Hopp til innhold

Dopingtatt russer sørger for kuleskifte – Berger får sammenlagtseier syv år for sent

Tora Berger ble egentlig nummer to i verdenscupen i 2014, bak finske Kaisa Mäkäräinen. Nå, sju år senere, er det klart at en dopingtatt russer gjør at Berger og Mäkäräinen begge tar sammenlagtseieren.

Skiskyting 2012

ENDRINGER: Olga Zajtzeva ble utestengt for doping på livstid i 2017. Her på toppen av pallen sammen med Tora Berger på en sprint i Nove Mesto i 2012.

Foto: Petr David Josek / Ap

Det bekrefter IBU i en pressemelding.

Dopingsaken til den russiske skiskytteren Olga Zajtzeva er over etter en mangeårig kamp – hun forblir utestengt på livstid for bruk av EPO. Dermed har Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) måtte regne på nytt, og mattestykket er klart:

Tora Berger er sammenlagtvinner av verdenscupen sesongen 2013/14.

Jeg har ikke hørt det fra noen andre enn dere da. Det er så langt tilbake i tid at det blir merkelig. Medalje og seire er jo ferskvare i opplevelser, så det blir bare rart hele greia egentlig, sier Berger når NRK ringer henne med nyheten.

For IBU bekrefter endringen.

Saken rundt Olga Zajtzeva er nå ferdig og det er ikke flere instanser, så diskvalifikasjonen er endelig. Så vi måtte regne ut på nytt de rennene som var aktuelle, og da har vi kommet frem til at Tora hopper foran Kaisa, forklarer sportsdirektør Felix Bitterling.

– Stjeler seieren hennes

Berger og Mäkäräinen

TO KULER? Kaisa Mäkäräinen var foran Tora Berger i siste renn i sesongen 2013/14 og tok da sammenlagtseieren i verdenscupen foran Tora Berger. Nå er det endret.

Og det er ikke så enkelt som det kanskje høres ut. For totalvinneren den sesongen var ikke Zajtzeva, men finske Kaisa Mäkäräinen. Berger ble nummer to, men fire renn ble til slutt avgjørende. Den norske skiskytterlegenden er nå fem små poeng foran.

Det er jo Kaisa det blir verst for, om de tar fra henne en kule. Vi får i så fall håpe hun har vasket støv av den, sier Berger og ler.

Det blir jo litt å stjele seieren hennes, det er følelsen når det har gått så lang tid, legger hun til.

Det synes også IBU. Hvordan de skal løse saken best mulig avgjøres på et styremøte om fire-fem uker. Derfor ble saken diskutert på et styremøte denne uka, og der kommer IBU frem til at Berger og Mäkäräinen deler sammenlagtseieren.

– Dette er en riktig og rettferdig måte å løse det på. Det ville føltes feil om Kaisa måtte gi tilbake krystallkula, sier Berger i pressemeldingen.

Mäkäräinen selv istemmer at dette var den beste løsningen.

– Jeg er veldig glad for at jeg an beholde krystallkula jeg vant i 2013/2014-sesongen. Dette er den mest rettferdige løsningen, og jeg er veldig glad på Toras vegne, sier finnen.

– Med denne løsningen har IBU funnet en rettferdig løsning for begge utøvere på prinsippet av at rene utøvere ikke skal bli straffet for andres doping, skriver IBU i pressemeldingen.

– Et mareritt

I tillegg kommer det premiepenger for den aktuelle sesongen. Også det må ettersendes.

Det er en administrativ prosess, som krever masse jobb, men det er steg to. Men vi synes vel kanskje begge bør få eller beholde premiepengene. Vi må først ta den første avgjørelsen. Det er et mareritt å regne ut dette, det kan regnskapsføreren vår bekrefte. Det er flere år siden, og enkeltløp som er involvert. Både konkurranser og sammenlagtseieren, sier Bitterling.

Zajtzeva, Flatland og Berger

GODE: Olga Zajtzeva, Ann Kristin Flatland og Tora Berger fra sprinten i Östersund i 2013.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Berger vant verdenscupen sesongen før, og husker duellen mot Mäkäräinen året etter godt. Det hele ble avgjort i hennes siste renn i karrieren, på fellesstarten i Holmenkollen.

Jeg husker det siste løpet, som var den siste konkurransen jeg gikk, og jeg hadde muligheten til å vinne om jeg gikk bedre enn Kaisa, men det gjorde jeg ikke. Jeg var egentlig allerede litt ferdig og forsynt med skiskyting der og da. Det var ikke så vondt å tape, selv om det var litt kjedelig at jeg ikke klarte å ta det siste gangen, sier Berger.

Hun forteller at hun aldri gikk rundt og mistenkte konkurrentene for å jukse, og valgte å stole på systemet. Berger håper uansett den russiske dopingkulturen har endret seg, også for å unngå lignende situasjoner.

De skulle jo helst blitt tatt med en gang, de som jukser, i den ideelle verden. Opplevelsen er der og da. Dette får ikke så stor betydning for meg nå.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal