Dette kan stoppe Northugs VM-deltakelse

Økonomien er sikret, nytt støtteapparat er på plass og Petter Northug trener som i velmaktsdagene. Men fortsatt er det to hindre mellom ham og VM i Falun.

Petter Northug

Petter Northug gir full gass på rulleski og er i ferd med å bygge treningsgrunnlaget som kan gi VM-gull i Falun - hvis han kommer til start der.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

«Nøyaktig ni måneder før ski-VM i Falun råder det totale kaos rundt Petter Northug,» skrev undertegnede 19. mai – og listet opp en rekke uavklarte spørsmål.

Snart tre måneder senere begynner situasjonen å være adskillig mer oversiktlig.

Onsdag ble det klart at Audi slutter som sponsor, uten at det har noen praktiske konsekvenser for Northug – som ikke skal kjøre bil på en stund uansett etter at han krasjet i alkoholpåvirket tilstand hjemme på Byåsen natt til søndag 4. mai.

Økonomien på plass

Samtidig gjorde hovedsponsor Coop det klart at de fortsetter som sponsor, etter at Northug har innfridd kravene matvaregiganten stilte til ham etter OL-skuffelse og fyllekjøring – som blant annet handlet om å avvikle samarbeidet med Nye Høyder, selskapet som drev Northugs management i den første sesongen med privat satsing utenfor landslaget.

Ifølge VG er den nye Coop-avtalen mer prestasjonsrettet, i den forstand at Northug må innfri resultatkrav for å kunne cashe inn de årlige 11 millionene som er rammen for avtalen.

Det aller viktigste med Coop-avtalen er uansett det langsiktige salget av Northug-produkter, som er tenkt å skulle gi både Coop og Northug store inntekter lenge etter at den aktive karrieren er over.

Med den økonomiske rammen på plass, kunne Northug onsdag også bekrefte detaljer rundt sitt nye personlige støtteapparat.

NM Petter Northug

OL-vrakede Petter Northug går Strindheim inn til NM-gull i stafett på Heistadmoen i 2006. Førstemann i gratulasjonskøen er lagkamerat Stig Rune Kveen, som nå er blitt Northugs trener.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

Nytt støtteapparat

Stig Rune Kveen er Northugs nye trener. Eirik Myhr Nossum sluttet som kjent etter OL-sesongen, mens tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik var inne i rollen fra mai til juli. Kveen er en nær venn av Northug, og kommer til å få omtrent samme rolle som Nossum hadde i fjor. Han vil være en tilrettelegger i forbindelse med trening, og en faglig diskusjonspartner.

Kveen kommer ikke til å være noen autoritær sjef som svinger pisken hvis det skulle trengs. Hvis Northug vil fullføre Tour de Ski, bryr han seg ikke om at treneren mener det motsatt vil være best med tanke på for eksempel et VM. Petter Northug kommer til å ta alle sportslige avgjørelser selv, som han alltid har gjort.

På den kuriøse siden kan vi nevne at Stig Rune Kveen er mannen som sa «… og han skal faen meg ikke til OL» etter NM-stafetten på Heistadmoen i 2006 – en uttalelse de fleste tror var «… og æ ska faen meg ikke ti OL» og kom fra Northug selv.

Ole Thonstad kommer inn som sportslig leder. Thonstad er leder for elitegruppa i langrenn i Northugs klubb Strindheim IL, og har jobbet tett med Northug i mange år. Nå får han en mer formell rolle som sportslig myndighetsperson i Northugs personlig apparat – hvilket blant annet parkerer pappa John Northug enda mer på sidelinjen.

De to hindrene

Det er ennå ikke bekreftet formelt at Are Sørum Langås fortsetter som manager. Coop skal ha vært misfornøyd med måten Langås håndterte enkeltsituasjoner på sist vinter, men Northugs nære venn fungerer fortsatt i rollen – og kommer etter alt å dømme til å fortsette med det.

At det er et sterkt ønske fra Northug selv, er det i hvert fall ingen tvil om. Langås har vært en viktig støttespiller i mange år, men har likevel aldri vært viktigere for Northug enn i tiden etter promilleturen som endte i et rekkverk på Byåsen.

Fortsatt er ikke det økonomiske oppgjøret med Nye Høyder i havn, men økonomien er sikret, de viktigste støttefunksjonene på plass og Petter Northug rapporteres å være i ferd med å gjennomføre sin beste treningssommer siden 2010.

Dermed tilsier det aller meste at Petter Northug kommer til å være i knallform under VM i Falun.

Så er spørsmålet om han kommer til start i det hele tatt. Det er ikke gitt.

Fortsatt står nemlig to hindre mellom Northug og VM-start:

** Dommen etter fyllekjøringen.

** Representasjonsavtalen med Norges skiforbund.

bil

Den sportslige skuffelsen i OL var plutselig for en bagatell å regne da Northug krasjet i fylla tidlig i mai. Fortsatt venter han på dommen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Kan sitte i fengsel

Det første får ikke Petter Northug gjort noe med. Han må bare forholde seg til det som blir bestemt av rettsvesenet.

Foreløpig foreligger det ikke noen dom etter at Northug fyllekjørte, krasjet og stakk av fra åstedet. Saken har dratt ut i tid, og politiet har klart å legge lokk på hvor høy promille Northug hadde. Det som er klart er at saken vil bli behandlet som en tilståelsessak når den kommer opp i rettssystemet – hvilket kan bli ganske snart.

Flere juseksperter NRK.no har snakket med mener det er sannsynlig at Northug får en ubetinget fengselsdom. Enkelte eksperter mener det er lite sannsynlig at Northug må sone før eller under VM i Falun. Andre mener det er umulig å si.

– Når det foreligger en rettskraftig dom, sendes den til fullbyrding. Da vil den domfelte bli innkalt til soning, men når det blir, kan man ikke forutsi. Det kommer an på soningskøene hos den lokale myndigheten. Det kan ta kort tid, det kan ta lang tid. Når man blir innkalt, kan man søke om utsettelse, men det krever vektige grunner, sier advokat Terje Amland på generelt grunnlag til NRK.no.

Det er altså ingen garanti for at Petter Northug er en fri mann under, eller under oppkjøringen til, VM i Falun.

Må skrive under

I tillegg må altså Petter Northug skrive under en representasjonsavtale med Norges Skiforbund hvis han skal representere Norge i internasjonale konkurranser som verdenscup og VM.

Å skrive navnet sitt på et ark burde være en overkommelig oppgave for en mann som sikkert har rundet hundre tusen autografer. Det kan synes som en formalitet. Likevel er det ikke sikkert Northug gjør det.

Etter å ha evaluert sist vinters løsning, har forbundet i år understreket at det er uforenelig å representere Norge internasjonalt samtidig som man markedsfører en personlig sponsor som er i konkurranse med forbundets sponsorer. Det er i aller høyeste grad Coop.

Slik saken står nå, betyr det at Coop ikke kan bruke Northug i noen form for markedsføring mellom november og april hvis han skal gå internasjonale renn – i motsetning til sist vinter, da Northug i to perioder gjennom vinteren kunne markedsføre sin sponsor.

Skiforbundet forutsetter at Northug-produktene plukkes ut av butikkhyllene – og vil ikke tillate at Northug går med Coop-merker på drakten selv i nasjonale renn.

Les videre under bildet.

northug

Petter Northug må drive Coop-markedsføring i sommer. I vinter får han nemlig ikke lov hvis han skal gå viktige skirenn.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Tre muligheter

Dette kan Northug og hans støttespillere forholde seg til på tre måter.

Plan A er nok å gå i dialog med skiforbundet, slik de gjorde i fjor – da de kom fram til en levelig løsning for alle parter. Men forbundet har altså sagt de ikke vil gå med på en tilsvarende avtale denne vinteren, og Northug har utvilsom dårligere forhandlingskort på hånden enn for et år siden.

Da var han den desiderte stjernen og Norges klart beste mannlige langrennsløper. Den største stjernen er han fortsatt, men best er han ikke. Den rollen har Martin Johnsrud Sundby overtatt.

Trumfkortet i plan A vil nok være at Northug har en personlig friplass på 15-kilometeren i VM som tittelforsvarer. Det vil åpenbart vekke reaksjoner hvis Norges Skiforbund nekter Northug å benytte seg av denne friplassen. Men om det er nok til å presse forbundet til å vike fra sine prinsipper, er en annen sak.

Lykkes ikke plan A, gjenstår to alternativer. Det ene er at Northug og Coop setter samarbeidet på pause gjennom vinteren. Det er et scenario partene, slik NRK.no fortalte allerede i mai, har diskutert. Coop er ikke avvisende til en slik løsning, hvis den tvinger seg fram.

Kan droppe VM

Det andre alternativet er at Petter Northug satser på langløp og dropper både verdenscup og VM. Det var han faktisk innstilt på å gjøre for et år siden. Hadde ikke avtalen med Norges skiforbund blitt som den ble, hadde Northug droppet OL-satsingen.

Han var lei av å la seg styre av Norges Skiforbund, og innstilt på å gå sine egne veier.

Kanskje tenker han annerledes nå. Behovet for å vise hvem som er sjefen under et VM på svenskenes hjemmebane, er nok presserende – og helt åpenbart Petter Northugs store drivkraft i jobben han nå legger ned.

Det vil være særdeles spesielt om det til slutt blir en Petter Northug i storform som selv avstår fra muligheten til å mose svenskene i deres eget mesterskap.

Samtidig: Er det én mann som kan finne på noe slikt, er det Petter Northug.

At Morten Aa Djupvik trakk seg som trener på grunn av «uenighet om veivalg», kan tyde på at Northug ikke er fremmed for å sette hardt mot hardt – i år som i fjor.

I Sirkus Northug er siste ord aldri sagt.

Sportsnyheter

Målvakt i sjokk da glassplate falt på banen: – Jeg greide ikke å reagere

Bare flaks hindret personskade da en glassplate falt ned på banen like før håndballkampen mellom Sverige og Ungarn.

Stöckl tok ansvar etter norsk kaosåpning: – Det ble for mye for meg

Daniel-André Tande ble sendt i ambulanse etter et stygt fall. Det preget landslagssjefen såpass at han gjorde en tabbe som kostet Johann André Forfang finaleomgangen.

Siste nytt

 • Ødegaard benket da Real tapte

  Martin Ødegaard har startet de to siste kampene for Real Madrid. Lørdag måtte han finne seg i å starte på benken, da Los Blancos tok imot Alavés.

  Real har ikke hatt noen drømmestart på sesongen, men kunne tette igjen luka opp til Real Sociedad og Atlético Madrid med seier lørdag.

  Slik gikk det derimot ikke. Et tidlig Alavés i hver sin omgang sørget for at hjemmelaget lå under 2–0 da Ødegaard entret banen etter 70 minutter.

  Nordmannen slo corneren som til Casemiro til slutt fikk satt i mål, men det holdt ikke. Dermed røk Real Madrid på sitt tredje tap denne sesongen, og er plassert på fjerdeplass. De har seks poeng opp til de to i tet.

  8nSAvFKcDG0
  Foto: Vidar Ruud / NTB
 • Magnus Carlsen til finale

  Magnus Carlsen spilte 2-2 i den siste semifinaleduellen mot russiske Jan Nepomnjasjtsjij. Dermed er nordmannen klar for finale i Champion Chess Tour. Carlsen ledet foran lørdagens møte. I finalen møter han amerikanske Wesley So.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Leeds med kruttsterk borteseier

  Nyopprykkede Leeds tok en sterk borteseier med 1-0 over Everton lørdag. Brasilianeren Raphinha avgjorde med et langskudd etter en sjansefest av de sjeldne. Leeds er etter lørdagens seier oppe på 11.-plass.

  Leeds United's Raphinha
  Foto: Jon Super / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal