NRK Meny
Normal

Morten Aa Djupvik slutter som landslagstrener

Det nybakte småbarnsfaren vil prioritere familien. Petter Northug ble målløs da han fikk beskjeden.

Morten Djupvik

- Det har vært en dag med mye følelser, sier Morten Aa Djupvik (36).

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Etter fem år som hovedtrener for det norske herrelandslaget i langrenn er det slutt for Morten Aa Djupvik (36). Nå vil han bruke mer tid på familien.

Det har vært en følelseladet dag og jeg har felt et par tårer. Det var jammen meg en tyngre avgjørelse å ta enn jeg hadde trodd, sier Aa Djupvik til NRK.

Onsdagen brukte han på å ringe rundt til løperne for å fortelle nyheten.

Klokken halv tre onsdag ringte han Petter Northug og fortalte nyheten. Northug lå og sov da treneren ringte. Slik beskriver Aa Djupvik det han beskriver som en «følelsesladet» telefonsamtale:

– Først ble det ekkelt lenge stille i den andre enden. Så spurte han om dette bare var noe jeg tenkte på eller om det var bestemt. Da jeg sa at jeg hadde bestemt meg ble han skuffet, sier Aa Djupvik som har vært trener for Northug så lenge langrennsstjernen har vært på seniorlandslaget.

Northug har tatt 13 mesterskapsmedaljer, derav ni gull, med Morten Aa Djupvik som landslagstrener.

 • Hva synes du om at Morten Aa Djupvik gir seg som trener og hvem mener du bør overta? Si din mening nederst i saken!

(Les videre under bildet!)

Petter Northug og Morten Aa Djupvik

- Petter og jeg har hatt fem fantastiske år sammen sammen. Vi har funnet vinnerformelen og har hatt mange store øyeblikk sammen. Det er litt trist at det er over, sier Morten Aa Djupvik om tiden med Northug. Bildet er fra Northugs seier på femmila under prøve-VM i 2010.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

150 reisedøgn

Aa Djupvik tok over som herrelandslagstrener etter OL-sesongen i 2006. I januar ble han pappa for første gang da lille Emil kom til verden, og det er nettopp av hensynet til familien han nå velger å gi seg.

– Med omtrent 150 reisedøgn i året har det vært en utfordring å få ting til å gå opp på hjemmebane. Dessuten føler jeg at landslaget nå står ved et veiskillet, der vi nettopp er ferdig med VM og har et nytt VM og OL å jobbe mot. Jeg mener at det beste for landslaget er at de nå får en trener som i hvert fall holder på til etter Sotsji-OL i 2014.

Overfor NRK sier Aa Djupvik at han har hatt en lang evaluring med seg selv og familien før han tok avjgørelsen.

Kritikk

Under Morten Aa Djupviks tid som landslagstrener har herreløperne gjort det bra i mesterskap, men Aa Djupvik har også fått kritikk for sin lederstil.

Før årets VM-sesong etterlyste løperne en tøffere og mer tydelig sjef. Kritikken har også gått på manglende suksess bak Northug, men etter VM i Holmenkollen, der både Eldar Rønning, Tord Asle Gjerdalen og Martin Johnsrud Sundby tok indivduelle medaljer i tillegg til Northug, stilnet kritikken.

Det er nettopp VM i Holmenkollen som står igjen som hans beste minne.

– Stafettgullet i Holmenkollen er høydepunktet mitt som trener. Den største nedturen er også en stafett - den i Vancouver-OL da vi ble slått av svenskene, sier Aa Djupvik.

(Les videre under videoen!)

Video: Se innspurten til Petter Northug på VM-stafetten her!

Video Northugs stafettinnspurt i VM

Northugs stafettinnspurt i VM

Den endelige avgjørelsen tok han i helgen, men han har hatt mange tankefulle uker etter sesongslutt. 36-åringen innrømmer at det er lettere å gi seg etter et suksessrikt VM. Nå skal han hjem til Vestlandet å slappe av.

– Nå drar jeg hjem til Vestlandet for å slappe av i påsken. Det har vært en tung avgjørelse å ta.

Morten Aa Djupvik fortsetter som trener på landslagssamlingene ut juni.

Hva synes du om at Morten Aa Djupvik gir seg som trener og hvem mener du bør overta? Si din mening her!

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games: Rullebrett, street
X Games: Rullebrett, street