Hopp til innhold

Dopingtatt russer sørger for kuleskifte – Berger får sammenlagtseier syv år for sent

Tora Berger ble egentlig nummer to i verdenscupen i 2014, bak finske Kaisa Mäkäräinen. Nå, sju år senere, er det klart at en dopingtatt russer gjør at Berger og Mäkäräinen begge tar sammenlagtseieren.

Skiskyting 2012

ENDRINGER: Olga Zajtzeva ble utestengt for doping på livstid i 2017. Her på toppen av pallen sammen med Tora Berger på en sprint i Nove Mesto i 2012.

Foto: Petr David Josek / Ap

Det bekrefter IBU i en pressemelding.

Dopingsaken til den russiske skiskytteren Olga Zajtzeva er over etter en mangeårig kamp – hun forblir utestengt på livstid for bruk av EPO. Dermed har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) måtte regne på nytt, og mattestykket er klart:

Tora Berger er sammenlagtvinner av verdenscupen sesongen 2013/14.

Jeg har ikke hørt det fra noen andre enn dere da. Det er så langt tilbake i tid at det blir merkelig. Medalje og seire er jo ferskvare i opplevelser, så det blir bare rart hele greia egentlig, sier Berger når NRK ringer henne med nyheten.

For IBU bekrefter endringen.

Saken rundt Olga Zajtzeva er nå ferdig og det er ikke flere instanser, så diskvalifikasjonen er endelig. Så vi måtte regne ut på nytt de rennene som var aktuelle, og da har vi kommet frem til at Tora hopper foran Kaisa, forklarer sportsdirektør Felix Bitterling.

– Stjeler seieren hennes

Berger og Mäkäräinen

TO KULER? Kaisa Mäkäräinen var foran Tora Berger i siste renn i sesongen 2013/14 og tok da sammenlagtseieren i verdenscupen foran Tora Berger. Nå er det endret.

Og det er ikke så enkelt som det kanskje høres ut. For totalvinneren den sesongen var ikke Zajtzeva, men finske Kaisa Mäkäräinen. Berger ble nummer to, men fire renn ble til slutt avgjørende. Den norske skiskytterlegenden er nå fem små poeng foran.

Det er jo Kaisa det blir verst for, om de tar fra henne en kule. Vi får i så fall håpe hun har vasket støv av den, sier Berger og ler.

Det blir jo litt å stjele seieren hennes, det er følelsen når det har gått så lang tid, legger hun til.

Det synes også IBU. Hvordan de skal løse saken best mulig avgjøres på et styremøte om fire-fem uker. Derfor ble saken diskutert på et styremøte denne uka, og der kommer IBU frem til at Berger og Mäkäräinen deler sammenlagtseieren.

– Dette er en riktig og rettferdig måte å løse det på. Det ville føltes feil om Kaisa måtte gi tilbake krystallkula, sier Berger i pressemeldingen.

Mäkäräinen selv istemmer at dette var den beste løsningen.

– Jeg er veldig glad for at jeg an beholde krystallkula jeg vant i 2013/2014-sesongen. Dette er den mest rettferdige løsningen, og jeg er veldig glad på Toras vegne, sier finnen.

– Med denne løsningen har IBU funnet en rettferdig løsning for begge utøvere på prinsippet av at rene utøvere ikke skal bli straffet for andres doping, skriver IBU i pressemeldingen.

– Et mareritt

I tillegg kommer det premiepenger for den aktuelle sesongen. Også det må ettersendes.

Det er en administrativ prosess, som krever masse jobb, men det er steg to. Men vi synes vel kanskje begge bør få eller beholde premiepengene. Vi må først ta den første avgjørelsen. Det er et mareritt å regne ut dette, det kan regnskapsføreren vår bekrefte. Det er flere år siden, og enkeltløp som er involvert. Både konkurranser og sammenlagtseieren, sier Bitterling.

Zajtzeva, Flatland og Berger

GODE: Olga Zajtzeva, Ann Kristin Flatland og Tora Berger fra sprinten i Östersund i 2013.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Berger vant verdenscupen sesongen før, og husker duellen mot Mäkäräinen året etter godt. Det hele ble avgjort i hennes siste renn i karrieren, på fellesstarten i Holmenkollen.

Jeg husker det siste løpet, som var den siste konkurransen jeg gikk, og jeg hadde muligheten til å vinne om jeg gikk bedre enn Kaisa, men det gjorde jeg ikke. Jeg var egentlig allerede litt ferdig og forsynt med skiskyting der og da. Det var ikke så vondt å tape, selv om det var litt kjedelig at jeg ikke klarte å ta det siste gangen, sier Berger.

Hun forteller at hun aldri gikk rundt og mistenkte konkurrentene for å jukse, og valgte å stole på systemet. Berger håper uansett den russiske dopingkulturen har endret seg, også for å unngå lignende situasjoner.

De skulle jo helst blitt tatt med en gang, de som jukser, i den ideelle verden. Opplevelsen er der og da. Dette får ikke så stor betydning for meg nå.

Sportsnyheter

UEFA Euro 2024, day 31, Final, Spain - England

Ble hengt ut av TV-profil – her slår han tilbake etter EM-finalen

Etter EM-gullet klarte ikke Marc Cucurella å dy seg. Han sendte et stikk i retning TV-profil Gary Neville etter noen krasse uttalelser tidligere i mesterskapet.

dnyEgmacwhc

Suksesstrener Mikkjal Thomassen forlater Fredrikstad

Mikkjal Thomassen (48) forlater Fredrikstad midt i sesongen. Han har takket ja til en annen klubb.

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

Siste nytt

 • Thomas Müller ferdig som tysk landslagsspiller

  Thomas Müller (34) har spilt sin sist kamp for Tysklands landslag. Veteranens beskjed kom etter EM-sluttspillet på hjemmebane.

  Der røk Tyskland ut i kvartfinalen mot Spania. Etter kampen hintet Müller om landslagsexit, og nå har han gjort alvor av det. Mandag meddelte han om sin avgjørelse i sosiale medier.

  Bayern München-spilleren stoppet på 131 landskamper og 45 mål. Han er nummer tre på listen over spillerne med flest kamper for Tyskland. Lothar Matthäus har rekorden på 150, mens Miroslav Klose stoppet på 137.

  Müller vant verdensmesterskapet med Tyskland i 2014. I 2010 ble han VMs toppscorer med fem mål.

  Müller har tidligere hatt en langvarig pause fra landslagsspill. Han spilte ingen kamper mellom november 2018 og februar 2021, noe som var en konsekvens av at daværende Tyskland-trener Joachim Löw skulle fornye landslaget etter et svakt VM i 2018.

  34-åringen spilte bare 56 minutter fordelt på to kamper under årets EM. Han kom inn fra benken mot Spania. Müller har spilt i Bayern hele sin profesjonelle karriere. Kontrakten med klubben strekker seg til neste sommer.

  (NTB)

  UlsLKc7P978
  Foto: AP
 • Suksesstrener Mikkjal Thomassen forlater Fredrikstad

  Mikkjal Thomassen (48) forlater Fredrikstad midt i sesongen. Han er på vei til ny klubb.

  Det melder FFK. Spillerne fikk beskjed om avgangen mandag formiddag.

  Thomasen ble hentet til Fredrikstad i november 2022. Mannen fra Færøyene fikk skikk på klubben og ledet den i fjor opp til Eliteserien som vinner av 1. divisjon.

  Med det var FFK tilbake på øverste nivå siden 2012. Laget har overrasket i comebacket og ligger på en sterk 5.-plass med 23 poeng fra 14 kamper.

  (NTB)

  dnyEgmacwhc
  Foto: NTB
 • Ruud ned én plass på ATP-rankingen

  Alex de Minaurs imponerende spill i Wimbledon har vippet Casper Ruud fra 8.- til 9.-plass på ATP-rankingen. For Holger Rune fortsetter nedturen.

  Det kommer fram av den ferske oppdateringen mandag.

  Blant de fem fremste er det ingen endringer, og Jannik Sinner er fortsatt klar verdensener tross kvartfinaletap i Wimbledon. Bak italieneren følger Novak Djokovic, mens Wimbledon-vinner Carlos Alcaraz blir værende på sin 3.-plass. Spanjolen hadde ikke mulighet til å øke sin poengsum i den engelske hovedstaden.

  Bak Alexander Zverev (5) og Daniil Medvedev (6) har De Minaur gjort et solid byks fra 9.- til 6.-plass. Hubert Hurkacz beholder sin posisjon som verdenssjuer, mens Andrej Rublev faller to plasser og er nummer åtte.

  De Minaurs klatring gjør at Ruud faller én plass. Opp til Rublev skiller det imidlertid bare 40 poeng. Ruuds beste posisjon på ATP-rankingen hadde han tilbake i september 2022. Da lå han på annenplass etter US Open.

  For danske Runes del ser nedturen enn så lenge ikke ut til å stoppe. 21-åringen er nummer 17 på ATP-rankingen. Det er Runes svakeste plassering siden oktober 2022. I september i fjor var dansken helt oppe på en 5.-plass. 21-åringens forrige tittel kom i München (ATP250) for 15 måneder siden.

  Denne uken skal Ruud i aksjon i svenske Båstad. Der skal han i tillegg til å spille singleturneringen også konkurrere i tospann med Rafael Nadal.

  (NTB)

  Xut-WFXOks4
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal