Hopp til innhold

Tour-drømmen: En norsk gepard i gult

BLOGG: Det kommer mest sannsynlig ikke til å skje. Men i drømmene kan man se det for seg.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff jakter på sin første etappeseier i Tour de France. Den kan komme allerede på åpningsetappen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Sol ute, tour inne. Lørdag starter sykkelfesten i Frankrike – eller mer presist i Leeds, England, for det er der Tour de France starter i år.

Hvorfor skal man ut i solen? Sett deg i godstolen og se Aleksander Kristoff vinne en etappe i Tour de France!

For det kan vi forvente at han gjør. Kanskje allerede på den første etappen. Vår nye sykkelkonge.

CYCLING-TOUR/ Garmin-Cervelo rider Hushovd of Norway celebrates at the end of 13th stage of the Tour de France 2011 cycling race

Thor Hushovd har gjort Tour de France stort i Norge. Nå har han overlatt ansvaret for norsk suksess til Alexander Kristoff.

Foto: STEFANO RELLANDINI / Reuters

Drømmen som spilles om og om igjen i hodet mitt er vakker. Og fryktelig spennende. Jeg kan si såpass at den ender med Kristoff på podiet, for å ikle seg den gule ledertrøyen etter etappeseier på åpningsetappen.

Cavendish står noen hundre meter unna og forklarer til pressen hvorfor han ikke vant på hjemmebane.

Det er min drøm. Mange i fotball-VM har sagt de er sanndrømte. Jeg bare nevner det. Det kan skje.

Den første ikke den største

Men ...

Den første etappen har ikke den største vinnersjansen for vår mann. De relativt flate 191 kilometerne fra Leeds til Harrogate kommer til å ende i massespurt. Mest sannsynlig.

Mark Cavendish har aldri hatt den gule trøyen. Nå kan han ta den på hjemmebane. Det kan man unne mannen med hele 25 etappeseirer i Tour de France.

Men både han og Kristoff skal ut mot et kobbel av verdens største spurtere. Smak litt på disse navnene. Peter Sagan, Marcel Kittel, Andre Greipel, Arnaud Demare, Matthew Goss med flere. Skjønner du hvorfor du må holde deg inne 5. juli?

Jeg håper på dårlig vær i Norge ...

Håp på brostein

Den største sjansen vi har til vinnersjanser for Kristoff er nok den femte etappen.

Over 15 kilometer av etappen er brosteinspartier. Kristoff har gjort det bra i brosteinsklassikerne de siste årene. Skulle han klare å sitte med helt inn, vil det nok være større muligheter for å spurtslå ryttere som Peter Sagan, Fabian Cancellara og Geraint Thomas uten hjelperyttere, enn når de store spurtlagene Omega Pharma Quickstep og Giant Shimano skal trekke opp Marcel Kittel, Mark Cavendish og Andre Greipel til seier i massespurtene.

Og:

Sist Tour de France syklistene var gjennom Arenberg, så vant en nordmann. Vår abdiserte sykkelkonge – Thor Hushovd.

Men det finnes flere muligheter for seier. Mange flere. Ni av etappene i årets tour kan klassifiseres som «flate» etapper med muligheter for massespurt. Den tredje etappen har målgang der Kristoff tok OL-bronse. I London. Så er det nevnt.

Og Katusja bygger et større lag rundt Kristoff i år.

Så er det nevnt også.

Sykkelfest

Som sykkelinteressert i Norge, får man fortsatt ofte spørsmålet: Hvorfor ser du på sykkelritt? Hvorfor gidder du? De sykler og sykler i mange timer uten at noe skjer.

Nei, nei, nei, NEI!

Tour de France er en sykkelfest uten like. Det er noe for alle!

Det er historier. Oppturer og nedturer. Spenning.

Cycling Tour de France

Mark Cavendish er en farlig fyr. 25 ganger har «King Cav» syklet først over målstreken etter en Tour de France-etappe.

Foto: Laurent Rebours / Ap

Kunst og kultur. Store prestasjoner. Taktikk. Skuespill. Vakker natur. Kostymer. Stemning. Det er en folkefest.

Tour de France er Frankrikes svar på 17. mai. Hver dag! Med Hushovd i spissen har nordmenn oppdaget sykkelsporten. De valfarter til Frankrike i juli. For å stå langs løypen.

«Geparden fra Stavanger»

Men tilbake til godstolen. Til drømmen.

Der ligger Kristoff på hjulet til Cavendish når spurten starter. Ved siden av ligger Kittel og Greipel bak hver sin hjelperytter. Kittel starter spurten først men er for ivrig. Han går tom.

Kristoff venter til det riktige øyeblikket. Så kliner han til.

I et lite sekund har vi glemt «oksen fra Grimstad». I stedet får vi et nytt kallenavn. «geparden fra Stavanger» vinner foran hjemmefavoritten. Foran Cavendish. For en spenning.

For en fest!

Og nå starter det – i virkeligheten

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson

Sendeplan

Kl. Program Kanal