Hopp til innhold

Forbauset av «ekstreme» Norge-tall: – Kan ikke huske at det har skjedd før

«Angrep vinner kamper, forsvar vinner mesterskap» er det noe som heter. Norge vinner neppe EM, men bunnsolid forsvarsspill kan være det som tar nasjonen til det første mesterskapet siden år 2000.

Norge

SOLIDE TALL: Stefan Strandberg og Norge har vært vanskelige å score på i 2022. Tallene viser antall baklengsmål i snitt per kamp i år.

Foto: NTB Scanpix/NRK

Etter drøyt fem måneder av 2022 er fasiten klar:

Ingen av Europas 32 best rankede landslag har så lavt baklengssnitt i år som Ståle Solbakkens menn.

Norge har sluppet inn ett mål på de fem landskampene mot Slovakia, Armenia, Serbia, Sverige og Slovenia i år, som gir et baklengsmål-snitt på 0,2 per kamp.

– Det er tall som er ekstreme, og jeg kan ikke huske at det har skjedd før i moderne tid at Norge slipper inn minst i Europa. Et så lavt snitt for baklengsmål etter fem kamper er imponerende.

Det sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp om tallene som viser at Norge-forsvaret har den beste statistikken i 2022.

Carl-Erik Torp

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp.

Til sammenligning har de som vanligvis er Europas beste forsvarsnasjoner langt dårligere snitt. Her er noen utvalgte nasjoner:

  • Portugal: Fem kamper, to baklengsmål (0,4 i snitt)
  • Tyskland: Fire kamper, tre baklengsmål (0,75 i snitt)
  • England: Fire kamper, tre baklengsmål (0,75 i snitt)
  • Spania: Fem kamper, fire baklengsmål (0,8 i snitt)
  • Nederland: Fire kamper, fem baklengsmål (1,25 i snitt)
  • Belgia: Fire kamper, syv baklengsmål (1,75 i snitt)
  • Italia: Fire kamper, syv baklengsmål (1,75 i snitt)

– Det forsterker bare følelsen jeg tror de fleste har, at det nå er vanskelig å score på Norge. Det føles mye mer trygt enn det har gjort tidligere, sier Carl-Erik Torp.

Hva er ditt terningkast over Norges prestasjoner så langt i 2022?

Det er kun Hellas i hele Europa som kan matche Norges målsnitt på 0,2 baklengsmål per kamp. Men de spiller på nivå C i Nasjonsligaen og har møtt antatt langt enklere motstand enn Norge.

Det samme gjelder selvsagt motsatt vei, påpeker Carl-Erik Torp.

– Selv om det er veldig sterke tall, må det også settes i perspektiv. Norge har ikke møtt de aller beste lagene, selv om de også har hatt to vanskelige bortekamper mot Serbia og Sverige i år. Men det er uansett imponerende og viser at Norge har kommet langt etter å ha vært enkle å score på i lang tid, sier han.

I faktaboksen finner du oversikt over alle europeiske lags baklengsmål-statistikk (unntatt Russland) i 2022:

Landslagssjef Ståle Solbakken mener det er flere grunner til at det norske forsvaret nå virkelig begynner å bli vanskelig å trenge gjennom.

Det er fordi vi godt organisert, jobber hardt, har riktige avstander og alle forstår det. Men hadde vi møtt et enda bedre lag i førsteomgangen mot Slovenia, hadde vi blitt straffet hardt. Da var hverken intensiteten eller avstandene riktige, sier Solbakken til NRK.

Han understreker at den gode statistikken uansett ikke bare handler om forsvarssfireren.

Det er en kollektiv lagorganisering som ligger bak. Det starter oppe på toppen og helt ned, at alle vet hva de skal gjøre, sier landslagssjefen.

Forsvarsspillet hans er tidligere beskrevet, både av Solbakken selv og andre, som avansert og uvanlig.

Kort fortalt er Solbakken opptatt av å spille rendyrket soneforsvar, som betyr at spillerne er mer opptatt av rom enn motstanderne. Solbakken vil ikke at spillerne skal løpe etter motstanderens bevegelser, men heller være opptatt av lagets kollektive bevegelser og hvor ballen er på banen.

Leo Skiri Østigård, som har vært en bauta i det norske forsvaret de siste kampene, forteller at han har lært å forstå hva Solbakken ønsker og krever.

Vi har en veldig god struktur i laget, og en god plan, som selvfølgelig er viktig. Min jobb er først og fremst å holde nullen, og det du er fornøyd med det – men du er likevel ikke fornøyd med kampen, sier Østigård etter nok en smultring mot Slovenia.

– Får mye gratis mot Sverige

Norge avslutter junisamlingen med ny kamp mot Sverige søndag kveld. Skal den kampen vinnes, må forsvarsspillet fungere mot store stjerner som Alexander Isak, Emil Forsberg og Dejan Kulusevski, eller Kusulevski, som Solbakken kaller ham.

– Det blir knalltøft på alle parametere. Vi må slikke våre sår og være klare både fysisk og taktisk, sier landslagssjefen.

Football, Nations League, Sweden - Norway

FORSVARSSJEF: Ståle Solbakken har virkelig fått sving på det defensive med landslaget.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Selv om nullen ble holdt mot Slovenia, og Norge igjen var solide defensivt, ble kampen en stor skuffelse.

Poengtapet gjør at Norges overtak i gruppa er dårligere enn ventet etter de to solide borteseirene i Beograd og Stockholm.

Stefan Strandberg fikk hvile mot Slovenia, og forteller til NRK at det var slitsomt og tungt å sitte på sidelinjen og se seieren glippe.

Men han er ikke bekymret for at Norge skal slite med å finne nye krefter til søndagens oppgjør.

Det blir ikke noe problem. Vi får mye gratis, sier Strandberg, som selv har vært glimrende i Norge-forsvaret denne samlingen.

Tror Haaland holder

Heller ikke Martin Ødegaard er veldig bekymret for det fysiske før den fjerde landskampen på 13 dager.

Jeg føler meg bedre når jeg får noen matcher, så det blir ikke noe problem, slår Norge-kapteinen fast overfor NRK.

Football, Nations League, Norway - Slovenia

SPILLER 90? Erling Braut Haaland har én kamp igjen før han tar sommerferie etter en lang sesong.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

Erling Braut Haaland spilte 95 minutter torsdag. Solbakken tror det er mulig at han spiller hele kampen også mot Sverige søndag.

– Ja, det tror jeg, det handler om å skvise ut det siste. Det er ingen umulighet, sier Solbakken.

– Sverige er forbilder

Landslagssjefen håper det blir et nabooppgjør preget av tenning og engasjement. Men på et respektabelt nivå. Sist gang fikk Alexander Milosevic mye fokus etter beskyldninger om at han skal ha ropt hore etter Haaland.

– Jeg har enorm respekt for Sverige som nasjon, for fotballaget de har, for trenerteamet og spillergruppa. Jeg har ikke et vondt ord å si om dem. De er på mange måter forbilder for oss når det gjelder det vi ønsker å oppnå, sier Solbakken.

Kampen har avspark 18.00 på Ullevaal stadion og kan følges på NRK Sport på radio.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal