Dette skjer videre i sjakk-VM

Det står likt mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin etter tolv partier med sjakk. Onsdag kåres det imidlertid en vinner - uansett.

Magnus Carlsen

UAVGJORT: Det er mye som skjer og onsdag blir en hektisk dag for de to sjakkspillerne om mandagens siste parti ender i remis.

Foto: Mads Nyborg Støstad, NRK

Det endte med en kjapp remis mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i mandagens parti. Det betyr at det nå står 6–6 og uavgjort i VM-kampen, etter at de to har vunnet ett parti hver og spilt hele ti remis.

Men hva er det egentlig som skjer nå etter uavgjort i det siste partiet? Stikkordet er kortere tid.

Omspill på onsdag

Nå må sjakkverden vente ytterligere noen dager før en eventuell vinner kåres. Tirsdag blir en hviledag for de to sjakkspillerne. Og en hviledag til å slappe av og forberede seg til avslutningen trenger de to.

Onsdag skrus tempoet skikkelig opp, ifølge FIDEs reglement. Spillerne skal ut i omspill og først på programmet står hurtigsjakk. Omspillet starter til samme tidspunkt som de foregående VM-kampene.

I hurtigsjakk starter spillerne med 25 minutter på klokken og får ti sekunder tillegg på per trekk. På pressekonferansen ble det klart at Carlsen starter med sort.

I omspill får spillerne kun ti minutters pause mellom hver kamp med mindre dommeren bestemmer noe annet.

– Det blir spill med mye kortere tenketid. Tankegangen er at med tolv partier med lang tenketid ikke har klart å komme til noen løsning. Da må man bruke kortere tid, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Om det skulle være uavgjort etter fire partier med hurtigsjakk er det lynsjakk som er neste for spillerne. Der blir det to partier om gangen med fem minutter hver på klokken og tre sekunder i tillegg per trekk. Her kan det spilles opp til ti partier eller fem kamper siden to partier utgjør én kamp.

Og det kan faktisk være at det står uavgjort mellom de to etter en heftig runde med lynsjakk.

Slik blir omspillet

Slik blir omspillet.

Foto: NRK

​Kan avgjøres med «Armageddon»

Da vil VM-kampen bli avgjort på en måte som sjakkverden aldri før har sett.

Nemlig med ​«Armageddon».

Det kan bli spektakulært for publikum og intenst for spillerne.

Den som da vinner loddtrekningen av Carlsen eller Karjakin kan velge hvilken farge de vil spille med i dette partiet. Og her skal det kåres en vinner etter partiet.

Hvit får en fordel med fem minutter på klokken, mens den med svarte brikker får kun fire minutter. Men tvisten er at hvit MÅ vinne. Ender partiet i remis vinner den med svarte brikker.

Etter «Armageddon» har sjakkverden igjen kåret en verdensmester.

Siste nytt

 • Ray Kennedy er død

  Den engelske fotballprofilen Ray Kennedy (70) har gått bort. Han vant fem ligatitler og tre pokaler i den gjeveste europacupen med Liverpool.

  Det er lokalavisen Liverpool Echo som melder om Kennedys bortgang. Han led av Parkinsons sykdom i 35 år.

  Kennedy ble hentet til Liverpool fra Arsenal i 1974. Han ble opprinnelig kjøpt som spiss, men ble utviklet til en midtbanespiller under Bob Paisley. I alt scoret han 72 mål på 393 kamper for Merseyside-klubben.

  To av hans mest berømte Liverpool-scoringer kom i serievinnercupen (forgjengeren til dagens mesterliga). Han fant nettmaskene i en 3-1-seier i kvartfinalen mot Saint-Étienne i 1977 og i semifinalen mot Bayern München fire år senere.

  Kennedy var med på å vinne den engelske ligaen med Liverpool i 1976, 1977, 1979, 1980, 1982. I tillegg vant han den største europacupen i 1977, 1978 og 1981.

  I Arsenal scoret han vinnermålet mot Tottenham som sikret ligatittelen i 1971. Laget vant også FA-cupen og ble andre lag i det 20. århundre med seier i serie og cup samme år. (NTB)

 • Ragnick må vente på United-debuten

  Michael Carrick leder Manchester United også i torsdagens Premier League-oppgjør mot Arsenal. Årsaken er at Ralf Rangnicks arbeidstillatelse lar vente på seg.

  Dermed tar den tidligere midtbanemannen fatt på sin tredje kamp som hovedtrener for de røde djevlene. De to første endte i 2-0 mot Villarreal i mesterligaen og 1-1 mot ligaleder Chelsea i Premier League.

  Tyske Rangnick er bekreftet som midlertidig United-manager ut sesongen, men han trenger å få godkjent sin arbeidstillatelse, noe som har latt vente på seg. Han skal etter planen gå inn i en konsulentrolle etter inneværende sesong.

  Det er ventet at Rangnick vil være klar til kampen mot Crystal Palace i ligaen til helgen.

  Rangnick
  Foto: HASAN BRATIC / AFP
 • Dropper OL – reiser til Paralympics

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har bestemt seg for ikke å reise til OL i Beijing. Hun besøker norske utøvere i Paralympics senere i februar.

  Kommunikasjonssjef Marius Bakke i Kulturdepartementet skriver i en e-post til NTB at regjeringen kommer til å være representert også under OL i starten av februar, men at det fortsatt er uklart på hvilken måte.

  «Når jeg velger å takke ja til invitasjonen fra NIF og besøke Paralympics, ser jeg på det som en mulighet til å sette søkelys på en gruppe utøvere som i aller høyeste grad lever opp til de olympiske idealer», skriver Trettebergstuen i en e-post til NTB.

  Hun lover å ta opp sensitive politiske temaer med kinesiske myndigheter.

  «Når vi reiser til Kina, vil vi selvsagt benytte anledningen til å ta opp norske myndigheters standpunkt når det gjelder menneskerettighetssituasjonen i Kina». (NTB)

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen
  Foto: NTB/Statsministerens kontor

Sendeplan

Kl. Program Kanal