Hopp til innhold

Krever at kilde står fram med dopingpåstander

Beskyldningene om at norsk langrenn skal ha vært preget av doping på 90-tallet, møtes av blank benektelse fra sentrale utøvere. Thomas Alsgaard krever nå at kilden bak påstandene står fram.

Sentrale langrennsaktører

Bente Skari (f.v.), Thomas Alsgaard og Bjørn Dæhlie sier at påstandene i den finske dokumentaren er totalt grunnløse.

Foto: Scanpix / NRK

Arto Halonen

Den finske dokmumentarfilmskaperen Arto Halonen hevder å ha snakket med en kilde som påstår at det ble brukt doping i det norske langrennsmiljøet på 90-tallet.

Foto: NRK

I en finsk dokumentar laget av Arto Halonen hevder regissøren at han har snakket med en sentral person i det norske langrennsmiljøet under dets «gullalder». Den anonyme kilden hevder doping var utbredt i det norske langrennsmiljøet dengang.

OL og VM-vinner i langrenn, Thomas Alsgaard, er sjokkert over opplysningene som kommer frem i dokumentaren. Han ber den anonyme kilden til den finske filmskaperen om å stå frem.

– Når det gjelder denne finske filmskaperen, så tenker jeg «kom fram med kilden, hvem er han»? La han fortelle hva han sitter på, så skal jeg love hundre prosent sikkert at det skal vi klare å forsvare oss mot. Jeg vet med meg selv at jeg ikke har noe å skjule, sier Alsgaard til NRK.

Få kjenner miljøet det norske langrennsmiljøet bedre en Alsgaard. Han er kritisk til at en anonym kilde blir brukt som «sannhetsvitne».

– Det finnes overhodet ikke noen ting i miljøet fra 90-tallet, men vi er nødt til å vite hvem som kommer med beskyldningene for å kommentere det. Anonyme, feige kilder er umulige å forsvare seg mot.

– Hva tenker du når du hører sånt?

– Det er lett å slenge ut beskyldninger, det har kommet masse tidligere, og det vil sikkert komme mer senere også.

Artikkelen fortsetter under bildet.

For OL og VM-vinner i langrenn, Thomas Alsgaard, er sjokkert over opplysningene som kommer frem i dokumentaren. 
Han ber om at den anonyme kilden til den finske filmskaperen må stå frem.

Thomas Alsgaard og Torgeir Bjørn er sjokkert over påstandene i den finske dokumentaren.

– Sjokkerende

I den finske dokumentaren blir påstandene presentert på følgende måte:

«Vår kilde, som hadde en sentral rolle i det norske ski-laget på 90-tallet sier dopinghistorikken i skisporten er lik i Norge, Sverige og Finland. Han la til at om sannheten om Norges suksess kom ut, ville det ikke være noen vinnere, bare tapere», siterer Hallonen kilden på i dokumentaren «When Heroes Lie», som skal vises på NRK denne uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bjørn Dæhlie på vei opp på pallen under blomsterseremonien etter femmila i Nagano.

Bjørn Dæhlie kaller påstandene i den finske dokumentaren sjokkerende.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Bjærn Dæhlie, tidenes mestvinnende vinterolympier, avfeier påstandene blankt.

– Det er sjokkerende påstander. Det er helt hinsides det livet vi levde, og helt hinsides det norsk langrenn står for, sier Bjørn Dæhlie til NRK.

Den finske dokumentaren er nærmere to timer lang, og kun tre minutter er viet til forholdene i andre land enn Finland. Da dokumentaren ble sluppet for rundt én måned vakte den stor oppmerksomhet på grunn av dopingbeskyldninger mot den finske langrennskjempen Juha Mieto.

Det var heller ikke første gang finsk langrenn ble koblet til doping. Da ski-VM ble arrangert i Lahti i 2001 ble seks langrennsløpere tatt, blant andre de tidligere verdensmestrene Harri Kirvesniemi og Mika Myllylä.

Trude Dybendahl

Trude Dybendahl mener påstandene i den finske dokumentaren er «utrolig drøye».

Foto: Olsen, Olav / SCANPIX

– Utrolig drøye påstander

Trude Dybendahl har tre OL-medaljer og seks VM-medaljer i årene 1988 til 1997. Hun reagerer med hoderisting på påstandene i den finske dokumentaren.

– Dette er utrolig døye påstander, som jeg ikke kjenner meg igjen i. Det passer heller ikke for det miljøet vi levde i, sier Dybendahl til NRK.

Dybendahl reagerer også på at Sverige blir nevnt i dopingsammenheng.

– Hvis det er noen som har en ren historie, så er det i alle fall Norge og Sverige. Finland har, med sin tilknytning til øst, en litt annen historie.

Dybendahl trekker også fram Russland når det gjelder doping.

– Jeg er veldig glad for mine beste sesonger, blant annet med gullet og søvet i 1991, som jeg tror har noe å gjøre med at Russland ikke hadde penger de årene. Det ga mer rom, sier Dybendahl.

Også Torgeir Bjørn var aktiv for det norske langrennslandslaget på 90-tallet. Også han blånekter for at det har vært doping i norsk langrenn.i deres tid.

– Vi har blitt vant med at enkelte kilder i Finland stadig kommer med de samme beskyldningene gang etter gang. Selv om man gjentar det gang etter gang, blir det ikke noe mer sant av den grunn, sier Bjørn, som nå er langrennskommentator i NRK.

NRK har vært med på å finansiere den finske dopingdokumentaren gjennom et forhåndskjøp, men har ikke hatt noen redaksjonell innflytelse.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal