Morten Aa Djupvik slutter som landslagstrener

Det nybakte småbarnsfaren vil prioritere familien. Petter Northug ble målløs da han fikk beskjeden.

Morten Djupvik

- Det har vært en dag med mye følelser, sier Morten Aa Djupvik (36).

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Etter fem år som hovedtrener for det norske herrelandslaget i langrenn er det slutt for Morten Aa Djupvik (36). Nå vil han bruke mer tid på familien.

Det har vært en følelseladet dag og jeg har felt et par tårer. Det var jammen meg en tyngre avgjørelse å ta enn jeg hadde trodd, sier Aa Djupvik til NRK.

Onsdagen brukte han på å ringe rundt til løperne for å fortelle nyheten.

Klokken halv tre onsdag ringte han Petter Northug og fortalte nyheten. Northug lå og sov da treneren ringte. Slik beskriver Aa Djupvik det han beskriver som en «følelsesladet» telefonsamtale:

– Først ble det ekkelt lenge stille i den andre enden. Så spurte han om dette bare var noe jeg tenkte på eller om det var bestemt. Da jeg sa at jeg hadde bestemt meg ble han skuffet, sier Aa Djupvik som har vært trener for Northug så lenge langrennsstjernen har vært på seniorlandslaget.

Northug har tatt 13 mesterskapsmedaljer, derav ni gull, med Morten Aa Djupvik som landslagstrener.

 • Hva synes du om at Morten Aa Djupvik gir seg som trener og hvem mener du bør overta? Si din mening nederst i saken!

(Les videre under bildet!)

Petter Northug og Morten Aa Djupvik

- Petter og jeg har hatt fem fantastiske år sammen sammen. Vi har funnet vinnerformelen og har hatt mange store øyeblikk sammen. Det er litt trist at det er over, sier Morten Aa Djupvik om tiden med Northug. Bildet er fra Northugs seier på femmila under prøve-VM i 2010.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

150 reisedøgn

Aa Djupvik tok over som herrelandslagstrener etter OL-sesongen i 2006. I januar ble han pappa for første gang da lille Emil kom til verden, og det er nettopp av hensynet til familien han nå velger å gi seg.

– Med omtrent 150 reisedøgn i året har det vært en utfordring å få ting til å gå opp på hjemmebane. Dessuten føler jeg at landslaget nå står ved et veiskillet, der vi nettopp er ferdig med VM og har et nytt VM og OL å jobbe mot. Jeg mener at det beste for landslaget er at de nå får en trener som i hvert fall holder på til etter Sotsji-OL i 2014.

Overfor NRK sier Aa Djupvik at han har hatt en lang evaluring med seg selv og familien før han tok avjgørelsen.

Kritikk

Under Morten Aa Djupviks tid som landslagstrener har herreløperne gjort det bra i mesterskap, men Aa Djupvik har også fått kritikk for sin lederstil.

Før årets VM-sesong etterlyste løperne en tøffere og mer tydelig sjef. Kritikken har også gått på manglende suksess bak Northug, men etter VM i Holmenkollen, der både Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Martin Johnsrud Sundby tok indivduelle medaljer i tillegg til Northug, stilnet kritikken.

Det er nettopp VM i Holmenkollen som står igjen som hans beste minne.

– Stafettgullet i Holmenkollen er høydepunktet mitt som trener. Den største nedturen er også en stafett - den i Vancouver-OL da vi ble slått av svenskene, sier Aa Djupvik.

(Les videre under videoen!)

Video: Se innspurten til Petter Northug på VM-stafetten her!

Video Northugs stafettinnspurt i VM

Northugs stafettinnspurt i VM

Den endelige avgjørelsen tok han i helgen, men han har hatt mange tankefulle uker etter sesongslutt. 36-åringen innrømmer at det er lettere å gi seg etter et suksessrikt VM. Nå skal han hjem til Vestlandet å slappe av.

– Nå drar jeg hjem til Vestlandet for å slappe av i påsken. Det har vært en tung avgjørelse å ta.

Morten Aa Djupvik fortsetter som trener på landslagssamlingene ut juni.

Hva synes du om at Morten Aa Djupvik gir seg som trener og hvem mener du bør overta? Si din mening her!

Siste nytt

 • Kong Harald til Old Trafford

  Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær får kong Harald på Old Trafford-tribunen under kampen mot Liverpool søndag. Det bekrefter klubben overfor VG. Kong Harald skal være Solskjærs gjest, og de to skal også møtes etter kampen.

  Kong Harald
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Utsetter El Clásico-oppgjøret

  El Clásico-oppgjøret mellom Barcelona og Real Madrid 26. oktober er utsatt på grunn av urolighetene i Barcelona, melder Sky Sports.

  FILE PHOTO: Joan Gamper Trophy - Barcelona v Arsenal
  Foto: Albert Gea / Reuters
 • Sølv til Sletsjøe i padle-VM

  Anna Margrete Sletsjøe tok fredag sølv i U23-VM i padling på distansen K1 maraton. Distansen gikk over 22 kilometer i Shaoxing i Kina. Sletsjøe tok igjen tetfeltet etter cirka fem kilometer etter en dårlig start.

  Anna Sletsjøe (nummer to fra venstre)

Sendeplan

Kl. Program Kanal