NRK Meny
Normal

Drømmer om OL-gull og verdenscup i New York

TOBLACH (NRK): Hun har VM-gull i lagsprint og VM-sølv på 10-kilometer. Fredag kom den første verdencupseieren. Er det rart Jessica Diggins har store drømmer?

Jessica Diggins

OVERRASKET: Jessica Diggins ble den store overraskelsen på fredagens Tour de Ski-etappe.

Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Total norsk dominans. Så skulle motstanden komme fra uventet hold for de norske langrennsjentene.

Tirsdag gikk Sophie Caldwell til topps på sprinten i Oberstdorf.

Fredag ble det en ny amerikansk etappeseier i Tour de Ski da gamle Jessica Diggins snek seg i mål 0,9 sekunder foran Heidi Weng.

Det var knapt til å tro for 24-åringen fra Minnesota.

– Det er ellevilt. Jeg har aldri vært på pallen i verdenscupen før. Det er kult for hele laget, sier Diggins.

– Må være perfekt

Selv om seieren var overraskende, er ikke Diggins noe ubeskrevet blad. I 2013 ble hun verdensmester i lagsprint sammen med Kikkan Randall, i Val di Fiemme – der Tour de Ski fortsetter lørdag og søndag.

I VM i Falun sist vinter, tok hun sølvmedalje på 10-kilometeren og fikk med seg lagvenninnen Caitlin Gregg på bronseplass.

Under verdenscupen på Lillehammer gikk de amerikanske jentene inn til en overraskende tredjeplass i stafetten.

– Vi begynner å tro på at treningen virker. Vi har jobbet så hardt så lenge, og det er morsomt å se at det begynner å gi resultater. Alt må være perfekt for at du skal gjøre et så godt løp, skiene må være gode, hodet må være på rett plass og kroppen må være god, sier hun.

OL-drømmen

Hjemme i USA satt foreldrene i senga og fulgte datterens vei mot seier på NBCs direktestrømming av rennet på nett.

– De freaker nok ut nå! Jeg må få ringt dem snart, sier Diggins

At de kan følge verdenscupen i langrenn via PC-skjermen, er nytt av året. For langrenn er ingen stor sport i USA. Men Jessica Diggins drømmer om å gjøre den større – og har minst to måter å gjøre det på.

– I USA handler veldig mye om OL. Det hadde vært morsomt å vinne en olympisk medalje for landet mitt. Ingen kvinne har vunnet OL-gull i langrenn for USA. Det ville være kult for landet å bringe det hjem, smiler hun.

New York-drømmen

Slik karrieren har utviklet seg, virker det på ingen måte umulig at nettopp Jessica Diggins kan bryte den barrieren.

Hakket mer utopisk er den andre drømmen:

– Jeg har spurt folk i verdenscupen om de ville komme hvis det ble en sprint i New York! De sier ja! Men vi har ikke penger til det, for du kan ikke selge TV-rettigheter til en idrett folk ikke vil se. Ingen vil arrangere i USA fordi de vet de vil tape penger. Så det vil ta tid.

Intervju med en sprudlende Jessica Diggins. I målområdet har programleder Ida Nysæter Rasch.

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal