Dilemmaet til landslagssjefen etter Tønseths superløp: – Eg vil ikkje bruke det mot han

FROGNERPARKEN (NRK): Henrik Ingebrigtsen vil gjerne ha med seg Didrik Tønseth til EM i terrengløp i desember. Men landslagssjefen seier nei – førebels.

Didrik Tønseth med sølv, Henrik Ingebrigtsen

IMPONERTE: Henrik Ingebrigtsen gliste for NM-gull i Frognerparken søndag. Didrik Tønseth (til venstre) tok sølvet, medan Senay Fissehatsion sikra bronsen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

EM i terrengløp går søndag 8. desember. Då Didrik Tønseth tok NM-sølv søndag, viste langrennsløparen at han kan hamle opp med Noregs beste, og etter rosande ord frå både Henrik og Gjert Ingebrigtsen vart lysta på å springe EM langt større.

Det er berre eitt problem: Meisterskapen går samtidig som verdscupen på Lillehammer.

– Eg tenker at han er skiløpar, og ei tremil på heimebane på Lillehammer er utruleg viktig å stille opp i. Eg er ganske tydeleg på at han må gå på Lillehammer, seier landslagssjef Eirik Myhr Nossum til NRK.

Didrik Tønseth

LØPAR: Didrik Tønseth under NM i Frognerparken søndag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Sjølvsagt vel han verdscup. Når han har høve, og han er i form, er det plass til han. Gitt at han kvalifiserer seg, seier Henrik Ingebrigtsen.

Veldig viktig renn

– Det hadde vore stort å representere Noreg internasjonalt i løping. Viss eg får springe, og viss alt går som eg planlegg, er eg klar for EM, seier Tønseth.

– Akkurat no er eg litt rusa fordi han gjorde det bra, men eg må vere realist og seie at eg håper å sjå han på start på Lillehammer, svarer Nossum.

I fjor fekk Tønseth nei til å springe EM. Viss han får løyve i år, er landslagstrenaren redd for å hamne i problem. Rennet på Lillehammer er 30 kilometer, og dei er det ikkje mange av.

– Didrik er nøydde til å vise meg at han står lengre distansar i diskusjonar om tre- og femmil i meisterskap framover. Eg vil ikkje bruke det mot han at han ikkje har gått lange løp tidlegare, seier Nossum.

Eirik Myhr Nossum

SJEF: Eirik Myhr Nossum.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I tillegg er rennet på Lillehammer viktig med tanke på Tour de Ski-uttaket. Då har Tønseth éi moglegheit. Han må levere eit superløp helga før, under verdscupopninga i finske Ruka.

– Det er tøft om Tour de Ski-plassane, men har eg gått på pallen i Ruka, tippar eg at eg er klar for touren, seier Tønseth.

– Sånn som dei norske løparane leverer fortida, må han helst vinne på bestilling. Og verkeleg gjere ein så bra innsats at han allereie får Tour de Ski-billett der. Det kan han godt gjere, men eg er dårleg til å spå.

– Gjer han det, kan det vere eg får ei anna meining. Eg veit at han synest det er artig å springe, men jobben min er å ha dei beste langrennsløparane på start i verdscupen, seier Nossum.

Fikk Gjert-ros

Gjert Ingebrigtsen

SMIL: Gjert Ingebrigtsen var fornøgd med publikum, NM-gullet til sonen og Didrik Tønseth søndag.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

Søndag hang Tønseth med i 9,5 av 10 kilometer. Men då Henrik Ingebrigtsen sette inn spurten, måtte han sleppe.

– Didrik er ein god løpar, han har vore det i god tid. Hadde han ikkje gått på ski, hadde han hatt joggesko på, sa Gjert Ingebrigtsen etter Tønseth.

– Det er ikkje verst, det tar eg med meg til neste sesong, svarer Tønseth.

Siste nytt

 • Hevder Kane vil vekk fra Spurs

  Tottenhams stjernespiss Harry Kane skal ha fortalt klubben at han ønsker seg vekk, ifølge Sky Sports.

  Den britiske TV-stasjonen melder at Kane på nytt har bedt Spurs-ledelsen om å bli solgt. Også tidligere i sesongen kom det rapporter om at 27-åringen vil til en ny klubb.

  Storscoreren skal ha et ønske om å bli værende i Premier League. Av den grunn blir han koblet til den pengesterke trioen Manchester City, Manchester United og Chelsea.

  Kane har tre år igjen av kontrakten med Tottenham. En kjøper må regne med å måtte bla opp en betydelig overgangssum.

  Harry Kane, Tottenham
  Foto: MATTHEW CHILDS / AFP
 • Swansea med overtak

  André Ayew scoret kampens eneste mål da Swansea slo Barnsley 1-0 på bortebane mandag kveld. Returoppgjøret i opprykkskvalifiseringen spilles førstkommende lørdag, mens opprykksfinalen går på Wembley lørdag 29. mai.

  André Ayew, Swansea
  Foto: JOHN SIBLEY
 • Mancini forlenger med Italia

  Roberto Mancini gjør ikke comeback i klubbfotballen med det første. Mandag forlenget 56-åringen avtalen som gjør ham til italiensk landslagssjef i fem år til.

  Den tidligere stjernespilleren tok over Italia-jobben for tre år siden.

  Mancini
  Foto: Antonio Calanni / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal