiril Eckhoff var trygg på første liggende skyting og økte forspranget i løypa.

2. SKYTING: Det ble én bom på andre tur innom standplass, men Eckhoff beholdt likevel ledelsen.

3. SKYTING: – Det er så moro å se på! kommenterte Ola Lunde. 

4. SKYTING: Eckhoff avsluttet perfekt.

– Det er helt, helt fantastisk det hun gjør på standplass, mener Ola Lunde.

– Hun er kanskje den råeste kvinnelige skiskytteren sporten har hatt. Hun er blitt veldig stabil og har fått et bredere spekter, roser Ole Kristian Stoltenberg.

 • Franske Quentin Fillon Maillet fulgte opp sprintseieren og vant herrenes jaktstart. Johannes Thingnes Bø ble nummer to, foran Emilien Jacquelin.

Siste nytt

 • Real Madrid til klubb-VM-finale

  Real Madrid er klare for finale i klubb-VM etter å ha slått egyptiske Al Ahly 4-1 i semifinalen onsdag kveld.

  Vinicius Junior, Federico Valverde, Rodrygo og Sergio Arribas scoret målene som sendte den regjerende Mesterliga-vinneren til finale. Al Ahly lå under med respektable 1-2 da lagene tok fatt på overtiden, men Real Madrid scoret to ganger i tilleggstiden.

  Nå venter saudiarabiske Al Hilal i finalen.

  Real Madrid vil være store favoritter i finalen. Spanjolene er den mestvinnende klubben i turneringen med fire titler. De vant den sist i 2018.

  Finalen spilles lørdag.

  Morocco Soccer Club World Cup
  Foto: Manu Fernandez / AP
 • Warholm-rival må opereres for skade i menisken

  Verdensmester på 400 meter hekk, Alison dos Santos, må under kniven. Det meddeler han i en video som er delt av Brasils olympiske komité.

  Årsaken er en skade i menisken i det høyre kneet som han pådro seg under trening. Trener Felipe de Siqueira sier til i en pressemelding publisert hos det brasilianske friidrettsforbundet at dos Santos at de gjennomfører operasjonen for å unngå fremtidige problemer.

  Brasilianeren tok bronse på 400 meter hekk i OL i 2021, mens han altså gikk helt til topps i VM i Eugene i fjor. Der vant han med tiden 46,29, den tredje beste tiden på øvelsen gjennom tidene, 35 hundredeler bak Karsten Warholms verdensrekord (45,94).

  NRK har ikke lyktes med å komme i kontakt med Dos Santos.

  Alison Dos Santos
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Carlsen slo Nakamura i armageddon

  Magnus Carlsen måtte ha armageddon for å slå Hikaru Nakamura i første finale i sesongåpningen av Champions Chess Tour.

  – Normalt burde denne matchen vært avgjort tidigere. Jeg følte tidlig at jeg ikke hadde dagen. I dag var vi heldigvis for spenningens skyld like dårlige, sa Carlsen til TV 2.

  Alle hurtigsjakkpartiene endte med remis, og da falt avgjørelsen i armegeddon. Spillerne bød antall minutter med svarte brikker på klokken. Nakamura bød 8.59, mens Carlsen slo til med 8.58. Svart kan klare seg med remis for seier i kampen, mens hvit får 15 minutter trekktid på klokken.

  – Jeg vet at han liker å spille svart i slike situasjoner, men jeg var ganske sikker på at han ikke ville by under 8.58, sier Carlsen.

  Nakamura hadde ti partier på rad med remis, og etter en ny remis i armageddon ble det norsk seier i duellen mellom de to.

  Carlsen skal nå møte vinneren fra taperrunden i kamp om turneringsseier, og han trenger bare en seier på to kamper for å starte Champions Chess-sesongen med triumf. Motstanderen kan godt bli Nakamura, som går rett til finalen i taperrunden. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste