Dette betyr Northug-vedtaket

BAKGRUNN: Petter Northug kan nå få anledning til å markedsføre Coop selv om han er under landslagskontrakt. Det øker sjansen vesentlig for å få se Northug i verdenscupen.

SKIING-WORLD/ Petter Northug Jr of Norway competes in men's sprint qualifications during FIS World Cup Ski Games in Lahti

Petter Northug må ikke avvikle avtalen med Coop for å få gå verdenscup neste sesong.

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Takker Petter Northug ja til en plass på landslaget?

Det vil skistyret fortsatt kreve at han gjør, hvis han vil gå verdenscup til vinteren. Og det er fortsatt ingen garanti for at Northug går med på det.

Men sannsynligheten har økt betraktelig etter at styret i Norges Skiforbund tirsdag kveld la fram et vedtak som langt på vei opphever kravene de vedtok for ett år siden.

Da varslet de at Petter Northug måtte bryte med sin personlige sponsor Coop én gang for alle fra 1. mai 2015 dersom han ville representere Norge internasjonalt igjen.

Det vedtaket snek riktignok landslagsledelsen seg rundt ved ikke å ta ut Northug på landslaget – noe som vakte kraftige reaksjoner i deler av skifamilien. Derfor har det vært noen heftige runder i skistyret de siste ukene.

Større frihet

Da president Erik Røste kom ut til pressen og leste opp de endelige vedtakene utenfor et møterom på et Gardermoen-hotell tirsdag kveld, var det helt andre toner enn for et drøyt år siden.

Det skal nå settes ned et utvalg som skal vurdere om hver av grenene i skiforbundet skal få større frihet når det gjelder å inngå landslagsavtaler med utøvere.

Inntil utvalget har konkludert, og en eventuelt ny modell er vedtatt eller nedstemt, har skistyret langt på vei innvilget de enkelte grenene større frihet. For eksempel gis grener anledning til å bryte med prinsippet om bransjeeksklusivitet for sine sponsorer.

Det betyr at langrennskomiteen har fått mandat til å gå i dialog med Petter Northug om en ny spesialavtale – ut fra samme modell, og innenfor samme rammer, som sist vinter.

Både president Røste, generalsekretær Stein Opsal og langrennskomitéleder Torbjørn Skogstad understreket at de vil ha Northug til å signere en avtale så snart som mulig, og helst før sommerferien.

Det ville trolig vært fullstendig uaktuelt for Northug ut fra tidligere retningslinjer.

Petter Northug

VM-KONGEN: Petter Northug vant fire gullmedaljer under VM i Falun.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

På landslaget – med Coop

Men samtidig understreker både Røste og Skogstad at en eventuell avtale ikke nødvendigvis hindrer Northug i å markedsføre sin personlige sponsor Coop, selv om han er under kontrakt med landslaget.

På direkte spørsmål fra NRK, svarer Skogstad ja på følgende hypotese: Det er fullt mulig at Petter Northug kan få markedsføre Coop fram til sesongstart, selv om han undertegner en landslagsavtale fra 1. juli.

Signaleffekten av dette kan man bare spekulere i. Hvis Petter Northug kan være på landslaget og samtidig skal ha sponsorer som er i konkurranse med forbundets sponsorer, er det ikke unaturlig at andre utøvere ønsker det samme privilegiet.

På den andre siden skiller altså Northug seg fra de andre landslagsløperne ved at han ikke ønsker å benytte seg av det sportslige tilbudet fra landslaget.

Med andre ord, hvis vi holder oss til hypotesen: Hvis Northug signerer en avtale med landslaget fra 1. juli, vil han uansett neppe være med på en eneste landslagssamling før sesongstart. Og han vil kunne finansiere sin egen satsing med sin egen sponsor i ryggen.

Northug med gode kort

Rent praktisk betyr det at prosessen nå flyttes tilbake til et forhandlingsbord som omkranses av Petter Northugs støttespillere og langrennsledelsen. De prinsipielle rammene er klare for det første året.

Det nye vedtaket innebærer at utgangspunktet for Northug er mye bedre enn han kunne drømme om etter vedtaket som ble gjort for ett år siden.

Likevel er det ingen grunn til å tro at Petter Northug sier ja takk til det første og beste som kommer på bordet. Han vet at han har gode forhandlingskort.

Med sine fire VM-gull i Falun, viste han ettertrykkelig hvem som er gullkalven i norsk langrenn. Samtidig går langrennsløperne inn i en sesong uten mesterskap. Eller sagt på en annen måte – en sesong Northug har råd til å ofre.

Om ett år ser det annerledes ut. Da er det VM-sesong.

Og det er vanskelig å se for seg en Petter Northug som satser på ski i 2016/17 om ikke motivasjonen er å reise til Lahti for hente hjem flere VM-gull.

Siste nytt

 • Forfang har testet positivt for korona

  Johann André Forfang har levert en positiv en hurtigtest, og landslagshopperen venter nå på svaret på PCR-testen.

  Det bekrefter landslagstrener Alexander Stöckl til Nettavisen.

  Fra før er Daniel-André Tande og Fredrik Villumstad koronasmittet.

  Johann André Forfang
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Roar Strand ny assistenttrener i Rosenborg

  Roar Strand blir en del av Kjetil Rekdals team i Rosenborg, skriver klubben på sine nettsider.

  – Det er veldig inspirerende å få denne muligheten. Jeg er ikke en veldig rutinert trener, men fotballfaget, det kan jeg. Jeg har mye erfaring og nå handler det om å få det jeg, Kjetil og Geir (Frigård, assistenttrener) står for, overført til spillerne. Der har jeg noe å bidra med, sier Roar Strand.

 • Kanonrunde av Hovland

  Viktor Hovland fikk en drømmestart på det pågående Abu Dhabi-mesterskapet på europatouren i golf. Nordmannen gikk åpningsrunden åtte slag under par, noe som holder til en foreløpig andreplass. Scott Jamieson leder turneringer, slaget foran Hovland.

  Viktor Hovland
  Foto: Fernando Llano / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal