Hopp til innhold

Dette gir landslagstrenerne hodebry før VM

Selv om Norges VM-kvote er utvidet med seks løpere, sliter Egil Kristiansen og Trond Nystad med å plukke ut laget.

Skofterud

Med kun to dager til VM-uttaket, er Tord Asle Gjerdalen (t.v.), Vibeke Skofterud og Niklas Dyrhaug nødt til å overbevise for å sikre seg en plass på laget.

Foto: Vegard Grøtt / Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Egil Kristiansen

Kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen velger å ta med bare ti løpere til VM, til tross for at det er plass til tolv.

Foto: Øijord, Thomas Winje / Scanpix

Se sprintfinalene direkte på NRK1 og i nett-tv direkte fra klokken 13.00.

– Det er mange som kjemper om plassene og slik skal det være. Det skal være vanskelig, sier herrelandslagstrener Trond Nystad til NRK.no.

Det pågående Norgesmesterskapet er et svært viktig utstillingsvindu for løperne som kjemper om å komme seg til Val di Fiemme 21. februar.

Selv om Norge i år har en kvote på 24 løpere totalt, 6 mer enn tidligere, velger kvinnelandslagstrener Kristiansen å håndplukke kun 10 løpere.

– Vi vil ikke ta med noen som rene turister, forklarer kvinnelandslagstrener Kristiansen.

Årsaken til endringene er at maksimumskvoten for hvert land er utvidet til 41, noe som gir langrenn 24 plasser når hopp og kombinert har fått sine.

– Avgjør VM-sjansene nå

Kristiansen sier at han er sikker på fem av ti løpere, mens de resterende fortsatt kan kjempe seg til en plass i løpet av lørdagen:

Marit Bjørgen, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng og Maiken Caspersen Falla er alle selvskrevne hvis ikke noe spesielt skulle skje.

Men det er usikkert om profilerte Vibeke Skofterud og Kristin Størmer Steira vil klare å kapre en VM-plass.

– Skofterud har vært syk og vi ble enige om at hun ikke skulle gå på torsdag. Men hun kommer kanskje til å gå på lørdag, og du kan si at hun kan avgjøre VM-sjansene sine der, sier Kristiansen.

Steira ble slått med nesten to minutter av Marit Bjørgen på torsdagens 10 kilometer fristil.

– Alle kan ha en dupp i ny og ned. Jeg er ikke så veldig bekymret for Steira, sier Kristiansen.

Tror syv er sikre

NRKs langrennskommentator Jann Post er overbevist om at man kan legge til to kvinnelige løpere i «det sikre laget».

Nystad

Herrelandslagstrener Trond Nystad er klar på at årets VM-uttak blir en nøysom prosess.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Celine Brun-Lie vil gå sprinten fordi hun har vist mye bedre takter enn i fjor. Hun er på sitt aller beste i klassisk sprint, og siden det er så mange VM-plasser, vil hun heller ikke ta plassen til noen andre, sier Post, og trekker frem enda en sprinter:

– Ingvild Flugstad Østberg har gått en rekke gode sprintrenn denne sesongen, og kom blant annet til finalen i Canmore før jul. Jeg tror hun er ganske trygg på sprintlaget, sier Post.

Dermed tror han Brun-Lie og Østberg får plass til den klassiske sprinten sammen med Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Det store spørsmålet er hvilke tre som skal fylle troppen til 15 kilometer skibytte og 30 kilometer klassisk, ifølge Post. Han tror det står mellom disse fire:

  • Kristin Størmer Steira: – Hun har prestert stabilt internasjonalt og er nok i øyeblikket nære en VM-plass.
  • Vibeke Skofterud: – Hun var på pallen like før jul, men hun har slitt med sykdom i det siste. Hvis hun rekker å komme i form, vil hun kapre en VM-plass.
  • Martine Ek Hagen og Marthe Kristoffersen: – Kristoffersen har slitt lenge med kyssesyken og måtte blant annet avbryte Tour de Ski. Martine Ek Hagen leverte ikke en god 10 kilometer under NM, men hun tok 5. plassen foran nettopp Marthe Kristoffersen. Jeg tror Kristoffersen er den som ligger dårligst an med tanke på en VM-plass.

– Artig med vanskelige valg

Trond Nystad la ikke skjul på at han var godt fornøyd med det Martin Johnsrud Sundby, Finn Hågen Krogh og Sjur Røthe leverte under lørdagens 15 kilometer fristil.

Men VM-laget ønsker han foreløpig ikke å kommentere.

– Vi ser ikke etter noen spesielle svar under NM. Vi er på utkikk etter å ha med gode norske løpere, det er det som er viktig. Derfor får vi vente et par dager til og ta med oss de siste løpene. Deretter legger vi opp kabalen, sier Nystad, og legger til:

– Det er alltid litt artig når man har så vanskelige avgjørelser foran et VM-uttak.

Jann Post

NRKs langrennskommentator Jann Post synes det vanskeligste er å spå hvem som skal gå hvilken distanse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I likhet med kvinnelaget, mener Jann Post at sju løpere er selvskrevne:

  • Sprint: Pål Golberg, Eirik Brandsdal, Ola Vigen Hattestad, Petter Northug.
  • Langdistanse: Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe, Eldar Rønning, Finn Hågen Krogh, Petter Northug.

Uansett om Nystad velger å ta med ti eller tolv løpere, er det disse fem som kjemper om de siste plassene, ifølge Post:

  • Chris Jespersen: – Han gikk veldig bra før jul, men han har som vanlig trøblet med sykdom etter årsskiftet. Men han har gjort det så bra internasjonalt, at hvis han kliner til på lørdag, blir det vanskelig å komme utenom Jespersen.
  • Didrik Tønseth: – Overbeviste med en 4. plass på 15 km klassisk fellesstart i La Clusaz i helgen, og han har hatt flere gode klassiskrenn. Problemet er at det er fem mil klassisk i VM, og det kan være hakket for langt. Men han er veldig ung, og jeg tror landslagsledelsen vil ha ham med for å lære.
  • Niklas Dyrhaug: – Han har vært plaget med sykdom i det siste, men trenerne vet at han var sterk i høst. Han har kapasiteten, men Dyrhaug ligger ikke spesielt bra an i øyeblikket.
  • Tord Asle Gjerdalen: – Han gjorde noen brukbare enkeltrenn under Tour de Ski, men har ennå til gode å overbevise.
  • Petter Eliassen: – Han viste brukbar form på fellesstart skibytte før jul, og trenerne vet at han er kanongod på fem mil. Men også han har vært syk, og Eliassen er avhengig av å vise seg frem på lørdag. Det var også grunnen til at han valgte å stå over 15 kilometer torsdag.

Disse syv kjemper om én plass på 15 kilometer skibytte, én plass på fem mil klassisk og kanskje sprintstafetten.

– Både Jespersen, Eliassen, Tønseth og Gjerdalen kan få den siste plassen på fem mila. Det kommer mye an på hva som skjer i løpet av mesterskapet, sier Post.

I tillegg tror han den femte plassen på 15 kilometer skibytte er helt åpen.

– Northug, Sundby, Røthe og Krogh er så godt som spikret, men de andre løperne har ganske lik kapasitet, og derfor er det veldig usikkert hvem som tar den siste plassen, sier Post.

Han tror Nystad også vurderer å ta med en sprintreserve til lagsprinten, i tilfelle Petter Northug velger å stå over.

– Hvis Northug velger å droppe et renn, luker han bort sprintstafetten. Da blir Brandsdal ankermann, men det er helt åpent hvem han skal gå med. Hvis Northug går, kan både Øystein Pettersen og Anders Gløersen komme inn fra reserveplass. På 1. etappen er det mange som kan gjøre en god jobb, sier Post.

  • Hvem tror du blir med til VM? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal