NRK Meny
Normal

For disse 16 ble den gule trøya et mareritt

Michel Pollentier ble ribbet for den gule ledertrøya da han gjemte et kondom med urin under armhulen. Vi har sett på hendelsene som gjennom historien har tvunget gulkledde til å bryte.

TDF-BOARDMAN-FALL

LA OPP TO ÅR SENERE: Britiske Chris Boardman skadet hodet og måtte trekke seg fra touren i 1998.

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

Laster Twitter-innhold

1927 - Trøyesyken

Francis Pélissier vant den første etappen av touren dette året. Franskmannen syklet i gult i fire dager, før han måtte kaste inn både håndkleet og trøya på grunn av sykdom.

1929 - Sykkeljukset

Reglene i Tour de France har naturligvis ikke alltid vært de samme. For 86 siden måtte nemlig rytterne fullføre løpet på én og samme sykkel. Og på den tiende etappen i 1929 fikk franskmannen Victor Fontan trøbbel da gaffelen på sykkelen brakk. I desperasjon tenkte mannen i den gule trøya kreativt - Han lånte seg en ny sykkel, mens han la sin egen bakpå.

Det kvalifiserte for diskvalifikasjon. - og det hjalp heller ikke at Fontan kom i mål 36 minutter for sent.

1937 - Trakk seg i protest

Etter en lang drakamp mellom belgiske Sylvère Maes og franske Roger Lapébie ble førstnevnte straffet med 15 sekunder tidsstraff, for å ha blitt hjulpet fram av uavhengige flamske ryttere etter punktering på den 16. etappen. Det likte Maes så dårlig at han og resten av det belgiske laget valgte å trekke seg fra rittet - til tross for sammenlagtledelsen.

1950 - Følte seg ikke velkommen

Italienere har heller ikke alltid følt seg like velkomne i Frankrike, og i 1950 skal det ha vært ekstra utrivelig for de italienske rytterne å sykle gjennom Frankrikes gater. Det toppet seg da italienernes kaptein Gino Bartali etter den ellevte etappen ble anklaget for å ødelegge for den franske konkurrenten Jean Robic.

Morgenen etter bestemte Bartali at alle italienere, også sammenlagtleder Forenzo Magni, skulle trekke seg fra hele rittet. Magni fikk aldri kjenne følelsen av å sykle i gult.

CYCLING-ITA-MAGNI-FILES

BLE OFRET: Da lagkapteinen bestemte at Italia skulle trekke seg hadde ikke Gino Bartali noe valg.

Foto: - / Afp

1951 - Falt 70 meter

På den tolvte etappen dette året fikk vi den første nederlandske rytter i gul trøye. Men Wim van Est fikk aldri nyte gleden lenge, for dagen etter syklet han av veien, og falt 70 meter ned i ei kløft. van Est mente seg uskadd og ville fortsette, men måtte til slutt fraktes til sykehus.

1965 - Solstikket

En dehydrert og tørst Bernard Van de Kerckhove syklet var på sin tredje dag i den gule trøya, da belgieren ikke maktet lenger. På vei opp Aubisque i Pyreneene fikk han solstikk og besvimte.

1971 - Den gikk til Merckx

I pøsregnet ned bakkene i Col de Mente var sammenlagtleder Luis Ocaña uheldig på den glatte asfalten - spanjolen skled av sykkelen og brakk kragebeinet i fallet. Den gule trøya gikk til legenden Eddy Merckx, som til slutt vant sin tredje sammenlagtseier i Tour de France.

1978 - Kondomjukset

På den 16. etappen overtok belgiske Michel Pollentier den gule trøya etter å ha besteget legendariske Alpe d'Huez. Men det er hendelsen i ettertid som huskes best: Ved dopingprøven hadde nemlig belgieren et kondom med annen urin gjemt under armhulen. Videre brukte han et plastrør for å imitere urinering.

1980 - Stakk kjøkkenveien

På kvelden, etter den 13. etappen, trakk franskmannen Bernard Hinault seg fra Tour de France på grunn av en kneskade. Sammenlagtlederen forlot hotellet sitt gjennom kjøkkenet, hvor lagkamerat Hubert Arbes ventet.

1983 - Taklet ikke smertene

Etter å ha kuttet seg stygt i venstre skulder på den ellevte etappen holdt Pascal Simon ut med smertene i seks dager. Men - til tross for at han var innehaver av den gule trøya - fikk franskmannen nok på den 17. etappen, og trakk seg fra Tour de France

1991 - Danske måtte bryte

Også danskene har mistet en rytter i gul trøye. Dette året brakk Rolf Sørensen kragebeinet fire kilometer fra mål i Valenciennes. Men dagen etter, før den femte etappen, skjønte sammenlagtlederen at han ikke kunne fortsette.

1996 - I to dager var Heulot i «paradis»

Stéphane Heulot hedret sin egen franske tittel med å vinne den gule trøya på fjerde etappe. Men på grunn av senebetennelse i kneet måtte han bryte Tour de France allerede etter den sjette etappen.

CYCLING-TDF99-ACTION-ETXEBARRIA

MÅTTE BRYTE: Senebetennelsen overmannen Stéphane Heulot (i hvitt) i 1996.

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

1998 - Måtte legge opp

Dette året var det prologvinner Chris Boardman sin tur til å ryke ut av rittet med den gule trøya. På den andre dagen krasjet briten i hjulet til Frédéric Moncassin, før han rullet i grøfta og skadet hodet. Boardman måtte legge opp bare to år senere på grunn av beinskjørhet og fare for nye skader.

TDF-BOARDMAN-FALL

LA OPP TO ÅR SENERE: Britiske Chris Boardman skadet hodet og måtte trekke seg fra touren i 1998.

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

2007 - Michael Rasmussen

Hendelsen de fleste husker. Danske Michael Rasmussen hadde trøya i sju dager, før laget hans Rabobank ekskluderte han på grunn av brudd på dopingreglene. Senere ble det funnet spor av EPO i danskens blod.

CYCLING-DOPING-DEN-RASMUSSEN-FILES

DOPET SEG: Danske Michael Rasmussen ble suspendert av laget sitt etter sju dager med den gule trøya.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

2015 - To dramatiske fall

6. juli: Fabian Cancellara trekker seg fra resten av Tour de France etter den dramatiske velten på tourens tredje etappe. Cancellara kjørte i gult, men veltet stygt, og pådro seg et brudd i en ryggvirvelen. Likevel kjempet han seg til mål.

Laster Twitter-innhold

9. juli: Én kilometer før mål går det verst utover sammenlagtleder Tony Martin selv, når han tar med seg flere ryttere når han sykler inn i bakhjulet til Bryan Coquard. Tyskeren faller på venstre skulder, men kommer seg til mål. Men ute av stand til å bevege armen bestemmer han seg for å ikke fortsette touren.

En velt like før mål i dagens etappe i Tour de France

Av sympati for Martin valgte Chris Froome å ikke ikle seg den gule trøya i dag.

Kilder: Infrostrada Sports, L'Équipe og Wikipedia

Siste nytt

 • Ajeti-mål i Allsvenskan

  Bajram Ajeti scoret for Brommapojkarna da de tapte 1–3 mot Malmö FF i et oppgjør i Allsvenskan mandag. Det er nordmannens andre mål denne sesongen.

  Ajetis lag ligger nest sist etter én seier på de fem første kampene.

  Bajram Ajeti
  Foto: Lillestrøm Sportsklubb
 • Seriemeister etter anke-avslag

  AEK er gresk seriemeister etter at PAOK i dag tapte anken etter banestorminga i mars.

  PAOK blei trekt 3 poeng etter at klubbeigaren demonstrerte mot ei dommaravgjerd ved å storme bana med ein pistol.

  No blir poengstraffa ståande, og AEK har 8 poengs leiing på PAOK med to kampar att.

  Ivan Savvides, PAOK-eier
  Foto: HANDOUT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma