Hopp til innhold

Dopingskandalen: Legen leide dette huset under verdenscuphelgen på Lillehammer

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Utleierne fattet mistanke da de så hvem som besøkte huset. Derfor tipset de Antidoping Norge.

Annekset

Dette annekset var det ekteparet leide ut samme helg som verdenscupen ble arrangert i Lillehammer.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

29. september 2018 tikker det inn en bestilling via Airbnb til Birgit Sildnes på Lillehammer. En person ønsker å leie annekset ved huset til henne og samboeren.

Bestillingen kommer fra Mark Schmidt – en mann med samme navn som dopinglegen fra skandalen i Seefeld. Annekset han skal leie ligger bare noen hundre meter nord for Birkebeineren skistadion i Lillehammer.

Schmidt opplyser at han følger verdenscupen i langrenn og at han skal komme i forbindelse med verdenscuphelgen på Lillehammer. Han skal ankomme med bil direkte fra Ruka, hvor verdenscupåpningen er helgen i forveien.

Birgit viser logg

Birgit Sildnes viser frem loggen med tyskeren som leide annekset.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Sildnes googler gjesten og finner ut at Schmidt var legen til sykkellaget Gerolsteiner tilbake i tiden. Der dopet tre utøvere seg. Schmidt ble ikke dømt i saken.

Tirsdag 27. november – tre dager før verdenscuprennene på Lillehammer: En tyskregistrert bil kjører inn på gårdsplassen. I dagene som kommer er det hektisk aktivitet inn og ut av huset.

Følte seg ikke velkommen

Lørdag 1. desember (samme dag som 15 kilometer klassisk): På ettermiddagen bestemmer Sildnes seg for å besøke sine gjester i annekset. Hun banker på og blir invitert inn. Mannen som bor der er ikke Mark Schmidt, men en eldre mann som forklarer at han er faren til Schmidt.

Og for å minne om det: Mannen som hadde med seg blodposer til utøverne i Seefeld var pappa Schmidt, Ansgard Schmidt.

Birgit

Birgit Sildnes i sofaen i annekset.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

NRK har vist Sildnes bilder av Ansgard Schmidt. Hun kjenner igjen mannen.

Sildnes blir invitert inn. Hun beskriver det som en overstrømmende mottagelse. Leietakeren forteller at han skal tilbake til Norge helgen etter, og Sildnes oppfatter det som at han skal på verdenscupen på Beitostølen den helgen. Inne i bygget sitter en dame i 40-årene. Sildnes får inntrykk av at vedkommende ikke er så glad for at utleieren er på besøk.

– Hun reiste seg, litt motvillig synes jeg da, men hun kom og hilste. Hun var ikke spesielt åpen. Hun var ganske reservert og jeg fikk en følelse av at hun ikke ville ha meg der, forklarer Sildnes.

Sildnes går ut av annekset, noterer skiltnummeret på den tyskregistrerte bilen i oppkjørselen, og går inn til seg selv.

Dialogen

Sildnes er selv i Tyskland når gjestene ankommer. Hun sender dem derfor en melding via Airbnb – og spør om alt går greit.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

På dette tidspunktet har hun og mannen allerede lagt merke til at det er mye trafikk inn og ut av annekset.

– Den perioden de var her så var det mørkt. Det var slutten av november og mannen min hadde lange dager på jobb. Men han (mannen) spurte meg om hvor mange som egentlig hadde bestilt, for han hadde inntrykk av det gikk en del folk ut og inn. Og det virket som det var yngre folk, noen av de var kledd i treningsklær. Det kunne være utøvere, men det kunne han ikke si for sikkert, forklarer Sildnes.

Dagen etter forsterkes mistanken til ekteparet. Da møter Sildnes en ung mann i treningstøy i oppkjørselen sin.

Sterke resultater på Lillehammer

Under verdenscupen på Lillehammer i månedsskiftet november/desember deltok alle de fem utøverne som ble arrestert under dopingrazziaen i Seefeld.

I sprintprologen fredag kommer Dominik Baldauf på 21. plass. Han får sin fjerde beste individuelle plassering i verdenscupen i karrieren.

Dagen etter følger også landslagskollega Max Hauke opp med å gjøre et av sine beste verdenscuprenn i karrieren.

Se de fem arrestertes resultater i verdenscuphelgen på Lillehammer i faktaboksen.

Møtte utenlandsk utøver

Søndag formiddag (samme dag som 15 kilometer jaktstart): Sildnes går seg en liten tur og stopper i oppkjørselen for å kaste søppel. Mot henne kommer en ung mann gående i treningstøy. Hun hilser på engelsk.

– Han ser ut som en idrettsutøver, både ut fra alder, bekledning og kroppsbygning. Han hilser veldig stivt tilbake, ser ut som han ikke hadde så lyst til å hilse på meg, og jeg bestemmer meg for at det ansiktet skal jeg huske. Det var en pen ung mann med mørke øyne og et overrasket uttrykk i ansiktet, forklarer Sildnes til NRK.

Birgit foran huset

Søndag 2. desember skulle Sildnes ut for å gå seg en tur. I oppkjørselen møter hun det hun tror er Max Hauke.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

I ettertid har hun sett bildene av de arresterte utøverne fra Seefeld. Da hun så videoen av Max Hauke, mannen som ble tatt på fersken med nål i armen, gjenkjente hun blikket.

– Jeg kan ikke være hundre prosent sikker, men mener å gjenkjenne Max Hauke som personen jeg traff hos oss i desember. Når jeg et par dager senere ser filmen der han sitter med nåla i armen, blir jeg enda mer sikker. Det overraskede ansiktsuttrykket mener jeg å ha sett før – nede i oppkjørselen vår, forklarer Sildnes.

NRK har fremlagt historien for Mark Schmidts advokat, Andreas Kreysa. Han sier at han ikke ønsker å gå inn på detaljer om hva som har skjedd.

Tipset Antidoping Norge

Gjestene dro mandag morgen, dagen etter at verdenscuphelgen var over. De virker fornøyde. I desember 2018 skriver Mark fra Erfurt i Tyskland en anmeldelse av annekset:

Mark fra Erfurt
Foto: Skjermdump fra Airbnb

Samme bruker på Airbnb har for øvrig fått en anmeldelse på nettstedet. Denne anmeldelsen sammenfaller i sted og tid med et annet verdenscuparrangement i 2018.

NRK har ringt nummeret på profilen til denne brukeren. Da kommer vi rett til en tysk telefonsvarer. Da NRK sjekket opplysningene fra Airbnb-brukeren fikk vi treff på telefonnummeret, som ledet oss til en diskusjonsside for syklister som ønsket å forbedre sine prestasjoner.

Etter at leietakerne dro, gikk Sildnes nøye gjennom annekset. Hun sjekker søppeldunker og innholdet i søpla. Ingenting mistenkelig ligger igjen, men varsler likevel Antidoping Norge den 14. desember.

– Jeg kan bekrefte at vi har fått inn et tips. Etter at vi fikk det tipset, tok vi kontakt med melder for å få ytterligere informasjon. Deretter vurderte vi ulike tiltak. Det vi besluttet da, var at vi meldte dette videre innenfor antidopingsystemet, sier avdelingsleder for kontroll og påtale i Antidoping Norge, Britha Røkenes.

Ettersom dette er en pågående sak ønsker hun ikke å uttale seg om hvem de har vært i dialog med.

Slik NRK forstår det, var den tyske legen allerede under oppsyn på dette tidspunktet. Dette tipset gikk derfor inn i en pågående etterforskning.

Antidoping Norge holder seminar for idrettsledere og media.

Avdelingsleder i Antidoping Norge, Britha Røkenes.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Dette tipset var nok ikke hovedårsaken til razziaen i Seefeld, men dette er en del av en større etterforskning. Jeg tenker at vi ikke skal si noe om innholdet i tipset, det bør eventuelt østerriksk politi gå nærmere inn på, sier Røkenes.

NRK har kontaktet politiet i Østerrike om saken, men de har ikke besvart vår henvendelse.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal