Hopp til innhold
Kommentar

Dette kan være starten på et maktskifte

Noen kamper betyr så uendelig mye mer enn tre poeng. Dette er en slik kamp.

Solbakken

NY DYST: Landslagssjef Ståle Solbakken og Erling Braut Haaland tar imot Sverige på Ullevaal. Her etter 2-1-seieren i Stockholm.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Ståle Solbakken har naturligvis helt rett når han sier at Sverige vil ligge foran så lenge Norge ikke har tatt seg til et mesterskap. Da hjelper det ikke å vinne én eller to eller fire enkeltkamper.

Men nå står Norge overfor en enkeltkamp som kan endre nettopp det.

En gruppeseier i Nasjonsligaen er langt mer interessant enn det kanskje høres ut som. Én ting er ekstrasjansen den gir til et EM via playoffspill, men et hopp i seedingen kan endre premissene helt for Norge.

Haaland

DOBBEL: Erling Braut Haaland scoret begge målene for Norge i Stockholm.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det skjedde med meg i Danmark. Vi spilte på B-nivå mot Wales og Irland. Et opprykk til A-nivå ga bedre seeding og lettere motstand i kvalikene.

Et hopp i seeding kan eksempelvis gjøre Frankrike og Tyskland til bare Frankrike i en kvalikgruppe. Forskjellen er enorm.

Hvis Norge slår Sverige på Ullevaal, holder Norge stø kurs samtidig som Sverige hektes av.

Ståle-stempel

Norge og Sverige er på forskjellige steder nå. Sverige hadde et «gammelt» lag forrige mesterskap, og de går gjennom et aldersskifte. De har bestemt seg for å justere spillestilen og skrinlegge 4-4-2.

Ståle Solbakken har fått på plass et kollektiv. Prinsippene er banket inn. De har løftet bunnivået og slipper inn lite mål. Norge er ikke enkle å slå.

Taktisk minner det mye om det Solbakken reiste i FC København. Et klassisk soneforsvar med riktige avstander mellom lagdelene, og spillerne jobber for hverandre. Det kollektive har utvilsomt løftet kvaliteten på enkeltspillere.

Ikke minst er det et ungt lag på vei opp og frem. Det inkluderer kapteinen og en av verdens beste spisser.

Det er stor optimisme rundt det norske landslaget nå, til tross for 0–0 hjemme mot Slovenia. Det er enda en grunn til at Sverige-kampen er ekstra viktig.

Kommer Norge til EM i 2024?

Neste steg?

Et tap vil gjøre at mye av optimismen – i alle fall utenfra – blir til usikkerhet. Serbia vil trolig ta over kommandoen, og Sverige hekter seg på. Du kan få en snikende følelse av at det glipper igjen. Dynamikken vil snu.

Men Norge er godt forberedt. De er klare til å ta det neste steget. Alt de har levert i år taler for det. Det handler om kollektivt arbeid, samhold og tydelige roller. Hvis du har en giftig målscorer på topp, en kreatør på midten og en solid defensiv, ligger mye til rette for å komme langt.

Kanskje til en gruppeseier. Kanskje til et mesterskap. Kanskje til et overtak på «söta bror».

Det starter i alle fall på Ullevaal i kveld.

Sportsnyheter

ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters

Djokovic etter Ruud-smellen: – Han fortjente å vinne

Casper Ruud (25) er klar for finalen i storturneringen i Monte-Carlo etter å ha brutt en stygg statistikk på tennisbanen.

d

Svensk profil opprørt etter «Janteloppet»: – Nesten et mordforsøk

Max Novak tok en sterk tredjeplass i lørdagens Ski Classic-renn. Men svensken er irritert på det som skjedde på den andre runden – som han tror kan ha kostet ham seieren.

Siste nytt

 • Amerikansk OL-håp ute av OL

  Alicia Monson, USAs rekordholder på 5000 og 10.000 meter, mister sommerens OL i Paris.

  Årsaken er en avrivning i menisken. Hun har nå blitt operert og det er ventet at hun må gjennom en lengre periode med rehabilitering og opptrening.

  – Jeg har jobbet hardt for muligheten til å representere USA i enda et OL, så det smerter å ikke stille til start, skriver Monson på Instagram.

  25-åringen kom på 5.-plass på 10.000-meteren under VM i Budapest sist sommer. Hun var regnet som en outsider til medalje i sommerens leker.

  US Championships Athletics
  Foto: Ashley Landis / AP
 • Hollywood-laget Wrexham rykket opp

  Wrexham er klar for nivå tre i engelsk fotball, League One, etter å ha vunnet 6–0 mot Forest Green Rovers.

  Dermed er klubben, som eies av Hollywood-kjendisene Ryan Reynolds og Rob McElhenney, har dermed rykket opp to sesonger på rad.

  – Hvis du fortalte meg for noen år siden at jeg ville grått fledestårer over en kamp som fant sted i Nord-Wales, ville navnet ditt vært Rob McElhenney. Gratulerer til Wrexham og til co-styrelederen min, skriver skuespilleren Reynolds på X/Twitter.

  Hans partner var hakket mer ordknapp:

  – Har ikke ord, skrev McElhenney.

  Klubben ble stiftet i 1864. For litt mer enn tre år siden ble den kjøpt opp av de to Hollywood-yndlingene. De siste årene har de tiltrukket seg en stor internasjonal fanbase og økt oppmerksomhet gjennom Disney-serien «Welcome to Wrexham».

  Wrexham US Tour Soccer
  Foto: Jon Super / AP
 • Uavgjort for Berges Burnley etter utrolig selvmål

  Sander Berge og Burnley var på vei mot en kjærkommen seier, men etter en enorm tabbe fra keeper Arijanet Muric endte det med ett poeng.

  Burnley trenger alt de kan få av poeng for å unngå nedrykk til nivå to, og Josh Brownhill tente håpet om tre dyrebare poeng da han sendte vertene opp i ledelsen kvarteret før slutt.

  Håpet var imidlertid bare tent i fem minutter før Berge sendte ballen tilbake til Muric.

  Kkeeperen forsøkte å bruke sålen til å dempe pasningen. Muric var imidlertid uoppmerksom, og ballen trillet via foten hans og inn i eget nett.

  Dermed er det seks poeng opp til trygg grunn for Berges lag. Sheffield United, Manchester United, Newcastle, Tottenham og Nottingham Forest gjenstår i sesonginnspurten. (NTB)

  Burnley
  Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal