Hopp til innhold
Kommentar

Dette kan være starten på et maktskifte

Noen kamper betyr så uendelig mye mer enn tre poeng. Dette er en slik kamp.

Solbakken

NY DYST: Landslagssjef Ståle Solbakken og Erling Braut Haaland tar imot Sverige på Ullevaal. Her etter 2-1-seieren i Stockholm.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Ståle Solbakken har naturligvis helt rett når han sier at Sverige vil ligge foran så lenge Norge ikke har tatt seg til et mesterskap. Da hjelper det ikke å vinne én eller to eller fire enkeltkamper.

Men nå står Norge overfor en enkeltkamp som kan endre nettopp det.

En gruppeseier i Nasjonsligaen er langt mer interessant enn det kanskje høres ut som. Én ting er ekstrasjansen den gir til et EM via playoffspill, men et hopp i seedingen kan endre premissene helt for Norge.

Haaland

DOBBEL: Erling Braut Haaland scoret begge målene for Norge i Stockholm.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Det skjedde med meg i Danmark. Vi spilte på B-nivå mot Wales og Irland. Et opprykk til A-nivå ga bedre seeding og lettere motstand i kvalikene.

Et hopp i seeding kan eksempelvis gjøre Frankrike og Tyskland til bare Frankrike i en kvalikgruppe. Forskjellen er enorm.

Hvis Norge slår Sverige på Ullevaal, holder Norge stø kurs samtidig som Sverige hektes av.

Ståle-stempel

Norge og Sverige er på forskjellige steder nå. Sverige hadde et «gammelt» lag forrige mesterskap, og de går gjennom et aldersskifte. De har bestemt seg for å justere spillestilen og skrinlegge 4-4-2.

Ståle Solbakken har fått på plass et kollektiv. Prinsippene er banket inn. De har løftet bunnivået og slipper inn lite mål. Norge er ikke enkle å slå.

Taktisk minner det mye om det Solbakken reiste i FC København. Et klassisk soneforsvar med riktige avstander mellom lagdelene, og spillerne jobber for hverandre. Det kollektive har utvilsomt løftet kvaliteten på enkeltspillere.

Ikke minst er det et ungt lag på vei opp og frem. Det inkluderer kapteinen og en av verdens beste spisser.

Det er stor optimisme rundt det norske landslaget nå, til tross for 0–0 hjemme mot Slovenia. Det er enda en grunn til at Sverige-kampen er ekstra viktig.

Kommer Norge til EM i 2024?

Neste steg?

Et tap vil gjøre at mye av optimismen – i alle fall utenfra – blir til usikkerhet. Serbia vil trolig ta over kommandoen, og Sverige hekter seg på. Du kan få en snikende følelse av at det glipper igjen. Dynamikken vil snu.

Men Norge er godt forberedt. De er klare til å ta det neste steget. Alt de har levert i år taler for det. Det handler om kollektivt arbeid, samhold og tydelige roller. Hvis du har en giftig målscorer på topp, en kreatør på midten og en solid defensiv, ligger mye til rette for å komme langt.

Kanskje til en gruppeseier. Kanskje til et mesterskap. Kanskje til et overtak på «söta bror».

Det starter i alle fall på Ullevaal i kveld.

Siste nytt

 • Kaptein Mbappé herjet

  Kylian Mbappé feiret sin første kamp som kaptein for Frankrike med to mål da Nederland ble knust 4-0 i den første kampen i EM-kvalifiseringen i fotball.

  Mbappé scoret vertenes tredje mål allerede etter 20 minutter. Da hadde Antoine Griezmann og Dayot Upamecano sørget for 2-0-ledelse etter åtte minutter. Med tre minutter igjen av ordinær tid fintet Mbappé ut to Nederland-forsvarere før han hamret ballen i hjørnet.

  Paris Saint-Germain-stjernen ble nylig valgt ut som landslagets nye kaptein etter at keeper Hugo Lloris ga seg.

  Nederland slet stort og greide aldri å sette det franske forsvaret på nevneverdige prøver. På overtid fikk de straffe, men Memphis Depay ble stoppet av Mike Maignan. (NTB)

  France Netherlands Euro 2024 Soccer
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Lukaku-hattrick da Belgia slo Sverige

  Romelu Lukaku scoret alle målene da Belgia fikk en kjempeåpning i EM-kvalifiseringen i fotball med 3-0-seier over Sverige på bortebane fredag.

  Dermed fikk Domenico Tedesco en strålende debut som Belgia-trener. Tysk-italieneren tok over for Roberto Martínez, som ikke forlenget sin kontrakt etter et skuffende VM i fjor. Martinez trener nå det portugisiske landslaget.

  Lukaku stusset først inn 1-0 like før pause, før han tidlig i 2. omgang doblet ledelsen da ballen gikk via standfoten hans og i nettet. Begge gangene hadde Dodi Lukebakio målgivende pasning. Lukebakio var svært aktiv og god for Belgia fram til han ble byttet ut etter en times spill.

  Med ti minutter igjen fullbyrdet Lukaku hattricket etter å ha blitt spilt fri foran åpent mål. Spissen ble byttet ut like etterpå.

  Sverige slet med å komme à jour med Belgia i banespillet og skapte ikke de største sjansene. Til slutt ble det en komfortabel kvalifiseringsåpning for Belgia og Lukaku.

  Zlatan Ibrahimovic fikk spille de siste 20 minuttene mot Belgia. Veteranspissen har nylig kommet tilbake fra en kneskade og ble som 41-åring tidenes eldste til å spille i en EM-kvalifisering i fotball. (NTB)

  Romelu Lukaku
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP
 • Norge rett til semifinale i curling-VM

  Norges curlingkvinner slo Tyskland 6-3 og tok seg med det direkte til semifinalen i VM i svenske Sandviken.

  Med norsk seier, samt at Sverige tapte for Danmark, tok skip Marianne Rørvik og hennes lag den siste semifinaleplassen bak gullfavoritt Sveits.

  Norge hadde overtaket i store deler av kampen mot Tyskland og vant til slutt 6-3. VM-vert Sverige måtte tåle 4-9-tap for Danmark, og dermed kunne det norske laget juble for avansement til semifinale.

  Det norske laget består av skip Marianne Rørvik, Kristin Skaslien, Martine Vollan Rønning og Mille Haslev Nordbye.

  Etter to poengløse omganger tok Norge to poeng i den tredje omgangen. Tyskland tok ett i den femte, men Norge ledet 3-1 etter seks av ti omganger.

  Etter åttende omgang hadde det norske laget økt ledelsen til 5-2, og kampen var langt på vei avgjort.

  De to beste etter grunnspillet gikk rett semifinale. Lag tre møter lag seks, mens lag fire møter lag fem i kampen om de to siste semifinaleplassene. (NTB)

  Curling-VM for kvinner
  Foto: Jonas Ekströmer/TT / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste