Dilemmaet til landslagssjefen etter Tønseths superløp: – Eg vil ikkje bruke det mot han

FROGNERPARKEN (NRK): Henrik Ingebrigtsen vil gjerne ha med seg Didrik Tønseth til EM i terrengløp i desember. Men landslagssjefen seier nei – førebels.

Didrik Tønseth med sølv, Henrik Ingebrigtsen

IMPONERTE: Henrik Ingebrigtsen gliste for NM-gull i Frognerparken søndag. Didrik Tønseth (til venstre) tok sølvet, medan Senay Fissehatsion sikra bronsen.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

EM i terrengløp går søndag 8. desember. Då Didrik Tønseth tok NM-sølv søndag, viste langrennsløparen at han kan hamle opp med Noregs beste, og etter rosande ord frå både Henrik og Gjert Ingebrigtsen vart lysta på å springe EM langt større.

Det er berre eitt problem: Meisterskapen går samtidig som verdscupen på Lillehammer.

– Eg tenker at han er skiløpar, og ei tremil på heimebane på Lillehammer er utruleg viktig å stille opp i. Eg er ganske tydeleg på at han må gå på Lillehammer, seier landslagssjef Eirik Myhr Nossum til NRK.

Didrik Tønseth

LØPAR: Didrik Tønseth under NM i Frognerparken søndag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Sjølvsagt vel han verdscup. Når han har høve, og han er i form, er det plass til han. Gitt at han kvalifiserer seg, seier Henrik Ingebrigtsen.

Veldig viktig renn

– Det hadde vore stort å representere Noreg internasjonalt i løping. Viss eg får springe, og viss alt går som eg planlegg, er eg klar for EM, seier Tønseth.

– Akkurat no er eg litt rusa fordi han gjorde det bra, men eg må vere realist og seie at eg håper å sjå han på start på Lillehammer, svarer Nossum.

I fjor fekk Tønseth nei til å springe EM. Viss han får løyve i år, er landslagstrenaren redd for å hamne i problem. Rennet på Lillehammer er 30 kilometer, og dei er det ikkje mange av.

– Didrik er nøydde til å vise meg at han står lengre distansar i diskusjonar om tre- og femmil i meisterskap framover. Eg vil ikkje bruke det mot han at han ikkje har gått lange løp tidlegare, seier Nossum.

Eirik Myhr Nossum

SJEF: Eirik Myhr Nossum.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I tillegg er rennet på Lillehammer viktig med tanke på Tour de Ski-uttaket. Då har Tønseth éi moglegheit. Han må levere eit superløp helga før, under verdscupopninga i finske Ruka.

– Det er tøft om Tour de Ski-plassane, men har eg gått på pallen i Ruka, tippar eg at eg er klar for touren, seier Tønseth.

– Sånn som dei norske løparane leverer fortida, må han helst vinne på bestilling. Og verkeleg gjere ein så bra innsats at han allereie får Tour de Ski-billett der. Det kan han godt gjere, men eg er dårleg til å spå.

– Gjer han det, kan det vere eg får ei anna meining. Eg veit at han synest det er artig å springe, men jobben min er å ha dei beste langrennsløparane på start i verdscupen, seier Nossum.

Fikk Gjert-ros

Gjert Ingebrigtsen

SMIL: Gjert Ingebrigtsen var fornøgd med publikum, NM-gullet til sonen og Didrik Tønseth søndag.

Foto: Vegard B. Lien / NRK

Søndag hang Tønseth med i 9,5 av 10 kilometer. Men då Henrik Ingebrigtsen sette inn spurten, måtte han sleppe.

– Didrik er ein god løpar, han har vore det i god tid. Hadde han ikkje gått på ski, hadde han hatt joggesko på, sa Gjert Ingebrigtsen etter Tønseth.

– Det er ikkje verst, det tar eg med meg til neste sesong, svarer Tønseth.

Siste nytt

 • Espen Eskås dømmer cupfinalen

  Espen Eskås fra Bækkelaget skal dømme cupfinalen mellom Haugesund og Viking på Ullevaal 8. desember. – Det er utrolig moro å bli oppnevnt til å dømme cupfinalen 2019. Dette har vært et mål og en drøm å strekke seg etter i lang tid, sier han til NTB.

  Eliteserien fotball 2019: Rosenborg - Bodø/Glimt (3-2)
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Sander Berge får ny sjef i Genk

  Treneren til det belgiske fotballaget Genk, Felice Mazzu, får sparken med umiddelbar virkning. Det betyr at Sander Berge får ny sjef. Laget har hatt en skuffende sesong og holder niendeplassen, hele 13 poeng bak serieleder Brugge. (NTB)

  Britain Soccer Champions League
  Foto: Jon Super / AP
 • Rally-løp avlyst etter skogbrann

  Rally Australia er kansellert på grunn av alvorlig skogbrann. Det skriver FIA World Rally Championships. Arrangementet skulle vare fra 14. til 17. november, men blir ikke noe av. Norske Andreas Mikkelsen er på fjerdeplass sammenlagt i verdenscupen.

  Mikkelsen
  Foto: Ozan Kose / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal