Hopp til innhold

– Vi har ingen dopingprøver fra 90-tallet

Norges laboratorium for dopinganalyse har ikke én eneste dopingprøve fra 1990-tallet. Alle er slettet.

Doping

Ifølge Ingunn Hullstein, fagsjef ved Norges laboratorium for dopinganalyse, er samtlige dopingprøver hos dem fra 1990-tallet slettet.

Foto: Wiik, Eirill / NTB scanpix

Det betyr at det blir vanskelig å gjøre nye analyser av de norske langrennsløpernes dopingprøver fra gullalderen på 1990-tallet - dersom det skulle bli aktuelt.

– Vi er forpliktet til å slette prøvene etter åtte år hvis det ikke kommer spesielle henvendelser fra organet som har gjennomført testen. Men det er ytterst sjeldent, sier Ingunn Hullstein, fagsjef ved Norges laboratorium for dopinganalyse ved Universitetet i Oslo..

Inngunn Hullstein

Ingunn Hullstein, fagsjef ved Norges laboratorium for dopinganalyse, forteller at de er forpliktet til å slette dopingprøver etter åtte år.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hullstein forteller at negative prøver ikke alltid blir tatt vare på i åtte år, hvis det ikke er noe påfallende med testene når de analyseres.

– Prøvene blir som regel kastet tidligere enn grensen på åtte år, sier Hullstein.

Vanskelig med nye tester

I en finsk dokumentar laget av Arto Halonen hevder regissøren at han har snakket med en sentral person i det norske langrennsmiljøet under dets «gullalder». Den anonyme kilden hevder doping var utbredt i det norske langrennsmiljøet dengang.

Fredag sier Det internasjonale skiforbundet (FIS) til NRK.no at det vil være uaktuelt å beordre nye tester av de gamle dopingprøvene på bakgrunn av dokumentaren. Årsaken er at en anonym kilde uten dokumentasjon ikke er troverdig nok.

– Forholder oss ikke til utøverne

Norges laboratorium for dopinganalyse ved Universitetet i Oslo er ett av 33 laboratorier i verden som oppbevarer dopingprøver, og hvert år mottar de over 5000 blod- og urintester.

Det er myndigheten som bestilte dopingprøvene som i dag eier dem, enten det er Det internasjonale skiforbundet, et antidopingbyrå, Den internasjonale olympiske komité (IOC) eller andre organer.

Det betyr at hver enkelt utøver ikke kan komme til laboratoriet for å be om en re-analyse.

– Utøveren trenger godkjennelse. Vi forholder oss kun til Antidoping Norge eller et internasjonalt forbund, sier Hullstein.

Ikke navn på prøvene

Kari-Pekka Kyrö

Tidligere finsk langrennstrener Kari-Pekki Kyrö tror idrettsfolk kun vil snakke sant overfor politiet eller retten.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Prøvene er ikke listet etter navn, og er kun kodemerket.

– Vi, her på laboratoriet, har ikke mulighet til å finne ut hvilke prøver som hører til hvilke utøvere, sier hun.

Beskyldningene om at norsk langrenn skal ha vært preget av doping på 90-tallet, møtes av blank benektelse fra sentrale utøvere.

Skøytekongen Johann Olav Koss har tidligere uttalt at han ønsker en dopinghøring for norske idrettsutøvere, og at han selv ville deltatt.

Men en høring har ikke den tidligere finske langrennstreneren Kari-Pekka Kyrö tro på. Han påstod i 2008 at Finland og Russland hadde et felles dopingprogram fra 1990-tallet fram til 2001, og han har tidligere rettet dopinganklager mot det norske langrennsmiljøet.

– Idrettsfolk og ledere snakker bare sant overfor politiet eller i retten. En høring innad i idretten har ingenting for seg, sier Kyrö til NRK.no.

Siste nytt

 • Doubletap for Casper Ruud i Acapulco - Eubanks venter i singel

  Casper Ruud og amerikaneren William Blumberg røk på et klart tap i 1. runde av ATP-turneringen i double i Acapulco natt til tirsdag.

  Nordmannen og Blumberg er allerede ute av turneringen etter 3-6, 2-6 for mexicaneren Santiago Gonzalez og briten Neal Skupski.

  Ruud og Blomberg tok seg sist helg til semifinalen i doubleturneringen i Los Cabos i Mexico. Der tapte de for Jordan Thompson og Max Purcell, som senere også vant finalen.

  Enda viktigere for Casper Ruud i Acapulco er nok den individuelle i ATP 500-turneringen i den mexicanske feriebyen. Casper Ruud møter amerikaneren Chris Eubanks i 1. runde natt til onsdag. (NTB)

  Casper Ruud
  Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
 • United-assistent klar for amerikansk klubb

  Eric Ramsay, en av assistentene til Erik ten Hag, forlater Manchester United. Det bekrefter klubben i en pressemelding mandag kveld.

  Ramsay skal ta over som hovedtrener for den amerikanske klubben Minnesota United.

  Ramsay har vært i Manchester United siden 2021 og ble hentet til klubben av daværende manager Ole Gunnar Solskjær.

  Ramsay Ten Hag
  Foto: Reuters
 • Girona gjenopptok Real Madrid-jakten etter tung rekke

  Brasilianske Savio scoret to ganger på overtid da Girona fant tilbake til vinnersporet i spansk fotball med 3-0 over Rayo Vallecano mandag.

  Girona har vært den store overraskelsen i La Liga denne sesongen. Lenge holdt askeladden følge med Real Madrid i gullkampen.

  Men på de siste tre kampene stod imidlertid Girona med én uavgjort og to tap.

  Seieren mandag betyr at tabelltoer Girona nå er seks poeng bak ligaleder Real Madrid. Ned til Barcelona på plassen bak skiller det to poeng.

  9tyX7hqm5X4
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal