NRK Meny
Normal

Fire av fem dopingtatte jamaicanere navngitt

Ifølge spansk avis skal mannen med sesongens nest raskeste 100-meter, Nesta Carter, være er blant de fem.

Tyson Gay, Asafa Powell

Tyson Gay (t.v.) og Asafa Powell er to av utøverne som er tatt for doping. Her kjemper de mot hverandre i 2009.

Foto: Thanassis Stavrakis / Ap

ATHLETICS-DIAMOND-QAT-100M

Nesta Carter er ifølge Marca.com blant de dopingtatte jamaicanerne.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

Nyheten om de doptatte friidrettsutøverne sjokkerte en hel idrettsverden søndag kveld. Først kom meldingen om at den amerikanske sprinteren Tyson Gay testet positivt på en tilfeldig test 16. mai.

Kort tid etter smalt nok en bombe: Fem jamaicanske utøvere er tatt for bruk av ulovlige medikamenter – deriblant sprinteren Asafa Powell.

I tillegg til Powell har Sherone Simpson (sprinter) og Allison Randall (diskos) bekreftet at de er doptatt, mens Marca.com melder at det er rapportert at også Nesta Carter (sprinter) er blant de fem. Det skriver også espn.co.uk.

Dette er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold.

Fire av de fem raskeste tatt

Nesta Carter har vært fast startmann for Jamaica i OL Beijing 2008, VM Daegu 2011 og OL London 2012 – og har tatt gull alle tre mesterskapene.

Han har også levert bra resultater denne sesongen, og vant blant annet i Madrid denne helgen på tiden 9,87. Det er den nest raskeste tiden i verden i år.

Hvis det stemmer at Carter har blitt tatt for doping, betyr det at hele fire av de fem raskeste i verden har dopet seg. Kun verdensener Usain Bolt har ikke testet positivt.

– Sliter med dopingproblem

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) sendte mandag ut en pressemelding der de kommenterer – relativt forsiktig – søndagens spektakulære dopavsløringer.

– Dette viser at friidretten sliter med et dopingproblem. Vi fortsetter kampen vår mot doping. Det har vi forpliktet oss til overfor de utøverne som tror på en ren idrett, skriver vikarierende generalsekretær i IAAF, Nick Davis.

NRKs friidrettsekspert, Lars Lystad, er imidlertid mye krassere når han omtaler avsløringene.

– Dette er en stor skandale. Det svekker troverdigheten til både amerikansk, jamaicansk og internasjonal friidrett, sa NRKs friidrettsekspert Lars Lystad søndag kveld.

Mandag gikk den svenske hekkeløperen Susanna Kallur hardt ut mot utøverne på sin Twitter-profil.

– Idioter. Powell, Gatlin, Gay, VCB, Simpson og co. Utesteng pakket på livstid så slipper jeg å se dem mer.

– Også disse bortforklaringene. «Jeg stolte på noen ...» Det er så dumt at det ikke sant. Hva hendte med eget ansvar?

Siste nytt

  • Roerne har fått båtene til VM

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami torsdag. – Endelig skal vi få sitte i riktig båt, sier Olaf Tufte til NRK.

    Landslagets assistent Johan Lidberg har kjørt 160 mil for å hente båtene som på grunn av orkanen Irma landet i Housten, Texas i stedet for Miami.

    Nesten én uke forsinket kom Norges VM-båter til Miami.

Sendeplan

Kl. Program Kanal