NRK Meny
Normal

Drama på dansegulvet

Da verdens beste dansere kjempet om VM tittelen i standarddans, ble det dramatikk. Et glatt gulv førte til fall og skader.

Fall i dans

Et av parene som falt under VM i Wetzlar.

Mer enn ti dansere falt og blant de uheldige var danske Bjørn Bitsch som måtte avbryte konkurransen med en kneskade. Det er svært sjelden at VM i dans opplever så store problemer.

Programmet sendes på NRK 1 klokken 23.15 søndag kveld. Du kan også se det i nett-tv allerede nå.

Mesterskapet ble arrangert lørdag 27 November i den tyske byen Wetzlar.

Dansere fra 40 land deltok, men ingen norske par var med. Samtlige tolv par i semifinalene var fra Europa, og de tyske danserne imponerte på hjemmebane.

VM i standard består av fem ulike danser, og vi gir her en kort presentasjon:

Engelsk vals:
Dette er en sakte og vakker dans . Danserne har mye bevegelse rundt gulvet. Engelsk vals blir gjerne benyttet som brudevals, og den ble godkjent som selskapsdans i 1929. I engelsk vals benyttes en pendelbevegelse.

Wienervals:
Her snakker vi om den raskeste av dansene i standard. Wienervals har seksti takter i minuttet, og dansen oppstod allerede på slutten av 1700 tallet.

Quickstep:
Det er et høyt tempo i Quickstep. Det er en dans som byr på mye show, og den oppstod i USA.

Tango:
Tango er egentlig en latindans. Den kommer fra Argentina, og kom til England etter første verdenskrig. Da ble den også en standardans. Her er mye temprament, og den skiller seg fra de andre standardansene . Tango er populær, og tilbys på mange danseskoler.

Slowfox:
Dette er en meget elegant dans. Slowfox anses som teknisk vanskelig, og dansen kommer opprinnelig fra USA. Slowfox er spilt mye med storband, men i VM i Tyskland er det ikke orkester i salen.

Da er det bare å nyte verdens beste dansere. Prøv gjerne selv. Kanskje du får med din partner på en dans før jul.

Siste nytt

 • Fire nye utøvere OL-utestengt

  IOC har utestengt ytterligere fire russiske utøvere fra OL på livstid. Den russiske vinneren i skeleton, Alexander Tretjakov, mister også sitt gull fra Sotsji. De tre andre er også skeletonutøvere, Jelena Nikitina, Maria Orlova og Olga Potylitsina.

  OLYMPICS-SKELETON/ Russia's Alexander Tretiakov poses with his national flag after winning the men's skeleton event at the 2014 Sochi Winter Olympics
  Foto: MURAD SEZER / Reuters
 • Svindal starter i Lake Louise

  11 menn og åtte kvinner er tatt ut på alpinlaget som kjører verdenscup i Canada og USA førstkommende helg. I Lake Louise er både Aksel Lund Svindal, Aleksander Aamodt Kilde og Adrian Smiseth Sejersted tilbake etter skade.

  Kjetil Jansrud, Aksel Lund Svindal og Aleksander Aamodt Kilde feirer trippelseieren i Val Gardena
  Foto: ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
 • "Lord Bendtner" fekk stemma

  Biletet av denne stemmesetelen går Danmark rundt:

  Jonas Pedersen fann ingen namn han likte på nokon av listene ved lokalvalet. Så han tok pennen i eigne he nder og gav si stemme til Rosenborgs "Lord Bendtner".

  – Hans fanesaker ville ha blitt fotballtrening for alle, og eit eige målakademi, seier Pedersen til Ekstrabladet.

  Laster Instagram-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal