Dette gjør ingen av rivalene: – Må være litt smart

SOGNSVANN (NRK): En belastningsskade gjør at Karoline Bjerkeli Grøvdal (28) ikke kan løpe som hun vil. I stedet snører hun på seg skisko en måned før sesongstart.

Karoline Bjerkeli Grøvdal på rulleski

ALTERNATIV TRENING: Karoline Bjerkeli Grøvdal drar nytte av at hun som junior var helt i norgestoppen i langrenn.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Her står du og staker på rulleskimølle, tror du kenyanere og amerikanere blir skremt av det?

– De vet sikkert ikke hva det er en gang. Jeg tror nok jeg er den eneste som går på rulleski i april, sier Grøvdal.

Norges håp på 3000 meter hinder og 5000 meter under friidretts-VM i Doha i månedsskiftet september/oktober har akkurat gått av rulleskimølla på Olympiatoppen i Oslo.

Nedgåinga ble gjennomført som dobbelttak og dobbelttak med fraspark. Selve intervallene ble gjennomført i diagonalgang.

– Må avlaste

Aller helst skulle hele økta vært gjennomført i joggesko, men på grunn av overbelastning i hoften, nærmere bestemt i venstre bekken, har Grøvdal blitt tvunget til å tenke alternativt de siste ukene.

– Jeg må rett og slett avlaste litt for å være sikker, og da er det supert for min del at jeg kan bruke rulleski og rulleskimølla og kjøre harde økter på samme intensitet som jeg ville gjort på løping, forklarer hun.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

HØYT NIVÅ: Til tross for sykdom tok Karoline Bjerkeli Grøvdal i fjor EM-bronse på 300 meter hinder.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Sannsynlig er jeg tilbake i normalen ganske fort, men du må være litt smart i april, før du går inn i en sesong, sier Grøvdal.

Trener Ståle Jan Frøynes mener 28-åringen taper minimalt på at hun i øyeblikket ikke får trent som planlagt.

– Hun er så bra teknisk at hun får 90 prosent utbytte, og da er det godt innafor, sier han.

Håper å rekke sesongstarten

Allerede i 2017 la langdistanseløperen inn rulleski som en del av treningen for å forebygge belastningsskader gjennom vintertreningen. Når hun likevel er blitt overlastet, svarer hun altså med å øke dosen.

Ifølge Frøynes kan dosen nå bli økt på mer permanent basis – også inn i løpssesongen.

Både Frøynes og Grøvdal tror de klarte å justere treningen raskt nok til at overbelastningsskaden ikke får resultatmessige konsekvenser for romsdalsjenta som tok EM-bronse både på 300 meter hinder og terrengløp i 2018.

– Jeg er ganske sikker på at jeg blir klar til Stockholm 30. mai, og det har vært planen hele tida, sier Grøvdal.

Karoline Bjerkeli Grøvdal

GOD ØKT: Karoline Bjerkeli Grøvdal blir stadig bedre på rulleski. Håpet er at det også er nok til å vedlikeholde løpeformen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

To løp i VM

I Diamond League-stevnet i Stockholm skal hun løpe 5000 meter. 13. juni løper hun 3000 meter hinder i Diamond League-stevnet på Bislett.

I VM i Doha i månedsskiftet september/oktober løper hun etter planen begge distansene – i motsetning til i fjorårets EM, der hun måtte nøye seg med hinderløpet.

– Det er deilig å ha den distansen etterpå. Jeg kan senke skuldrene på hinder fordi jeg vet jeg har et forsøk til på 5000, påpeker Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Siste nytt

 • Verdensrekord i svømme-VM

  Britiske Adam Peaty ble første mann under 57 sekunder på 100 m bryst søndag. Han noterte 56,88 under i semifinalen under første dag av svømme-VM.

  Tiden var over to tidels sekund foran hans egen verdensrekord.

  South Korea Swimming Worlds
  Foto: Mark Schiefelbein / AP
 • Utslått på 400 meter i VM

  Henrik Christiansen startet svømme-VM med 400 meter fri natt til søndag, men det gikk ikke helt som ønsket i bassenget i Sør-Korea. Nordmannen ble bare nummer seks i det femte heatet, og med den 10. beste tiden tok han seg ikke til finalen. Tiden var 3.46,99.

  – Det var kjedelig. Jeg ville svømme mye fortere og det kjentes ikke bra. Under løpet kjente jeg at det ikke var noe superløp, og det er seks tideler over pers. De tidelene trengte jeg for finale. Det er veldig surt, sier han til SVT.

  Christiansen svømmer også 800m fri og 1500m fri i VM. Heller ikke Tomoe Hvas tok seg til finalen på 50 meter butterfly i natt.

  Henrik Christiansen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Ingebrigtsen VM-klar etter «pers»

  Henrik Ingebrigtsen satte personlig rekord på 5000 meter med 13:15.38 under et stevne i Heusden i Belgia lørdag. Han forbedret sin egen rekord fra 13:16.97.

  Tiden er over 13 sekunder bak lillebror Jakobs norske rekord, som ble satt i London lørdag.

  Henrik Ingebrigtsen
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal