NRK Meny
Normal

– Marit har ikke enorm kroppsbeherskelse

VAL DI FIEMME (NRK.no): Treneren har forklaringen på hvorfor det tok tid for Marit Bjørgen å lære seg skøyting.

Marit Bjørgen i Val di Fiemme

Marit Bjørgen går for sitt tredje gull i årets ski-VM.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Marit Bjørgen har allerede tatt to gullmedaljer i årets ski-VM. Tirsdag er hun stor favoritt til å ta nummer tre. 10 km fristil er nemlig blitt 32-åringens aller beste øvelse. Sist hun ble slåt internasjonalt, var under OL i Vancouver i 2010.

– Det er min beste distanse. Det er der jeg har vunnet mest, og til dels med store marginer, erkjenner Bjørgen selv.

Krevende

Slik har det imidlertid ikke alltid vært. Det tok nemlig tid for Bjørgen å innarbeide en konkurransedyktig skøyteteknikk. Under OL i 2006 gikk Katerina Neumannova ut og kritiserte teknikken hennes.

LES OGSÅ: Derfor kritiserte hun Bjørgens teknikk

– Jeg har mine bilder i bakhodet av hvordan det så ut. Den gangen var Marit veldig, veldig avhengig av at den fysiske formen var bra, ellers falt hun helt igjennom teknisk, sier landslagstrener Egil Kristiansen til NRK.no.

Han legger ikke skjul på at det har vært en stor jobb å bedre teknikken.

– Det er som det var med Bente Skari. Det har tatt litt tid å få automatisert teknikken. Marit er ikke en sånn som har enorm kroppsbeherskelse og tar ting veldig lett, poengterer Kristiansen.

– Jobbet knallhardt

– Jeg har jobbet knallhardt med den tekniske biten sammen med Egil Kristiansen og Pål Gunnar Mikkelsplass, bekrefter Bjørgen selv.

– Det har utviklet seg gradvis. Etter hvert som man får mer erfaring, kjenner man også bedre selv om det stemmer eller ikke stemmer, forteller hun.

Mye av terpingen har hun gjort sammen med Therese Johaug.

– Jeg har gått mye bak Therese i dobbeldans i motbakker, sier Bjørgen.

I VM-løypa i Val di Fiemme er det imidlertid relativt få dobbeldanspartier. Bakkene er så bratte at de fleste løperne i stor grad vil velge padleteknikk.

– Det passer meg fint. Jeg liker å padle, fastslår Marit Bjørgen.

Siste nytt

 • Start nærmer seg opprykk

  Steffen Lie Skålevik ble tomålsscorer da Start tok et nytt steg mot Eliteserien med 2-0-seier over Arendal i 1. divisjon lørdag. Seieren betyr at Start kan feire opprykk søndag om Sandnes Ulf taper borte for Elverum og Mjøndalen avgir poeng mot Kongsvinger.

  Starts administerende direktør Even Øgrey Brandsdal med Henrik Robstad på skuldrene
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Lyn rotet bort opprykket

  Lyn ledet to ganger, men måtte likevel se opprykket til 2. divisjon glippe etter 2–2 hjemme mot Korsvoll på Bislett stadion lørdag. Hjemmeseier mot Korsvoll ville sendt Lyn tilbake på tredje nivå i norsk fotball.

 • Rystede Chelsea slo tilbake

  Chelsea risikerte å gå på sitt tredje strake Premier League-tap da Watford gikk opp i 2-1-ledelse rett etter pausen på Stamford Bridge, men så satte vertene i gang opphentingen. Innbytter Michy Batshuayi utlignet før Cesar Azpilicueta sørget for 3-2 kun tre minutter før slutt. På overtid kronet Batshuayi innhoppet med en dobbel.

  Chelsea
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund