Dette skjer videre i sjakk-VM

Det står likt mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin etter tolv partier med sjakk. Onsdag kåres det imidlertid en vinner - uansett.

Magnus Carlsen

UAVGJORT: Det er mye som skjer og onsdag blir en hektisk dag for de to sjakkspillerne om mandagens siste parti ender i remis.

Foto: Mads Nyborg Støstad, NRK

Det endte med en kjapp remis mellom Magnus Carlsen og Sergej Karjakin i mandagens parti. Det betyr at det nå står 6–6 og uavgjort i VM-kampen, etter at de to har vunnet ett parti hver og spilt hele ti remis.

Men hva er det egentlig som skjer nå etter uavgjort i det siste partiet? Stikkordet er kortere tid.

Omspill på onsdag

Nå må sjakkverden vente ytterligere noen dager før en eventuell vinner kåres. Tirsdag blir en hviledag for de to sjakkspillerne. Og en hviledag til å slappe av og forberede seg til avslutningen trenger de to.

Onsdag skrus tempoet skikkelig opp, ifølge FIDEs reglement. Spillerne skal ut i omspill og først på programmet står hurtigsjakk. Omspillet starter til samme tidspunkt som de foregående VM-kampene.

I hurtigsjakk starter spillerne med 25 minutter på klokken og får ti sekunder tillegg på per trekk. På pressekonferansen ble det klart at Carlsen starter med sort.

I omspill får spillerne kun ti minutters pause mellom hver kamp med mindre dommeren bestemmer noe annet.

– Det blir spill med mye kortere tenketid. Tankegangen er at med tolv partier med lang tenketid ikke har klart å komme til noen løsning. Da må man bruke kortere tid, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Om det skulle være uavgjort etter fire partier med hurtigsjakk er det lynsjakk som er neste for spillerne. Der blir det to partier om gangen med fem minutter hver på klokken og tre sekunder i tillegg per trekk. Her kan det spilles opp til ti partier eller fem kamper siden to partier utgjør én kamp.

Og det kan faktisk være at det står uavgjort mellom de to etter en heftig runde med lynsjakk.

Slik blir omspillet

Slik blir omspillet.

Foto: NRK

​Kan avgjøres med «Armageddon»

Da vil VM-kampen bli avgjort på en måte som sjakkverden aldri før har sett.

Nemlig med ​«Armageddon».

Det kan bli spektakulært for publikum og intenst for spillerne.

Den som da vinner loddtrekningen av Carlsen eller Karjakin kan velge hvilken farge de vil spille med i dette partiet. Og her skal det kåres en vinner etter partiet.

Hvit får en fordel med fem minutter på klokken, mens den med svarte brikker får kun fire minutter. Men tvisten er at hvit MÅ vinne. Ender partiet i remis vinner den med svarte brikker.

Etter «Armageddon» har sjakkverden igjen kåret en verdensmester.

Siste nytt

 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

 • Hør Ruud i 1. runde av French Open

  Casper Ruud starter straks kampen mot Ernests Gulbis på det røde dekket i 1. runde av French Open. Du kan høre hele kampen på NRK Sport eller i dette videovinduet.

  Direkte fra den første runden i Rolan Garros. 
Komm.: Carl Andreas Wold.
 • Idretten vil kriminalisere doping

  Norges Idrettsforbund vedtok søndag at de skal jobbe for å kriminalisere doping og dopernes bakmenn. NIF ønsker at den økonomiske gevinsten ved doping skal bli sett på som bedrageri.

  Det var Oslo Idrettskrets som foreslo dette for idrettstinget.

  Sveinung Oftedal
  Foto: Nina Didriksen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal